Politică

PSD ezita sa intre la guvernare si nu sustine motiunea PD

04.06.2007, 19:20 14

Motiunea de cenzura a PD care ar urma sa fie depusa, teoretic, in aceasta saptamana - dupa ce saptamana trecuta a fost blocata de doua ori - are sanse reduse sa fie adoptata, ceea ce ar insemna ca actualul guvern va ramane in picioare cel putin pana la toamna.
Insa sustinerea guvernului ramane, la nivel parlamentar, fragila, intrucat PSD incepe sa ezite in fata ipotezei intrarii la guvernare, in conditiile in care nu are o promisiune din partea presedintelui Traian Basescu ca va conduce viitorul guvern.
Despre anuntata intalnire ce trebuia sa aiba loc la finele saptamanii intre seful social-democratilor Mircea Geoana si seful liberalilor Calin Popescu-Tariceanu, nici in PSD, nici in PNL nu s-a mai vorbit ieri nimic, dar nici nu a fost anuntata anularea ei. PSD va avea miercuri o sedinta importanta in care se va decide pasii de urmat.
Geoana care primise mandat sa negocieze cu toate partidele formarea unei majoritati parlamentare - adica sa discute si cu PNL si cu PD - intampina opozitia unor fruntasi PSD (in special al grupului de la Cluj) de a intra in guvern. "Ne-au trimis in opozitie, acum ne vor la guvernare. Nu suntem matriosca sa ne puna ei de colo colo", este opinia unuia dintre liderii formatiunii social-democrate care spune ca acest lucru este impartasit de "oameni cu mare greutate" din partid.
De altfel, seful partidului Mircea Geoana prefatase la finele saptamanii o astfel de pozitie - dupa ce in urma cu cateva zile nu eliminase ipoteza de a ajunge in fruntea guvernului -, afirmand ca este de datoria presedintelui Basescu si a premierului Tariceanu sa rezolve situatia politica. PSD nu mai inclina nici sa sprijine guvernul, dar nici sa-l darame.
Geoana a calificat, la finele saptamanii, motiunea democratilor drept "inutila" si a afirmat ca ea nu va trece intrucat social-democratii nu o vor vota. Motivul lui Geoana: ea se refera mai mult la referendumul din 19 mai si nu la o fapta concreta, eventual amendabila, a guvernului. "Opinia generala in conducerea partidului este ca principala obligatie pentru a da un raspuns serios la actuala criza revine presedintelui si premierului. Trebuie ca cei doi lideri ai executivului roman sa indice in discutiile cu partidele formulele pe care le prefera pentru a gasi o solutie de stabilitate", a declarat liderul PSD.
De cealalta parte, in tabara PD, s-a interzis orice discutie publica despre o eventuala apropiere de PSD - o ipoteza intens vehiculata in ultimele zile. Vicepresedintele PD Cezar Preda afirma: cine mai vorbeste de o apropiere de PSD risca sa fie exclus din partid.
Democratii, care vor sa darame guvernul prin motiune, au insa probleme foarte mari in a strange semnaturile necesare (116) pentru depunerea ei. Saptamana trecuta inregistrarea motiunii fusese respinsa de doua ori (prima data pentru ca senatorul Gheorghe Flutur o semnase de doua ori, a doua oara pentru ca unul dintre semnatari, liberalul Mihai Lupoi, si-a retras semnatura). Democratii au apelat la deputatul independent Nati Meir (fost PRM), dar acesta a amenintat ca isi retrage si el semnatura daca PD nu vine sa negocieze cu el. Ce sa negocieze Meir nu a dorit sa spuna. In privinta sustinerii motiunii, PSD a anuntat ca nu o va sustine, dar, cum se stie, votul este secret.
In astfel de conditii guvernul are sanse sa treaca vara cu bine, intrucat nu poate exista mai mult de o motiune, intr-o sesiune parlamentara. Oricum, peste nici o luna, Parlamentul intra in vacanta, iar Executivul va guverna prin ordonante - este adevarat pe domenii pe care Legislativul le stabileste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO