Politică

Raportul baroanei Nicholson cu bile albe si multe negre

21.01.2004, 00:00 55



Comisia de politica externa, drepturile omului si aparare a Parlamentului European, condusa de raportorul pentru Romania, baroneasa Emma Nicolson, apreciaza ca administratia de la Bucuresti este capabila sa incheie negocierile de aderare la UE in 2004, alaturi de Bulgaria, si saluta eforturile in aceasta directie. Concluziile sunt cuprinse in proiectul de motiune pentru 2003 inaintat Parlamentului European saptamana trecuta de Emma Nicholson, in numele membrilor comisiei. Documentul va fi analizat si adoptat de Parlamentul European si va fi transmis apoi Consiliului European, Comisiei Europene, guvernelor si parlamentelor tarilor UE.



Asemenea Raportului de tara, din noiembrie 2003, documentul care va consemna punctul de vedere al Parlamentului European asupra progreselor Romaniei, remarca lucrurile bune, dar arata multe ramaneri in urma. Intr-un limbaj diplomatic, documentul face recomandari, care, in economia textului sunt mult mai multe decat bilele albe.



In privinta indeplinirii crirerilor politice de aderare, documentul saluta reforma constitutionala, si cresterea rolului Parlamentului roman in adoptarea deciziilor, lucru care face posibil pe viitor reducerea numarului ordonantelor de urgenta emise de executiv. Reforma inceputa in sistemul juridic este si ea trecuta in revista, dar documentul cere Romaniei sa intareasca independenta justitiei, sa creasca alocarile financiare astfel incat lucrurile sa intre pe fagasul normal.



Coruptia ocupa un spatiu insemnat in corpul documentului. De remarcat este faptul ca plecarea din guvern a trei ministri - Puwak, Beuran si Mihailescu - este consemnata la acte anticoruptie, spre deosebire de Guvern, care afirma, prin vocea lui Adrian Nastase, ca inlocuirea celor trei nu are legatura cu coruptia. Dealtfel, ancheta oficiala din Romania a scos-o de sub incidenta penalului pe Hildegard Puwak, acuzata ca, prin membrii familiei sale, a deturnat bani publici europeni.



Demnitarii europeni cer Executivului sa asigure totala independenta a procurorilor care ancheteaza cazuri de coruptie si sa elimine influnenta politicului. O bila alba, considera proiectul de rezolutie, este extinderea moratoriului privind adoptiile internationale.



La capitolul criteriul economic, transeaza o problema disputata mult in Romania - parlamentarii europeni considera ca Romania se apropie de statutul "economie de piata functionala", o sintagma care pare aceeasi cu cea folosita in raportul de tara pe anul trecut al Comisiei Europene. In raportul Comisiei Europene, se afirma ca Romania se apropie de statutul de economie de piata functioanla, daca reformele vor continua accelerat. Guvernul talmacea altfel sintagma - Romania are o astfel de economie, iar primul ministru spunea ca interpretarile diferite vin dintr-o "traducere fara suflet". Documentul remarca in continuare punctele slabe ale economiei - privatizarea, alimentarea cu resurse de la buget a intreprinderilor ineficiente, disciplina financiara.



raportul girat de baroneasa Nicholson arata ingrijorarea fata de inegalitatea stadiului de dezvoltare intre regiuni. Mai mult, raportul vorbeste chiar de lipsa de conditii minime de igiena in zona rurala, generate de absenta apei curente si de prezenta latrinelor.



Sunt remarcate, in acelasi raport, domeniile ramase in urma la armonizarea cu legislatia europeana - agricultura, libera circulatie a serviciilor politica regionala, justitie si afaceri interne. Pentru oficialii europenei o grija aparte ar trebuie manifestata pentru agricultura si dezvoltare rurala, iar Guvernului i se cere sa ia masuri care sa permita cresterea utilizarii fondurilor europene SAPARD pentru sprijinirea reformei in domeniu. Slaba capacitate de absorbtie a fondurilor europene nerambursabile este si ea remarcata, lipsa controlului financiar in domeniu, in conditiile in care documentul aminteste ca aceste foduri vor creste substantial in anii urmatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO