Politică

Puscas cere PSD sa rupa relatiile cu PNL si PD si sa mearga singur inainte

Puscas cere PSD sa rupa relatiile cu PNL si PD si sa mearga singur inainte

Vasile Puscas

10.08.2007, 20:21 14

"Deocamdata suntem dupa perdeaua acestei ambiguitati in care toti liderii constata ca a ajuns partidul. Situatia din prima parte a anului - ba suntem cu PNL, ba cu PD - a lasat urme de ambiguitate foarte pronuntate. In momentul de fata au trecut doi ani si jumatate de la alegeri. PSD trebuie sa-si asume singur identitatea pentru a fi perceput ca alternativa la guvernare", a afirmat Puscas, intr-o discutie cu reporterul ZF.
Liderul PSD Mircea Geoana nu a putut fi contactat pentru a-si exprima opinia. El se va intoarce din vacanta la finele saptamanii si va incepe un turneu prin tara pentru a lua pulsul filialelor - intr-o vreme in care partidul se mentine la un scor mediocru in sondajele de opinie.
Vasile Puscas, unul dintre cei mai credibili oameni ai PSD, a demisionat din functia de vicelider al deputatilor social-democrati imediat dupa esecul referendumului pentru demiterea lui Traian Basescu. Doua luni mai tarziu, un alt clujean (Puscas este deputat de Cluj, membru al asa-numitului Grup de la Cluj), deputatul Vasile Dancu a demisionat si el din pozitia de vicepresedinte al PSD. Nemultumirile celor doi (atat cat au fost ele facute publice) sunt legate de unele decizii ale conducerii partidului. Prima dintre acestea este chiar incercarea considerata hazardata de demitere a sefului statului care a impins in jos PSD si a urcat PD la un neverosimil 40-45% in sondaje. Insa, asa cum a afirmat recent Dancu, "cea mai mare greseala" a partidului a fost sa scape din mana actiunea de majorare a pensiilor, promovata de PSD, dar arogata de guvernul PNL.
In ciuda succesului inregistrat cu majorarea pensiilor, PSD se mentine in sondaje la un scor scazut (20-22%) cu care nu poate spera sa revina la guvernare, dupa ce in alegerile din 2004 castigase 37%.
"Au trecut doi ani si jumatate de atunci. PSD trebuie sa-si asume propria-i identitate. Ce va fi dupa alegerile din 2008 (vom face aliante sau nu) trebuie sa vedem atunci", afirma Puscas. El spune ca partidul nu trebuie sa dea impresia ca este la remorca cuiva pentru ca, pana la urma, perceptia alegatorilor asupra partidului este foarte importanta.
"Evident ca, prin programul nostru politic, constituim o alternativa la actuala guvernare. Dar opinia publica trebuie sa si perceapa ca suntem cu adevarat o alternativa la guvernare. Daca persistam in confuzie, nu vom reusi", afirma Puscas.
Guvernul Tariceanu II a fost instalat in functie cu ajutorul PSD, lucru care a lasat impresia ca exista o colaborare intre cele doua partide - una curioasa din punctul de vedere al doctrinei avand in vedere diferenta de programe. La nivel public, colaborarea politica a fost infirmata. Au existat insa mai multe actiuni in care cele doua partide au colaborat pe proiecte punctuale, asa cum au existat, inaintea vacantei, intalniri intre liderii PNL si PSD. Guvernul liberal a cedat unora dintre cererile social-democratilor, dar "laurii" (majorarea pensiilor, de pilda) i-a cules PNL, lucru care a produs nemultumire in randul social-democratilor. In aceeasi vreme, au circulat si speculatii potrivit carora anumiti membri de vaza ai PSD ar dori o colaborare cu PD (unul dintre cei "suspectati" de aceasta viziune fiind chiar liderul Grupului de la Cluj, fostul ministru de interne Ioan Rus, aflat in relatii cordiale cu unul dintre fruntasii PD, Vasile Blaga).
"Este o problema serioasa. Eu sunt acum prin judet (Cluj - n.n.) si sunt intrebat despre aceasta ambiguitate care in opinia mea trebuie eliminata", afirma fostul negociator al Romaniei cu Uniunea Europeana.
El spune ca partidul trebuie sa-si revizuiasca principalul sau program, "Romania sociala" - care trebuie sa se constituie intr-o oferta electorala alternativa - si sa faca o opozitie curata promovandu-si cu vigoare aceasta oferta. Acest program a fost lansat la finele anului trecut, dar, potrivit lui Puscas, trebuie adus la zi pentru ca, intre timp, unele lucruri s-au schimbat - a aparut Cadrul Strategic National (cel in baza caruia sunt aprobate Programele Operationale prin care UE aloca fonduri Romaniei) si Programul National de Reforma (care explica pasii pentru atingerea obiectivelor Agendei Lisabona).
Puscas spune ca este in relatii corecte cu Mircea Geoana si infirma un zvon care a circulat zilele trecute, anume ca va demisiona din partid. El adauga ca opiniile sale sunt personale: "Sunt membru simplu al partidului, sunt deputat PSD. Dar am plecat (de la conducerea deputatilor social-democrati - n.n.). Sunt liber-cugetator."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO