Politică

PSD si PD-L cauta nume pentru esalonul doi din ministere

PSD si PD-L cauta nume pentru esalonul doi din ministere
04.01.2009, 18:43 33

Conducerile PD-L si PSD se vor intruni, separat, in aceasta saptamana pentru a stabili numirile din esalonul doi al ministerelor (secretarii de stat si subsecretarii), dar si pe cele din fruntea celor peste 250 de agentii guvernamentale. De asemenea, companiile nationale vor avea sefi noi.

Pe piata au inceput sa circule nume, insa acestea vor fi discutate in sedinte de partid, iar doritorii vor fi rasplatiti cu functii, daca vor fi acceptati de colegi.
La PD-L, de pilda, filialele care au obtinut cele mai bune rezultate in alegeri vor avea reprezentare in structurile guvernamentale.
Candidatii care au castigat colegiile uninominale la alegerile legislative, dar au pierdut locul de parlamentar in urma redistribuirii, ar putea fi luati in calcul cu prioritate pentru functiile vizate in administratia locala sau in Executiv.
Unul dintre viitorii secretari de stat va fi actualul viceprimar al Capitalei, Razvan Murgeanu, pe care ministrul dezvoltarii, Vasile Blaga, il doreste alaturi de el, pentru a se ocupa de problema constructiilor.
Pentru conducerea Agentiei Nationale pentru Administrare Fiscala se lupta Sorin Blejnar, comisar general al Garzii Financiare, dar si fostul sef al Agentiei, Sebastian Bodu. Este vehiculat si numele avocatului Gabriel Biris.
La Conducerea Agentiei Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor este vehiculat numele fostului sef al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, Marian Zlotea.
Functia de secretar de stat in Ministerul Turismului i-ar putea reveni lui George Nastasia, fost candidat PD-L la presedintia Consiliului Judetean Prahova.
Autoritatea Nationala pentru Comunicatii va fi ocupata de Catalin Marinescu, fost presedinte al Inspectoratului pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei.
Pentru functia de secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor este favorit Eduard Lovin, fost director IT in cadrul Inspectoratului pentru Comunicatii.
Sefia Monitorului Oficial i-ar putea fi oferita lui Mircea Marinescu, el fiind in carti si pentru un post de vicepresedinte al AVAS.
Conducerea Agentiei Domeniilor Statului, si implicit functia de secretar de stat in Ministerul Agriculturii, i-ar putea reveni lui Sorin Toader. Daca aceasta Agentie se va desfiinta, Toader ar putea primi postul de sef al Loteriei Nationale, el fiind favorit pentru ocuparea acestei functii si in anul 2006.
Fostul sef al Garzii de Mediu, Silvian Ionescu, ar putea reveni pe postul pe care l-a ocupat anterior.
Fostul sef al Colegiului National de Aparare, Mihail Vasile Ozunu, candidat PD-L in sectorul 6, ar putea ocupa functia de director al Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat sau al Oficiului pentru Spalarea Banilor.
Una din cele doua functii, sefia ORNISS sau a Oficiului pentru Spalarea Banilor, ar putea fi acordata fostului sef al SIE Ioan Talpes, care a candidat din partea PD-L intr-un colegiu din sectorul 4.
Liderii PSD au discutat deja pe tema nominalizarilor pentru posturile de secretari de stat si de sefi de agentii guvernamentale. Vasile Puscas a fost deja numit de catre premier in postul de sef al Departamentului de Afaceri Europene.
De asemenea, Boc a facut o numire importanta, este vorba despre readucerea la Guvern, ca secretar general, a lui Ion Moraru. Moraru, care va avea rang de ministru, a mai fost secretar general adjunct in guvernul lui Adrian Nastase intre 2001-2004 (cand secretariatul general era condus de Serban Mihailescu).
Ministerul Agriculturii va avea aceeasi structura, iar presedintele Colegiului Medicilor Veterinari, Liviu Harbuz, si directorul Statiunii de Cercetare Dezvoltare Caracal, Catalin Rosculete, vor fi numiti secretari de stat, a declarat, pentru Mediafax ministrul de resort, Ilie Sarbu.
Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert si Mediul de Afaceri va avea, de asemenea, doi secretari de stat, unul din PSD si unul din PD-L, potrivit ministrului de resort, Constantin Nita.
Unul dintre numele vehiculate la PSD pentru un post de secretar de stat la Ministerul pentru IMM a fost Marin Gheorghe. De asemenea, Gheorghe Gherghina si Bogdan Dragoi ar putea reveni ca secretari de stat la Finante.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO