Politică

PSD in fata unei decizii dificile: Vanghelie sau Oprescu?

24.03.2008, 18:55 16

Saptamana trecuta lucrurile pareau clare, dupa ce se anuntase oficial ca Vanghelie are sprijinul conducerii centrale in aceasta cursa. Nimic nu este decis insa, spune presedintele partidului Mircea Geoana.
"Vom discuta maine (astazi - n.n.) si fiecare dintre cei doi isi va prezenta argumentele. Decizia o va lua insa Comitetul Executiv. E greu de luat o decizie", spune presedintele PSD Mircea Geoana. Argumentul presedintelui partidului: Oprescu are, poate, o imagine mai buna, dar Vanghelie are sprijinul organizatiei Bucuresti. "Este greu sa razbesti fara sprijinul orga-nizatiei. O stiu din propria mea experienta", a argumentat pentru ZF Mircea Geoana. El a candidat la Primaria Capitalei cu patru ani in urma si a pierdut in fata lui Traian Basescu. Seful PSD Bucuresti era, la acea vreme, Dan Ioan Popescu, un adversar al actualului presedinte.
Potrivit lui Geoana, procedura de selectare a candidatilor este stabilita de Statutul partidului, care prevede ca lista finala a candidatilor PSD pentru primariile marilor orase apartine Comitetului Executiv, un for extins de conducere).
Potrivit Mediafax, Geoana a declarat la finele saptamanii ca echipa de campanie a partidului va finaliza consultarile si discutiile preelectorale cu filialele judetene - este aici vorba despre stabilirea candidatilor in intreaga tara -, urmand ca Miron Mitrea, coordonatorul campaniei pentru alegerile locale, sa faca o informare in acest sens in Biroul Permanent (conducerea restransa a PSD) de astazi.
Referindu-se la situatia de la Bucuresti, Geoana a adaugat: "Stiu si eu, ca am trecut prin aceste furci caudine, ca este foarte greu sa castigi o campanie daca nu ai sprijinul organizatiei. (...) Imi doresc foarte mult sa ajungem la o solutie echilibrata, in care sa beneficiem si de sprijinul organizatiei, dar sa aducem cat mai multe voturi. Organizatia il sprijina unanim pe Marian Vanghelie".
Intrebat pe cine ar vota dintre Sorin Oprescu si Marian Vanghelie, Geoana a raspuns: "E foarte greu, inclinatia mea este sa ascult de organizatie. Eu am trecut prin aceasta experienta si stiu ca este foarte greu sa castigi daca nu ai sprijinul organizatiei. Pana la urma este vorba si de o chestiune de utilitate politica, sa obtinem cel mai bun scor. Decizia finala si validarea finala a candidatilor va fi facuta de Biroul Permanent si de Comitetul Executiv".
In PSD situatia de la Bucuresti este complicata. Saptamana trecuta Geoana a anuntat ca varianta pe care va merge conducerea partidului este de a valida decizia PSD Bucuresti privind candidatura lui Marian Vanghelie la Primaria Generala a Capitalei. Presedintele Consiliului National al PSD Adrian Nastase a declarat ca, din punct de vedere teoretic, Sorin Oprescu are sanse sa fie nominalizat pentru Primaria Capitalei. Oprescu este un apropiat al fostului presedinte Ion Iliescu.
Nastase a precizat, totodata, ca punctul de vedere al organizatiei Bucuresti, care il sustine pe Marian Vanghelie pentru aceasta candidatura, va avea o anumita pondere in decizia finala a PSD.
Cine va suporta consecintele in cazul unui esec la Bucuresti? Mircea Geoana spune ca decizia desemnarii candidatului este una colectiva, drept urmare raspunderea va fi colectiva, asa cum succesul va fi unul colectiv. El i-a raspuns astfel vicepresedintelui Victor Ponta (care ar fi dorit sa candideze la Bucuresti), afirmand ca se pripeste cerandu-i sa isi asume raspunderea in cazul in care Marian Vanghelie va fi desemnat candidat la Primaria Capitalei si va pierde alegerile.
Geoana a spus ca, daca PSD va castiga alegerile, atunci toata lumea va fi laudata, iar daca le va pierde, toata lumea va cauta tapi ispasitori.
"Victor se pripeste, o decizie finala (cu privire la candidatul pentru Bucuresti- n.r.) nu a fost luata de conducerea partidului. Daca in conducerea partidului se decide peste vointa unei organizatii, atunci raspunderea va fi colectiva. Victor s-a obisnuit sa se singularizeze prin declaratii mai colorate, pentru ca asa isi face reclama in politica", a afirmat Geoana.
Vicepresedintele PSD Victor Ponta declarase ca, personal, il sustine pe Sorin Oprescu pentru a fi desemnat candidat la Primaria Capitalei si a afirmat ca, daca Mircea Geoana il va prefera pe Marian Vanghelie, atunci va trebui sa isi asume raspunderea si sa demisioneze in cazul in care acesta nu va castiga alegerile in Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO