Politică

PSD si PRM au refuzat invitatia de a veni la consultarile cu Basescu

04.10.2005, 18:53 13

Opozitia - PSD si PRM - a declinat invitatia de a participa la consultarile de astazi initiate de presedintele Traian Basescu cu partidele parlamentare, caz in care un eventual demers de mediere intre putere si opozitie pe marginea actualei crize parlamentare, - demers si asa cu putine sanse -, ramane lipsit de obiect. Nici seful statului nu a aratat in ultima vreme ca ar dori foarte mult sa se intalneasca cu opozitia sau ca ar astepta ceva de la o astfel de intalnire.

In aceasta situatie, Alianta a revenit la subiectul anticipalelor pe care nu le exclude, daca pana la finele lunii nu reuseste sa-i schimbe pe cei doi presedinti ai Camerelor legislative - Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase - pana acum o incercare lipsita de succes, care a condus la actualul blocaj parlamentar.

Asadar, astazi Basescu va avea intalniri doar cu PD, UDMR, PC si minoritatile. Consultarile cu PNL s-au consumat in urma cu 10 zile.

PSD si PRM ii reproseaza sefului statului ca trateaza in mod partizan partidele si ca ataca opozitia. Nu in ultima instanta, spun aceste partide, subiectele propuse de Basescu - trecerea la un Parlament unicameral si integrarea europeana - nu fac parte din agenda reala a tarii.

Refuzul invitatiei prezidentiale nu constituie un precedent. In vara trecuta, dupa alegerile locale, Alianta PNL-PD a refuzat medierea propusa de fostul presedinte Ion Iliescu pe tema continuitatii activitatii in administratie. Reprosurile erau, in mare, aceleasi. In campania pentru locale, Iliescu se implicase activ in sustinerea candidatilor PSD, caz in care Alianta a spus ca demersul fostului sef al statului este unul nesincer.

Insa situatia de acum este mult mai tensionata. In vara trecuta ne aflam in apropierea unor alegeri, caz in care actiunile politice spectaculoase erau un mod de a atrage atentia. Astazi, la mai putin de zece luni de la preluarea guvernarii, Alianta nu-si poate impune agenda, principalul punct al acesteia fiind schimbarea lui Vacaroiu si Nastase. Sprijinit constant de PRM, PSD si-a aparat pana acum oamenii cu succes. Interventia de saptamana trecuta a lui Traian Basescu in favoarea schimbarii celor doi a dat PSD un motiv de a refuza invitatia prezidentiala.



PSD strange randurile

In acest context, liderii PSD au decis sa lase la o parte disputele interne si sa se concentreze pe contracarerea actiunilor puterii. Ieri, presedintele PSD Mircea Geoana a avut o discutie cu presedintele executiv Adrian Nastase pe marginea ultimelor dispute in care au fost angrenati - ultima dintre ele se referea la anii de mandat ai presedintelui formatiunii, dar si la o afirmatie a lui Geoana, anume ca, odata ajunsi la guvernare, social-democratii nu-l vor mai avea pe Nastase ca premier. Surse din PSD spun ca discutia nu a fost una armonioasa - au existat reprosuri de ambele parti - dar s-a decis ca, public, sa se afirme ca principala dorinta a liderilor PSD este de a lucra impreuna. Anuntul ca mandatul presedintelui partidului nu este un subiect de actualitate a fost facut de Adrian Nastase.

In PSD au existat doua curente, unul favorabil intalnirii cu seful statului - reprezentat de Adrian Nastase - celalalt respingerii invitatiei, care l-a avut exponent pe Mircea Geoana. Ieri, in conducerea PSD, unde s-a supus la vot participarea sau nu la consultarile de la Cotroceni, a prevalat punctul de vedere al lui Mircea Geoana.

Inaintea acestei decizii, Adrian Nastase sustinuse participarea la consultari motivand ca, astfel, l-ar lipsi pe Traian Basescu de o arma, aceea de a acuza PSD ca obstructioneaza discutiile pentru innoirea clasei politice - una dintre temele propuse de seful statului pentru discutii - si pune, astfel, in pericol integrarea.

In final, social-democratii au decis sa nu mearga la Cotroceni, unul dintre motivele invocate ieri de Mircea Geoana fiind acela ca declaratiile facute acum cateva zile de seful statului la Craiova, in care acesta acuza PSD ca se opune integrarii in UE, "impiedica orice cale de dialog normal" cu acesta.

Un punct de vedere asemanator avusese si Adrian Nastase cu o zi inainte. El sustinea ca Basescu se comporta asemenea lui Mussolini si vrea sa distruga PSD.

Replica lui Basescu a venit ieri, in aceeasi nota taioasa: "N-am aflat de domnul asta (Mussolini - n.n.) sa fie pe lista coruptilor, dar de Nastase am aflat".



Coalitia, din ce in ce mai nervoasa

Daca PSD s-a decis sa stranga randurile, in coalitia la guvernare nervozitatea creste. Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a declarat ieri ca Alianta isi rezerva dreptul a avea un punct de vedere public, care poate fi legat si de anticipate, in cazul in care Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu nu vor fi schimbati pana la sfarsitul acestei luni. Aceasta, in conditiile in care, cu doar cateva ore inainte, purtatorul de cuvant al PNL Eugen Nicolaescu afirmase ca membrii Consiliului National de Conducere al Aliantei au stabilit ca alegerile anticipate reprezinta o problema incheiata. E adevarat, si Nicolaescu afirmase ca, daca vor aparea cazuri deosebite, Alianta isi rezerva dreptul de a decide cele mai potrivite masuri, dar intre acestea el nu amintise despre schimbarea celor doi.

"Am stabilit un orizont de timp, fara sa ne dam un nou termen (termenul initial pentru schimbarea lui Nastase si Vacaroiu fusese fixat pentru 15 septembrie - n.n.). Acest orizont de timp pentru schimbarea celor doi presedinti de Camere este sfarsitul lunii octombrie. Daca nu se va realiza, Alianta isi rezerva dreptul de a avea un punct de vedere public, dar noi speram ca in aceasta saptamana sa fie adoptate articolele din noile Regulamente privind schimbarea lui Nastase si Vacaroiu", a completat Videanu.

Videanu nu si-a ascuns insa nemultumirea fata de ceilalti doi parteneri din coalitie - UDMR si Conservatorii.

Videanu a lasat sa se inteleaga ca liberalii si democratii sunt nemultumiti de modul in care se comporta parlamentarii UDMR si PC la dezbaterile privind noile Regulamente.

"Vrem sa avem un angajament clar, pana la capat, din partea celor doua partide. Miercuri vom discuta cu ei aceste probleme", a incheiat Videanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO