Politică

PSD si PUR isi oficializeaza alianta electorala

09.09.2004, 00:00 20

Intr-un congres comun, PSD si PUR isi vor oficializa astazi alianta in ceea ce se va numi "Uniunea Nationala PSD plus PUR". Umanistii afirma ca nu-si vor pierde identitatea ideologica in aceasta alianta, mai mult, spun ca ea se va regasi in programul electoral comun.
Protocolul de colaborare prevede constituirea unei Delegatii Permanente nationale, formate din cate patru membri din partea fiecarui partid, doi dintre acestia fiind presedintii celor doua formatiuni, Adrian Nastase si Dan Voiculescu. Proiectul prevede, de asemenea, ca partenerii sunt egali, iar deciziile se iau prin consens.
In urma intelegerii, PUR a primit pe listele PSD 22 de locuri eligibile de deputat si 10 de senator. In ultimile zile reprezentantii PUR s-au straduit sa convinga ca locurile obtinute de umanisti nu sunt pe listele PSD ci pe listele comune ale "Uniunii Nationale PSD plus PUR", ceea ce ar fi cu totul si cu totul altceva. Totul ar fi rezultatul unui calcul simplu: PSD ia 40% din voturi, PUR 5% -procent care, raportat la numarul total al parlamentarilor, da fix 10 senatori si 20 de deputati pentru formatiunea umanista. Deci, pana la urma, PUR nu ar primi nimic, ci ia ceea ce i se cuvine. Este greu de spus daca aportul PUR la noua alianta va fi de chiar 5% si aici intram intr-o zona care tine de doctrina. Ieri liderii PUR si-au prezentat o parte a programului electoral care, au spus ei, va fi parte componenta a "Uniunii Nationale PSD-PUR". Umanistii, cum se definesc singuri, ar fi si sociali si liberali, totodata, sprijina clasa de mijloc, sprijina actionarii minoritari, iar in privinta protectiei sociale, merg pe o protectie "activa" care ar insemna, spun ei, stimularea intreprinderilor sa se dezvolte si sa creeze noi locuri de munca. De-a lungul vremii, PUR s-a prezentat astfel, mai degraba liberal decat social democrat si asta, spun sociologii i-a ajutat sa creasca. Daca elementele doctrinei PUR, mai cu seama mesajele liberale,  vor fi preluate in componenta programului comun cu PSD, acest lucru ar putea insemna, practic, ca social-democratii se muta mai spre dreapta. Devine cumva ceea ce este Alianta D.A. PNL-PD - si, sa ne reamnintim ca reprosul PSD la adresa D.A. era tocmai "impuritatea" doctrinara.
Insistand ca isi vor pastra ideologia umanistii nu fac decat sa arate ca, de fapt, in politica romaneasca nu mai poate fi vorba de doctrina. Si PSD si D.A. sunt acum aliante "impure" din punct de vedere al ideologiei. Astazi, in functie de programul ce va fi prezentat, vom sti exact cat de liberal a deveni PSD peste noapte.
Astazi la congresul comun PSD-PUR ar urma sa se lamureasca un alt aspect important. Anume cooperarea in teritoriu dintre cele doua partide. In urma rezultatelor din alegerile locale, in multe consilii judetene si locale, PUR, PNL si PD au format aliante, trimitand PSD in opozitie. Or, daca intelegerea de astazi va largi sfera colaborarii de la planul central la cel local atunci s-ar putea produce multe rasturnari de situatie - PSD si PUR (care ar rupe intelegerile cu PNL si PD) devenind majoritari. Nu toti umanistii sunt insa dispusi sa faca acest lucru - mai multe filiale umaniste, de pilda la Galati, Alba sau Bacau, au anuntat ca nu vor rupe intelegerile cu PNL si PD. La Constanta, dimpotriva, presedintele filialei Radu Mazare a anuntat ca o colaborare cu PUR nu este posibila, intrucat filiala este prea slaba.
La PUR, au inceput sa apara si demisiile, ca urmare a noii orientari a partidului. Liliana Toia, liderul PUR al filialei 6 Bucuresti, s-a inscris ieri in PNL impreuna, spune ea, cu jumatate dintre membrii organizatiei. Mai mult, alte filiale ii vor urma exemplul, a declarat Toia. In replica PUR afirma ca, oricum, Toia urma sa fie data afara si ca la PNL nu au plecat decat doi membri. In schimb, umanistii s-au laudat ca un deputat PNL, este vorba de Dorin Grigore Popescu, s-a inscris in PUR si ca alti membri PNL il vor urma. Popescu nu mai primise un loc eligibil pe lista D.A. Un alt nou inscris in PUR este Eugen Ovidiu Chirovici, seful Agentiei Nationale pentru IMM. Chirovici este un apropiat al lui Adrian Nastase i-a fost consilier pe probleme economice. Gestionarea sectorului IMM a fost incredintata in vremea cand umanistii participau la guvernare unui om din PUR. Este posibil ca acest lucru sa se intample si in cazul in care PSD va castiga alegerile si cum Chirovici s-a inscris la umanisti este greu de crezut ca va fi inlaturat.
O alta chestiune care va tulbura apele in PUR, dar si in PSD sunt cele 30 de locuri eligibile pe liste. Un candidat PUR, pe un loc eligibil, intr-una dintre filiale, inseamna unul mai putin de la PSD. Nu toate judetele vot avea parlamentari PUR, iata o alta sursa de nemultumire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO