Politică

PSD se ridica impotriva cotei unice de impozitare propusa de PNL-PD

22.09.2004, 00:00 39

Deputatul PSD Florin Georgescu (fost ministru de finante, candidat pentru postul de primviceguvernator al BNR) a atacat ieri intentia aliantei PNL-PD de a introduce, in cazul in care va ajunge la guvernare, cota unica de impozitare de 16%, (pentru venit, profit, dividende). Georgescu, fost ministru de finante in guvernul Vacaroiu si un aparator infocat al impozitarii progresive, alaturi de presedintele Ion Iliescu a spus introducere cotei unice este o masura "antieconomica", "antisociala" si "incurajeaza coruptia".
Copresedintele Aliantei PNL-PD, Theodor Stolojan va prezenta astazi liniile generale ale programului de guvernare liberalo-democrat, care prevede introducerea cotei unice pentru toate impozitele, de 16%.
Introducerea cotei unice de impozitare (dar numai pentru venit) a fost in atentia guvernului Adrian Nastase, in 2003. Se urmarea introducerea unei cote unice de 23%, incepand cu 1 ianuarie 2004. Problema a fost lasata balta din cauza opozitei presedintelui Ion Iliescu. Lui Ion Iliescu nu  i se parea corect ca si cel sarac si cel bogat plateasca acelasi impozit. Argumentele economistilot nu l-au convins, chiar daca i s-a explicat ca cei saraci nu vor fi impovarati pentru ca, pentru ei, vor fi luate masuri suplimentare de protectie. Mai mult, Iliescu se pronunta chiar pentru majorarea cotei maxime de 40% (la impozitarea progresiva) pentru salariile foarte mari.  Florin Georgescu, care pe atunci era seful unui departament in PSD care se ocupa cu politicile fiscale, a pus si el umarul la ingroparea acestei idei.  Guvernul a spus, mai apoi, ca problema va fi reanalizata si este posibil introducerea cotei unice in 2005. Codul Fiscal, care a fost modificat in vara nu prevede o astfel de masura. Programul de guvernare al PSD, pentru 2005-2008, lansat in urma cu doua saptamani nu vorbeste nici el de introducerea unei cote unice. Promite scaderea impozitarii veniturilor, de la 40% (cota maxima) la 38% si de la18% (cota minima) la 14%. Asta in 2005. In 2008, promite PSD, cota maxima va fi de 36%, iar ce minima de 10%.
Vorbind in numele PSD, Georgescu a spus ieri ca cota unica este "antieconomica" pentru ca "se scumpeste pentru angajatori costul fortei de munca". Este "inechitabila social" pentru ca ii obliga pe cei care astazi nu platesc impozite (sub trei milioane de lei salariul brut) sa plateasca un impozit de 16%. Potrivit lui Georgescu de cota unica vor beneficia doar 200.000 de salariati si "pierd 4.6 milioane de cetateni". Astfel, s-ar adanci inechitatile sociale. Mai mult, spune Georgescu, masura nu va scote economia din zona gri ci, dimportiva, ar impinge-o spre aceasta zona, datorita scumpirii "costului cu forta de munca". Dar ce i se pare grav lui Florin Georgescu este faptul ca cota unica de 16% "incurajeaza coruptia". Astfel, prin eliminarea impozitului pe venitul global, care insoteste, firesc, introducerea unei cote unice nu ar mai putea fi controlate veniturile realizate, crede Georgescu. Nu ar mai putea fi comparate veniturile licite cu averea dobandita si, astfel, coruptii s-ar ascunde mai bine, spune fostul ministru de finante. Georgescu banuieste ca la mijloc este si o conspiratie: "Dansii (liberalii si democratii - n.n.) vor sa stearga urmele a tot ce s-a intamplat cu averile lor. (...) Daca era o masura progresista o adoptau americanii".
Masura introducerii cotei unice a fost sustinuta in 2003 de ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, iar guvernul Adrian Nastase aproape ca era decis sa o aplice. Argumentele erau tocmai cele pe care Georgescu a incercat ieri sa le demonteze. Scoate economia gri la suprafata, reduce coruptia si faciliteaza colectarea veniturilor bugetare. Ieri, Georgescu a spus ca in partid nu au fost decat "unele opinii" favorabile pentru cota unica. "Dupa aprofundarea ideii am realizat ca nu este in esenta (cota unica -n.n.) si in concordanta cu social-democratia. (...) Nu exista inclinare spre cota unica din partea noastra". a spus Georgescu punct discutiei.



Un soc fiscal
Liderii aliantei nu au raspuns pe fond criticilor PSD privind introducerea cotei unice de impozitare. Motivul il reprezinta faptul ca astazi copresedintele Aliantei, Theodor Stolojan va prezenta el insusi liniile mari ale programului de guvernare si filosofia acestuia.
Surse din cadrul aliantei vorbesc insa de un "soc fiscal" in filosifia care va conduce guvernarea in cazul in care Alianta PNL-PD castiga alegerile. Adrian Videanu, vicepresedinte PD si unul dintre cei care s-a ocupatde programul de guvernare al Aliantei a declarat ieri pentru ZF ca masura introducerii cotei unice ii avantajeaza atat pe contribuabili cat si veniturile publice intrucat va fi corelata si cu alte tendinte care se inregistreaza la nivelul economiei romanesti. "Suntem bucurosi ca exista interes pentru masurile noastre si bucurosi sa le explicam, inclusiv PSD", a spus Videanu. In ceea ce priveste indicatorii macroeconomici - atat cate au putut fi ele obtinute intrucat liderii Aliantei au fost foarte zgarciti cu informatiile - impozitul pe dividente se va alinia si el cotei unice, crescand asadar de la 5% si 10%, la 16%. Investitiile straine directe ar urma sa creasca, potrivit programului, cu 6,5% in 2005, 6,7% in 2006 si 7% in 2007. Inflatia va ajunge la 2-3% in 2008. Cresterea economica ar urma sa fie, potrivit programului de guvernare al Aliantei, de 6,5% anual. Exista un capitol special pentru agricultura care insista pe transformarea micilor proprietati in ferme prospere. Intabularea proprietatilor se va face cu sprijinul statului.
Filosofia generala a programului insista pe respectarea dreptului de proprietate. In domeniul social se va insista pentru corelarea pensiilor si pe imbunatatirea sistemului de sanatate - probabil, contributie a Partidului Democrat la programul comun.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO