Politică

PSD spune ca CNI este o arma politica in mana presedintelui

22.11.2005, 20:35 20

PSD va solicita comisiilor de specialitate din Congresul SUA si din Camera Comunelor a Marii Britanii o expertiza in privinta Comunitatii Nationale de Informatii (CNI) si a modalitatii de control parlamentar asupra acestei structuri.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri ca CNI nu ar fi altceva decat "o arma impotriva adversarilor politici", aflata in mana presedintelui Traian Basescu.

Constituirea CNI a fost decisa saptamana trecuta de CSAT, fiind definita in hotararea de infiintare drept o institutie de analiza a informatiilor primite de la SRI, SIE, serviciul secret al Armatei si cel al Internelor.

Traian Basescu a spus ieri ca acest organism nu este o structura de control al serviciilor secrete si nu va fi condusa de o persoana provenita din structurile de informatii.

Basescu a infirmat numirea consilierului de stat Constantin Degeratu in aceasta functie. Potrivit presedintelui, seful CNI ar putea proveni din societatea civila, din mediul academic sau din lumea politica.

Opozitia crede insa ca nasterea CNI este rezultatul unui "razboi intre palate", din care a castigat Basescu, intrucat structura va fi condusa de consilierul prezidential pentru securitate si nu de la Palatul Victoria, ipoteza luata si ea in calcul la un moment dat.

Geoana a spus ca PSD se va adresa SUA si Marii Britanii intrucat doar in aceste doua tari exista comunitati de informatii si, prin urmare, parlamentele lor pot oferi o expertiza asupra modului in care poate fi controlata aceasta structura si asupra necesitatii existentei ei din punct de vedere al strategiei de securitate.

"Imi este teama ca, mai degraba, copiem un model rusesc, in care presedintele Romaniei doreste sa acumuleze putere absoluta in stat. Romania are amintirea fostei Securitati si are un punct foarte sensibil pe aceasta tema. Trebuie sa fim extrem de prudenti in a concentra prea multa putere a serviciilor intr-o singura mana", a spus Geoana.

El afirma ca, din punct de vedere parlamentar, ar trebui sa existe o structura de control compatibila cu cea a CNI, dar si o strategie de securitate nationala, pe care, spune Geoana, Basescu ar fi trebuit sa o prezinte in primele sase luni de mandat.

"Mi se pare cel putin nefiresc sa cream o comunitate de informatii care sa nu tina cont de evaluarea riscurilor de securitate la care Romania este supusa si, in al doilea rand, sa modificam mecanismul de functionare al serviciilor fara sa avem o implicare a Parlamentului si o adaptare a manierei obligatorii in care aceasta institutie sa asigure de o maniera mai eficace supravegherea politica a comunitatii de informatii", a declarat Geoana.

El a solicitat elaborarea unui proiect legislativ privind infiintarea CNI (aceasta a fost infiintata printr-o decizie a CSAT) care sa fie dezbatut in Parlament. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO