Politică

PSD si Alianta D.A. au negociat pasuirea conducerii TVR

28.09.2004, 00:00 14

Camerele reunite ale Parlamentului ar fi trebuit sa discute astazi, potrivit programului anuntat anterior, raportul de activitate al Societatii Romane de Televiziune, document ce a provocat vii discutii dupa votul negativ dat de Comisiile de cultura. Pana aseara insa nu era cert daca dezbaterea va fi ori nu amanata pentru o alta sedinta, intrucat, se pare, negocierile intre partidele politice nu erau inca finalizate. Un vot negativ ar fi condus la schimbarea conducerii executive a postului national de televiziune, care,  cu doua luni inainte de alegeri, ar fi fost pusa pe seama intereselor electorale.
Parlamentarii PNL si PD nu se decisesera daca vor vota impotriva sau in favoarea raportului. "De principiu, suntem impotriva imixtiunii politicului in activitatea posturilor publice de televiziune si de radio, dar, in egala masura, nu ne putem face ca nu observam faptul ca aceste mijloace de informare sunt oficii de propaganda ale PSD, respectiv guvernului", ne-a declarat ieri deputatul PD Ioan Onisei.
Alianta PNL-PD este, se pare, intr-o situatie delicata. Pe de o parte este dificil sa-si dea votul favorabil postului public de televiziune pe care timp de cativa ani l-a acuzat de obedienta fata de PSD si de discriminarea partidelor de opozitie. Dar, in acelasi timp, daca ar vota impotriva ar putea fi acuzata ca se razbuna politic si, totodata, ca intra in contradictie cu propriile principii. Motivul ar fi ca, in urma cu doi ani, opozitia a criticat schimbarea inainte de finalizarea mandatului a conducerii Radioului public.
 La randul sau, PSD a decis ieri, la nivelul grupului parlamentar din Camera Deputatilor, sa voteze in favoarea raportului SRTV si sa invalideze astfel decizia Comisiei de cultura. Deputatul Mihai Malaimare, presedintele Comisiei de cultura din Camera Deputatilor, din partea PSD, apreciaza ca votul negativ acordat saptamana trecuta nu este corect, de vreme ce in respectiva sedinta s-a vorbit despre lucruri care nu au legatura cu raportul de activitate al TVR. Cat priveste politica editoriala a postului national, deputatul PSD afirma ca exista sondaje si studii comandate de CNA care au plasat TVR pe primul loc in ceea ce priveste echidistanta politica. Mihai Malaimare nu a semnat raportul SRTV, intrucat spune ca nu este de acord cu "invinuirile" la adresa TVR si cu confuzia care se face intre ideea ca postul de televiziune este sub control parlamentar ci nu in subordinea Parlamentului.
Respingerea raportului in Comisiile de cultura a fost determinat de votul negativ al senatorilor Adrian Paunescu, PSD, George Pruteanu, PRM, precum si al altor parlamentari ai opozitiei. Ieri, Paunescu a facut apel la senatori - indiferent de partidul din care fac parte - sa-i sprijine demersul de a modifica actuala conducere a televiziunii publice. Ieri, in plenul; Senatului, Paunescu s-a plans de strategia editoriala a TVR in ultimele zile, potrivit careia au fost lansate atacuri la adresa parlamentarilor care au votat pentru schimbarea conducerii actuale a postului. In cazul lui Paunescu, TVR a scos din arhiva momente in care senatorul PSD scria poezii encomiastice la adresa lui Ceausescu. La randul sau, si senatorul PRM George Pruteanu s-a plans de aceste atacuri. PSD si PRM nu s-au lansat in declaratii de sprijin la adresa celor doi senatori.
 Votul negativ a atras proteste. Clubul Roman de Presa (CRP) a protestat fata de "modul nedrept, abuziv si brutal" in care a fost tratata Televiziunea Nationala. Consiliul National al Audiovizualului(CNA), de asemenea, a acuzat votul "injust si nedrept pentru aceasta institutie".
Un protest s-a facut auzit si din partea sindicatelor din SRTV.  Confederatia Sindicala "Meridian", la care este afiliat si sindicatul postului public, a adresat ieri o scrisoare deschisa institutiilor statului - presedintelui, premierului, presedintilor celor doua Camere legislative si presedintilor partidelor parlamentare - in care fac lobby pentru prezenta la dezbateri a reprezentantilor sindicatelor. Sindicatele acuza, totodata, "modul insinuos si superficial in care s-a analizat si dezbatut acest raport" care, in opinia lor este "o demonstratie la vedere de ingerinta grosiera a politicului in mass-media audio-vizuala". mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels