Politică

PUR si UDMR, obligate de protocolul coalitiei sa rupa relatiile din teritoriu cu PSD

31.01.2005, 00:00 19

Negociatorii protocolului de colaborare care va fi semnat de partidele din arcul guvernamental se vor intalni astazi pentru a fixa ultimile detalii ale documentului care va obliga, practic, PUR si UDMR sa renunte la majoritatile din consiliile locale si judetene, formate impreuna cu PSD, si sa se alature Aliantei PNL-PD.
Astfel, in judetele in care PUR si UDMR au  intelegeri cu PSD, majoritatile vor fi refacute.
Unul dintre argumentele aduse de Alianta PNL-PD pentru refacerea majoritatilor este ca structurile de decizie care vor fi infiintate la nivel central vor functiona si la nivel local.
Saptamana trecuta, Consiliul National de Conducere al Aliantei PNL-PD a decis sa ceara PUR si UDMR sa rupa intelegerile cu PSD si sa se alature Aliantei.
Presedintele UDMR Marko Bela a declarat ca, in cadrul negocierii protocolului, nu s-a cerut Uniunii sa renunte la parteneriatele de colaborare incheiate anterior, dar senatorul democrat, Radu Berceanu, unul dintre negociatorii protocolului, a declarat ieri ca o astfel de solicitare va fi formulata la intalnirea de astazi.
Potrivit lui Berceanu, cele doua partide va trebui sa faca acest pas intrucat au primit, in cadrul administratiei, posturi de ministri si secretari de stat, iar, in teritoriu, posturi de subprefecti si sefi de agentii guvernamentale: "Intai li s-a dat si mai apoi li s-a cerut sa renunte la majoritatile realizate cu PSD".
"Tinand seama de faptul ca si la nivel local vor exista structuri de decizie la care vor participa cele patru partide, este clar ca ei trebuie sa renunte la aliantele cu PSD. Nu poti sa decizi ceva la nivel politic si apoi sa actionezi altfel la nivel administrativ", a declarat Berceanu.
La randul sau, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca a convenit cu PUR si UDMR sa refaca majoritatile in consiliile locale si judetene pentru a se reflecta si in teritoriu majoritatea politica din Parlament.
"Protocolul coalitiei trebuie sa defineasca principiile de functionare a acestei structuri. In baza acestor principii se vor alcatui majoritatile pe diferite etaje de putere, pe plan parlamentar, central sau local",  a spus Tariceanu.
Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a declarat ieri ca protocolul va fi semnat pana la jumatatea saptamanii, iar el contine prevederi clare pentru situatiile in care o decizie a coalitiei nu este respectata de cineva anume. "Protocolul incearca evitarea tensiunilor din coalitie. Sunt concepute prevederi pentru intrarea in normalitate in cazul in care acestea ar aparea. Pentru cei care nu respecta o decizie a coalitiei, care este obligatorie pentru toata lumea, in conformitate cu statutul fiecarui partid, vor fi aplicare sanctiuni", a declarat Nicolaescu.
Discutia este mai veche, iar pana in prezent PUR a declarat ca nu va renunta la intelegerile din teritoriu cu PSD. Reprezentantii PUR nu au putut fi contactati ieri pentru a-si preciza punctul de vedere.
Fata de o varianta mai veche a documentului, negociatorii au decis sa simplifice structurile de decizie ale coalitiei. Radu Berceanu a declarat ieri ca vor exista structuri de decizie la nivel guvernamental, parlamentar si local.
Forul decizional, la nivelul guvernului, va fi format din patru oameni - premierul liberal Calin Popescu Tariceanu si ministrii de stat, Marko Bela (UDMR), Ariean Videanu (PD) si Codrut Seres (PUR).
La nivel parlamentar, va exista o structura de decizie - Comitetul Parlamentar de Coordonare - formata din cate doi membri ai celor patru partide. Aceasta coordoneaza si actiunea politica.
La nivel judetean, va exista o structura de decizie formata din cate doi oameni din fiecare partid, care vor hotari politica la nivel local si impartirea functiilor administrative.
S-a renunta la ideea crearii, la nivel politic, a unui Consiliu Natonal al Coalitiei, care urma sa fie, de asemenea, format din cate doi reprezentanti ai fiecarui partid. S-a renuntat si la ideea ca, deasupra acestui Consiliu sa functioneze Co-presedintia coalitiei din care ar fi urmat sa faca parte cei patru presedinti.
A fost pastrata decizia de constituire a unui Consiliu National de Arbitraj, dupa organismul similar din cadrul Aliantei PNL-PD, care va solutiona eventualele conflicte de la nivel central si local.
Potrivit reprezentantilor partidelor din arcul guvernamental, protocolul ar urma sa fie incheiat in aceasta saptamana. Potrivit unor surse din Coalitie, premierul Tariceanu ar fi dorit ca acest protocol sa fie incheiat la sfarsitul saptamanii trecute pentru a arata ca coalitia se misca repede si functioneaza eficient.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO