Politică

PSD vrea anticipate in 2006 si crede ca va obtine 45% din voturi

03.11.2005, 20:34 12

PSD se gandeste sa preia initiativa alegerilor anticipate care, in opinia social-democratilor, ar trebui declansate anul viitor, o pozitie in aceasta privinta urmand sa fie stabilita la Consiliul National al partidului din decembrie. Tot atunci ar urma sa fie luata si o decizie in privinta duratei mandatului presedintelui PSD, a declarat ieri Mircea Geoana.

Conducerea PSD a organizat ieri o intalnire cu liderii organizatiilor judetene, pentru pregatirea Consiliului National, forul care ar putea convoca un congres care sa stipuleze, intre altele, ca mandatul presedintelui PSD este de patru ani si nu de doi, ca in prezent.

Situatia actuala impune ca PSD sa aiba un congres in 2007, dar pentru unii membri ai partidului - multi dintre ei apropiati actualului lider - aceasta situatie nu este tocmai fericita, intrucat alegerile interne ar urma sa se desfasoare cu un an inainte de alegerile generale.

Altfel spus, este dificil sa lupti pe plan intern - iar orice lupta poate aduce si situatii conflictuale - in vremea in care te pregatesti pentru marea batalie a alegerilor generale. Aceasta idee este sustinuta si de Geoana, unul dintre primii care a pus problema largirii mandatului, astfel incat pozitia sa in fruntea PSD sa nu mai fie considerata una "de tranzitie". Insa, in cursul discutiilor de ieri, a aparut o noua ipoteza, anume ca ar fi din ce in ce mai previzibil ca alegerile generale vor fi organizate in 2006, intr-un scrutin anticipat.

Geoana a declarat ca problema anticipatelor a fost ridicata de participantii la reuniunea de ieri: "Unii colegi au ridicat acest subiect, daca nu cumva, in disperarea si saracia care cuprinde tara, singura solutie nu este o alta majoritate si un alt guvern".

Insa, in discursul din timpul reuniunii, chiar presedintele partidului a ridicat aceasta problema: "Nu este exclus ca in jumatate de an sa ne pregatim deja de alegeri anticipate".

Potrivit lui Geoana, Consiliul National va lua act, in afara de pozitia PSD pe aceasta tema, si de modalitatile parlamentare si politice prin care procesul alegerilor anticipate poate fi declansat.

Liderul social-democrat spune ca alternativa la situatia actuala este o guvernare social-democrata, care sa aiba o majoritate PSD (cel putin 45% din voturi) si, la limita, pentru a compensa diferenta pana la o majoritate in Parlament, sa existe, eventual, aliati. Liderul PSD a admis ca partidul nu poate decide de unul singur in privinta alegerilor anticipate, dar crede ca procesul va fi declansat de nemultumirile sociale si dorinta unor parteneri din actuala majoritate "de a nu deveni co-partasi la dezastrul guvernarii".

PSD se gandeste deja la o politica de aliante in vederea anticipatelor, dar spune ca este prea devreme sa faca calcule exacte: "Nu excludem pe nimeni, dar este devreme sa vorbim".

Recent, presedintele Traian Basescu a recunoscut ca, in vara, a dorit demisia Guvernului pentru a se ajunge la anticipate. Insa el spune ca momentul a fost pierdut, iar de acum, pana la raportul Comisiei din aprilie nu este timp de asa ceva. La randul sau, premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat, intr-un interviu pentru Mediafax, ca anticipatele pot fi organizate oricand, daca exista o majoritate politica care sa sprijine acest proiect: "Dar eu nu cred ca Romania are nevoie in aceasta perioada de multa agitatie politica", a spus Tariceanu.

UDMR: Nu exista alternativa la coalitie

Ieri, presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat ca in acest moment coalitia guvernamentala nu are alternativa in Parlament. "Ori aceasta coalitie dureaza, ori vom ajunge la alegeri anticipate. Dar nu cred ca am avea nevoie de asa ceva", a spus Marko Bela, intr-o conferinta de presa. Marko Bela a spus ca, pana acum, coalitia guvernamentala a reusit sa rezolve probleme majore, fapt oglindit si de Raportul de tara al Comisiei Europene.

"Dar este adevarat ca nu am reusit sa vindem marfa pe care am produs-o. Guvernul are o imagine mai proasta decat performanta sa reala. Nu afirm ca am avut o activitate impecabila, dar s-a lucrat mai bine decat imaginea pe care am reusit s-o aratam", a spus Marko.



Geoana: Am terminat cu tensiunile in partid

Pe de alta parte, Geoana, a declarat, dupa intalnirea cu liderii de filiale, la care a participat si Ion Iliescu, unul dintre criticii sai, ca toate tensiunile de dupa congres - cand noua conducere a fost contestata - au fost aplanate.

"Am discutat si despre respectarea ierarhiilor in partid, precum si despre disciplina interna", a mai spus Geoana. In PSD au existat dispute intre Geoana si Adrian Nastase legate de cine trebuie sa vorbeasca si cand in numele partidului. La intalnirea cu liderii locali, s-a ridicat si problema imaginii PSD. "Este o problema care ne preocupa, pentru ca de-a lungul timpului asupra PSD s-au adunat imaginea de partid neo, cripto comunist, de partid incapabil de transformare, precum si eticheta de partid tolerant la coruptie", a spus Geoana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO