Politică

PSD renunta la afisele electorale pentru ca se considera partid sarac

22.01.2004, 00:00 10



PSD va "reduce mult" cheltuielile in campania electorala pentru ca este un partid sarac. Drept urmare, PSD nu va mai face "curse de afise" cu partidele mai bogate pentru promovarea candidatilor, desi nu va renunta de tot la posterele electorale. Declaratia ii apartine purtatorului de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu Duvaz, si a fost facuta ieri, dupa intalnirea conducerii partidului cu liderii catorva filiale - intalniri in cadrul carora se pun la punct de cateva zile detaliile campaniei electorale pentru locale.



PSD primeste cei mai multi bani de la buget, intrucat este este formatiunea cea mai bine reprezentata in Legislativ. Fiind un partid aproape 600.000 de membri ar trebui, tehnic, ca o parte din fonduri sa vina si de aici, dar liderii locali s-au plans ieri ca au probleme cu strangerea cotizatiilor, mai ales de la pensionari si studenti. Nu in ultimul rand, PSD are in randurile sale pe unii dintre cei mai bogati romani si se presupune ca acestia vor fi contributori insemnati la bugetul de campanie. Nu o data, liderii PSD, asa-numitii baroni locali, au fost criticati ca sunt maidegraba liberali in afaceri, preocupati de bunastarea proprie, decat a celor multi - o contradictie in termeni cu social-democratia. Niculescu Duvaz are o alta opinie, si o dezvolta pe baza de date empirice, pe care zice ca le poseda. "In toata lumea partidele de dreapta au putini activisti, dar mai multi bani si isi angajeaza echipe de imagine. Partidele social-democrate au mai multi activisti, dar mai putini bani.", afirma Niculescu Duvaz.



In plus, crede el, decizia PSD va avea si o valenta estetica. "Nu vom mai face curse de afise pentru ca toata lumea stie ca nu se respecta regula privind afisajul - stiti se stropesc garduri, se lipeste peste tot, vine altul, rupe, lipeste peste tine. Noi vom merge pe dialogul direct." Spusele lui Duvaz au fost intarite si de liderii de filiale veniti ieri la sa ia lectii de campanie electorala. Presedintele Executiv al PSD Prahova, Daniei Savu a spus ca la el in judet - unul dintre cele mai bogate din tara - , campania va fi una " extrem de simpla", adaugand ca filiala sa nu este "deloc" interesata sa atraga sponsori pentru ca viitoare campania va fi "putin costisitoare."



PSD a inceput de trei zile sa-si adune liderii mari si mici din teritoriu, la sediul central din Baneasa, pentru a pune la punct o strategie pentru locale. Ieri pe la sediul din Banea s-au perindat, insotiti de excortele lor liderii de la Gorj, Prahova, Braila, Giurgiu, Arad, Ilfov, Salaj, Hunedoara, Alba, Arges, Teleorman, Dambovita, Dolj, Valcea.



Intre ei, Nicolae Mischie de la Gorj a avut cea mai mare trecere, data fiind notorietatea sa de "baron local." Mischie s-a laudat ca in ultima vreme a adus in PSD 4.000 de membri. Arma sa forte in campanie este, dupa cum a declarat, "munca" iar modelul sau preferat, presedintele PSD Adrian Nastase, "un om deosebit de activ, un intelectual de marca al tarii si un diplomat de mare cariera." Dar nu numai seful PSD este creator de modele, ci insusi Nicolae Mischie. Despre el, presedintele executiv al PSD Gorj Marius Vlaicu a spus ca este "un om politic care si-a demonstrat agilitatea si calitatea de politician". "Am avut de invatat de la Nicolae Mischie si mai am de invatat.", a adaugat el.



Incet incet, PSD isi creioneaza candidaturile pentru primariile marilor orase. Duvaz a confirmat ieri ca la Constanta va candida actualul primar Radu Mazare, la Braila actualul edil Anton Lungu, la Ploiesti, Emil Calota, primar aflat la al doilea mandat, si laTargu Jiu, actualul primar, Florin Carciumaru. La Arad va candida Dorel Popa, si el primar in exercitiu, dupa cum a declarat prefectul judetului, Dan Ungureanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO