Politică

Razboi intre Consiliul Suprem al Magistraturii si procurori

22.07.2008, 19:54 15

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lidia Barbulescu, sustine ca nu a facut aprecieri cu privire la deciziile instantelor sau parchetelor, dar cand se da o solutie intr-un caz pentru ca "fapta nu exista", dupa ce s-a permis o mediatizare excesiva, acest lucru este ingrijorator.
Asociatia Procurorilor din Romania a solicitat ieri presedintelui CSM sa prezinte public scuze procurorilor, ca urmare a "declaratiilor jignitoare" facute la RFI potrivit carora solutia neinceperii urmaririi penale data recent de DNA (Directia Nationala Anticoruptie) in dosarul fostilor ministrii Seres-Nagy "decredibilizeaza justitia", iar in urma cu zece ani "profesionalismul procurorilor parea mai ridicat".
Replica presedintelui CSM a venit tot ieri: "Ma surprinde aceasta reactie, pentru ca de fapt eu nu am facut aprecieri cu privire la solutie. Eu am spus - si cred ca exista inregistrarea - faptul ca o asemenea solutie, dupa ce public, prin mediatizarea excesiva, lumea, opinia publica a perceput ca acei inculpati, indiferent care sunt ei, sunt vinovati, este de natura a decredibiliza actul de justitie. Nu am facut niciodata aprecieri asupra unei solutii. Nici cu privire la aceasta solutie nu fac aprecieri. Ea poate fi una foarte buna si sunt convinsa, atata vreme cat va ramane definitiva, ca este una foarte buna. Dar a veni si a da o solutie pentru ca fapta nu exista, dupa ce ai permis o mediatizare atat de mare, acest lucru este ingrijorator si de natura a face ca perceptia opiniei publice sa fie aceea care este, adica aceea de decredibilizare a actului de justitie", a declarat, ieri, presedinta CSM.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus, in 15 iulie, neinceperea urmaririi penale pentru luare de mita si primire de foloase necuvenite in cazul ministrilor comunicatiilor si economiei, Zsolt Nagy si Codrut Seres, a lui Dorinel Mucea, adjunctul sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie din MEC, si fata de Radu Donciu, fost consilier la Ministerul Comunicatiilor.
Totodata, DNA a dispus neinceperea urmaririi penale fata de consultantul international Stamen Stancev pentru dare de mita. Dosarul a fost disjuns, iar, potrivit procurorilor, acuzatiile de spionaj impotriva lui Stancev si Seres raman, dar nu exista probe ca ei ar fi dat sau luat mita. Aceste acuzatii au fost formulate in dosarul privatizarilor din energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO