Politică

PSD neaga o colaborare cu PNL, dar nu voteaza motiunea PD

PSD neaga o colaborare cu PNL, dar nu voteaza motiunea PD

Pentru a-i face in ciuda lui Traian Basescu, o parte a opozitiei din Parlament va vota pentru Guvern

11.06.2007, 23:09 18

PNL si PSD neaga ca ar avea un protocol secret de colaborare, asa cum a acuzat ieri PD. In aceeasi vreme PSD a reiterat, tot ieri, ca nu va vota motiunea de cenzura a democratilor care va fi dezbatuta astazi in Parlament.
La finele saptamanii liberalii au declinat oferta presedintelui Traian Basescu de a forma si conduce un nou guvern cu un alt premier decat Calin Popescu-Tariceanu care le fusese inaintata de seful statului la consultarile cu partidele de la Cotroceni, au indicat surse participante la discutii. Desi seful statului ar fi dorit un guvern PD-PNL-PLD, el a lasat sa se inteleaga ca ar fi de acord, potrivit acelorasi surse, si cu un guvern PNL-PSD, daca ar exista intelegeri clare in acest sens. Solutia lui Basescu era un guvern condus de Mihai-Razvan Ungureanu (fost PNL). "Ungureanu a fost unul dintre cei mai proeuropeni ministri si are si experienta guvernarii. Li s-a oferit aceasta sansa, dar ei radeau ca prostii", a declarat o sursa de la Palatul Cotroceni.
Liberalii au anuntat, dupa iesirea de la consultari, ca merg inainte cu Calin Popescu-Tariceanu. In lipsa unei alte solutii Basescu a incercat, prin intermediul PD, sa determine plecarea din Guvern a UDMR promitand Uniunii ca va reveni la guvernare in momentul formarii unui nou Cabinet. Plecarea UDMR ar fi putut antrena caderea Guvernului, dar Marko Bela a refuzat sa faca acest pas.
Lucrurile sunt in acest moment blocate. Motiunea de cenzura depusa de PD ce va fi dezbatuta astazi de Parlament are sanse mici sa fie adoptata. PSD a anuntat ca nu va mai depune, cel putin deocamdata, propria-i motiune pentru a nu face jocul PD, dar a negat ca ar avea vreo intelegere cu PNL, cum a acuzat ieri seful PD, Emil Boc. Acelasi lucru l-au facut si liberalii. PNL refuza de mai multe zile sa ofere ceva PSD care isi doreste sa intre la guvernare, dar doar daca conduc Executivul.
Ieri, vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu a afirmat ca parlamentarii social-democrati nu vor vota motiunea de cenzura initiata de PD, intrucat liderii PSD apreciaza ca aceasta nu constituie un demers de evaluare a guvernarii, ci este expresia luptei dintre PD si PNL pentru suprematie in exercitarea puterii in interiorul Aliantei D.A.
Diaconescu a precizat ca liderii PSD vor decide astazi in cadrul sedintei Biroului Permanent National, modalitatile prin care social-democratii sa sublinieze ca nu intentioneaza sa se lase antrenati in aceasta disputa.
Diaconescu a mai spus ca actuala criza politica si motivatia pentru care PD a initiat motiunea de cenzura au doua cauze: conflictul deschis dintre presedinte si premier, pe care ambii incearca sa il transgreseze in plan politic, si, pe de alta parte, tentativa PD si PNL de a "fura" din simpatia electorala de care se bucura Traian Basescu in acest moment, in scopul de a-si maximiza profitul electoral cat mai repede, in conditiile in care increderea electoratului in cele doua partide va incepe sa scada rapid.
Pe de alta parte, intrebat daca PSD va initia propria motiune de cenzura, Diaconescu a spus ca acest demers ramane in continuare o optiune pentru social-democrati, dar va fi concretizat atunci cand PSD va considera ca se va putea forma un nou Guvern care sa se ocupe de problemele tarii si nu cand aceasta motiune ar putea fi speculata de partide care "isi propun scopuri mai mari decat procentele pe care le detin".
"Nu suntem atat de naivi incat sa depunem o motiune de cenzura pentru a servi scopurile PD sau PLD", a adaugat el.
In aceste conditii Guvernul are sanse sa reziste cel putin pana la toamna, spre nemultumirea lui Traian Basescu, dupa cum au indicat surse de la Cotroceni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO