Politică

PSD tatoneaza o noua alianta cu UDMR si discrediteaza PNL-PD

31.05.2004, 00:00 21

PSD isi pregateste terenul pentru politica de aliante incercand sa discrediteze politic si doctrinar Alianta PNL-PD si, in acelasi timp, practicand jocul la doua capete cu UDMR. In privinta PRM, PSD pare sa practice o politica neutra, lipsita de atacuri. Mirela Luca
Timp de trei saptamani de cand a inceput campania electorala, dar si inainte de aceasta perioada, partidul de guvernamant si-a concentrat atacurile, de o maniera agresiva, asupra Aliantei PNL-PD. Dupa ce PSD a incheiat saptamana calificandu-l pe presedintele PNL, Theodor Stolojan "hitlerist", pentru maniera taioasa in care ataca coruptia, ieri liderii partidului de guvernamant au reluat atacurile la adresa liberalilor.  De aceasta data, ce-l desemnat sa se "razboiasca" cu PNL este purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean, unul dintre exponentii noii generatii a partidului de guvernamant, ce parea mai putin familiarizat cu galceava politica. Ieri insa el a adresat o scrisoare deschisa liderului liberal Theodor Stolojan, extrem de agresiva, in care readuce in discutie acuzatii mai vechi ce au planat asupra presedintelui PNL si a unora dintre apropiatii sai. Corlatean aduce in prim-plan Afacerea Megapower, vorbeste despre asocierea in afaceri a doamnei Stolojan, sotia liderului PNL, cu parlamentarul PRM Dumitru Dragomir. De asemenea, afirma ca Theodor Stolojan s-a inconjurat de Viorel Catarama si Andrei Chiliman, implicati in cazul SAFI, Paul Pacuraru suspectat pentru afacerile cu Sidex, Calin Popescu Tariceanu "baronul pieselor auto". Tot ieri, un alt fruntas al PSD, Serban Mihailescu, a atacat Alianta PNL-PD, aratand ca nu va rezista pana la alegerile parlamentare din toamna din cauza opiniilor divergente dintre aliati. Aprecierile le-a facut in contextul unei discutii despre o eventuala alianta electorala a PSD cu cele doua formatiuni, in care a exclus o cooperare dupa alegeri intre partidul de guvernamant si PNL-PD. De cealalta parte, liberalii au raspuns acestor atacuri destul de moderat. PNL a calificat drept "inventii si speculatii aberante la care nu ne vom mai obosi sa raspundem". "PSD traverseaza un moment tulbure al existentei sale politice. Terifiati de perspectiva ca romanii ii vor da jos de la putere, reprezentantii PSD se chinuiesc in zadar sa lase impresia ca nu ei, si altii sunt baietii rai de pe scena politica", justifica liberalii atacurile PSD. Schimbul de replici dur de ieri este doar un episod din sirul acuzatiilor lansate in ultimele saptamani. Ele pot fi puse pe seama incearcarii PSD de a lua distanta, inclusiv in perspectiva unei aliante electorale, de PNL si PD, fapt confirmat de unele declaratii oficiale. Merita, de asemenea  remarcata absenta oricaror acuzatii la adresa PRM, partid alaturi de care PSD a colaborat punctual in Parlament.
In schimb, in tot acest timp, PSD a pastrat o relatia mai mult decat echilibrata cu UDMR, partenerul sau politic cel mai stabil. Chiar si in contextul alegerilor locale, merita remarcata sustinerea reciproca a celor doua formatiuni in localitati unde este posibila o asemenea strategie. Cel mai bun exemplu este la Cluj, unde UDMR si-a retras propriul candidat in favoarea celui propus de PSD. Colaborarea lor nu este lipsita de tensiuni, desi acestea ar putea fi ele insele o strategie. Este cazul de la Targu-Mures unde UDMR pare sa nu fie de acord cu PSD in sustinerea candidatului Dorin Florea, acum independent. Ar putea fi o strategie a PSD, spuneam, in sensul de a-si conserva electoratul cu simpatii PRM, nemultumit de colaborare din ultimii ani cu formatiunea maghiara. De cealalta parte, declaratii critice la adresa PSD facute de unii lideri ai Uniunii, ar putea fi un mesaj adresat in special propriului electorat, nemultumit la randul sau de relatia cu PSD. Nu poate fi trecut cu vederea faptul ca in cei patru ani de parteneriat cu PSD, UDMR a pierdut o parte importanta din propriul electorat, care si-a indreptat atentia catre formatiunea concurenta, condusa de episcopul radical Laszlo Tokes. Or, reorientarea electoratului maghiar prezinta pentru UDMR riscul reintrarii in Parlament.
Insa, aceste tatonari PSD-UDMR au, se pare, ca scop, pregatirea unei aliante post-electorale. De altfel, despre o asemenea alianta post-electorala au vorbit in ultimele zile lideri importanti ai PSD intre care Serban Mihailescu si Nicolae Vacaroiu.



 



 



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


Cele mai citite ştiri