Politică

Quayle cere Guvernului sa joace in echipa pentru a nu-si da autogol

17.11.2005, 21:15 15

Quinton Quayle, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, tara care detine presedintia UE, spune ca Guvernul roman trebuie sa joace in echipa pentru a evita riscul unui autogol - autogolul amanarii aderarii la Uniune.

"Eu raman optimist in ceea ce priveste data aderarii Romaniei. Sper ca acest lucru se va intampla in 2007. Exista, totusi, riscul unui autogol daca nu veti juca impreuna ca o echipa unita", a declarat ieri diplomatul in debutul unei discutii privind fondurile structurale pe care Romania le va primi de la Uniunea Europeana, dupa aderare.

Potrivit lui Quayle, care a comparat Romania cu o echipa de fotbal, raportul Comisiei Europene din octombrie este echivalent cu "un gol marcat de Guvernul roman", dar situatia s-ar putea schimba, daca nu se joaca in echipa: "Daca exista o colaborare buna la toate nivelurile, atat la Bucuresti, cat si in tara, procesul aderarii va fi un succes. Romania va termina meciul in timp util si nu vor fi necesare minute de prelungire pana in 2008".

Potrivit lui Quayle, in calitate de viitor membru al UE, Romania va primi din partea statelor membre, intre 2007 si 2009, 11 miliarde de euro, asa cum s-a convenit in Tratatul de aderare. Potrivit diplomatului, acesti bani vor putea fi cheltuiti cu folos, doar in conditii de transparenta si intr-un mediu lipsit de coruptie: "Dupa parerea mea, este esential sa rezolvati sau sa diminuati problema coruptiei inainte de a primi aceasta suma de bani. Daca nu, aceasta suma nu va fi folosita".

El a adaugat ca Guvernul Romaniei a facut un progres in lupta impotriva coruptiei, dar exista inca in tarile UE o mare ingrijorare fata de acest subiect. De pilda, a spus ambasadorul, in raportul Parlamentului britanic intocmit cu prilejul dezbaterilor pe marginea Tratatului de aderare, cuvantul "coruptie" este mentionat de 50 de ori. In plus, a adaugat el, nici un caz de mare coruptie nu a ajuns in fata justitiei. Exista, este adevarat, "vedete in vizorul justitiei", dar, pana in acest moment, "nu exista cazuri de mari corupti, de pesti mari sau de crocodili". "Deci asteptam rezultate mai concrete", a conchis ambasadorul.

La randul sau, ambasadorul Uniunii la Bucuresti Jonathan Scheele a afirmat ca despre aderarea Romaniei la UE se va putea vorbi cel mai concret de abia in aprilie-mai 2006.

"Pentru mine nu exista in momentul de fata un procent de cat de pregatita este Romania pentru a adera la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Voi, aici, in Romania trebuie sa fiti optimisti, dar si realisti in acelasi timp. Abia in aprilie-mai 2006 vom putea spune daca Romania va adera in 2007, chiar daca pana in momentul aderarii vor mai fi multe de facut. La fel de important este sa lucrati impreuna cu autoritatile pentru ca in luna mai, anul viitor, sa putem spune da, Romania va putea adera", a declarat Scheele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO