Politică

PSD vrea "Comisie Watergate" pentru suspendarea presedintelui

19.02.2007, 18:56 11

Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat ieri ca social-democratii vor cere infiintarea comisiei de ancheta parlamentara, pe care a denumit-o "Comisia Watergate", care sa investigheze toate acuzele privind incalcarea prevederilor constitutionale de catre Traian Basescu.
"Comisia va dura maxim doua saptamani, ea va aduce probe suplimentare care vor fi trimise si acestea Curtii Constitutionale si vom demonstra la modul cel mai clar ca avem de a face cu Traian Basescu, intaiul corupt al tarii. In comisie vor aparea elemente spectaculoase", a spus liderul PSD ieri la emisiunea "Pro Vest" de la Pro TV. Presedintia nu a comentat declaratiile lui Geoana.
Birourile reunite ale celor doua camere parlamentare discuta maine propunerea PSD de suspendare din functie a sefului statului. Aceasta a fost depusa la conducerea Parlamentului acum o saptamana, fiind semnata de parlamentari ai PSD si PRM. Presedintelui i se reproseaza incalcarea a peste 30 de articole din Constitutie de la inceputul mandatului in urma cu peste doi ani.
Propunerea de suspendare a fost inregistrata, trebuie discutata si apoi trimisa Curtii Constitutionale. Insa, potrivit Regulamentului sedintelor comune ale Senatului si Camerei Deputatilor, in ceea ce priveste procedura de suspendare din functie a sefului statului, parlamentarii sunt cei care decid daca acuzele aduse presedintelui sunt suficiente si pot fi trimise direct la Curtea Constitutionala, pentru aviz, sau daca este necesara infiintarea unei comisii parlamentare comune care sa investigheze acuzele aduse presedintelui, urmand ca, ulterior, raportul acesteia, impreuna cu propunerea de suspendare, sa fie trimise Curtii. Pe aceasta prevedere isi intemeiaza PSD propunerea formarii unei comisii de ancheta. Formarea comisiei va prelungi discutiile pe marginea supendarii sefului statului. De fapt, PSD si asta urmareste - lucru confirmat pentru ZF de surse din cadrul partidului -, intrucat prelungirea discutiilor poate contribui la stirbirea increderii in presedinte si creste sansele ca el sa poata fi demis la un eventual referendum, in cazul in care ar fi suspendat de catre Parlament.
"In teorie, amanarea pronuntarii Curtii in acest caz ar trebui sa fie defavorabila presedintelui. Insa si ideea ca el s-ar bucura de un sprijin imens din partea populatiei este o prejudecata. De cat sprijin se bucura vom vedea la un eventual referendum", spune analistul politic Daniel Barbu.
Geoana a declarat ieri la "Pro Vest" ca respectiva comisie va fi infiintata in aceasta saptamana, activitatea ei urmand a se desfasura pe durata a circa doua saptamani. "Aceasta comisie este cea mai serioasa si cea mai severa instanta pe care o avem in Romania", sustine el.
Geoana a spus ca regreta ca PSD a finalizat documentul de sesizare a Curtii Constitutionale privind propunerea de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu fara sa fi inclus si rezolutia trimisa de seful statului fostului ministru al transporturilor, Gheorghe Dobre.
Cotidienele Adevarul si Ziua au relatat la finele saptamanii ca, pe un memoriu al societatii Art Constructii e92 SA adresat presedintelui Traian Basescu, acesta ar fi pus urmatoarea rezolutie, din data 12.04.2005: "D-l ministru Dobre. Rog analizati si rezolvare legala". Mesajul este insotit de semnatura sefului statului. In memoriu, patronul Art Constructii e92 SA Dumitru Bucsaru cerea sprijinul sefului statului pentru a recupera creante in valoare de 110.553.029.464 de lei vechi de la C.N.C.F. C.F.R. SA. Documentul a fost inregistrat la Cotroceni in data 3.03.2005.
Ministerul Transporturilor a anuntat ca platile pentru 14 companii, printre care Art Constructii 92 au fost sistate in perioada noiembrie 2004-iulie 2005, intrucat creditul extern care finanta proiectul a fost suspendat, fiind reluate la trei luni dupa transmiterea memoriului catre presedintele Basescu pentru toate cele 14 companii, nu doar pentru Art Constructii e92.
Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Adriana Saftoiu, a declarat ca rezolutia presedintelui pe memoriul societatii Art Constructii e92 SA trimis ministrului transporturilor este o practica "fireasca, institutionala" si a negat orice legatura a sefului statului cu firma respectiva.
Insa opozitia sustine ca presedintele a facut trafic de influenta, iar, potrivit lui Geoana, acest lucru trebuie cercetat de comisia parlamentara de ancheta.
"Presedintele Romaniei, daca va fi chemat, va trebui sa vina si, sub juramant, va trebui sa spuna cand l-a sunat pe domnul Dobre, cand a intervenit doamna Udrea sau domnul Cocos, cand a fost domnul Stolojan la ALRO. Dupa asta, comisia, sub juramant, il cheama pe domnul Stolojan si-i spune: eDomnul Stolojan, ati fost in birou la domnul Seres intr-o discutie cu directorul general de la Hidroelectrica si ati invocat cumva memorandumul semnat de presedintele Basescu?e", a aratat Geoana.
"Aceasta Comisie Watergate va merge la serviciile de informatii si la structurile care fac interceptari si va spune cand au fost ministrii din Guvern ascultati, pe baza carui mandat si pe baza carei note informative presedintele a aflat de acele conversatii", a declarat Geoana.
Scandalul Watergate a condus la demisia, in anul 1974, a fostului presedinte american Richard Nixon (republican), cu doar o zi inainte ca Congresul sa decida demiterea sa. Potrivit comisiei parlamentare americane de ancheta a cazului, Nixon era cel care autorizase implantarea de microfoane la Watergate Hotel - sediul Comitetului National al Partidului Democrat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO