Politică

Razboiul dublei cetatenii intre autoritatile de la Budapesta si maghiarii din Romania

10.11.2004, 00:00 27

Pentru prima data in istoria postrevolutionara un inalt oficial din Ungaria a fost primit cu ostilitate de cetatenii maghiari din Romania.
Aflat in Romania, presedintele Partidului Socialist Ungar (la putere), Hiller Istvan a renuntat ieri sa mai viziteze un obiectiv din Sfantu Gheorghe (Casa cu Arcade) dupa ce maghiarii au anuntat ca vor protesta fata de prezenta sa in oras.
Nemultumirea maghiarilor este legata de faptul ca Partidul Socialistilor, alaturi de liberalii din coalitia de guvernere de la Budapesta ii indeamna pe cetatenii maghiari din Ungaria sa voteze impotriva acordarii dublei cetatenii, in referendumul care va fi organizat pe 5 decembrie.
Parlamentul ungar a votat pe 13 septembrie organizarea unui referendum privind acordarea dublei cetatenii pentru etnicii maghiari din alte state. Socialistii, care au rezerve fata de dubla cetatenie, din considerente prioritar economice, si-au indemnat sustinatorii sa voteze impotriva.
Intr-un comunicat semnat de liderul socialistilor, Hiller Istvan si de premierul Gyurcsany Ferenc, maghiarilor li se cere sa nu voteze pentru dubla cetatenie.
Platforma Crestin Democrata din UDMR Covasna a condamnat cu "indignare" pozitia guvernului maghiari. Uniunea Civica Maghiara Covasna si-a indemnat membrii sa protesteze fata de vizita lui Hiller Istvan in judet.
Ieri 50 de maghiari l-au asteptat pe seful socialistilor in fata Casei cu Coloane din Sfantu Gheorghe, dar Hiller Istvan nu a mai venit si l-a trimis la intalnire pe secretarul de stat in ministerul culturii, Vass Lajos.
Protestatarii purtau pancarde pe care scria "Dorim dubla cetatenie", "Vrem intregirea natiunii maghiare" "Nu aveti ce cauta aici", sau "Tradatori ai natiunii maghiare".
Protestatarii au cerut partidelor la putere in Ungaria sa-si revizuiasca punctul de vedere fata de dubla cetatenie.
Tot ieri, Presedintele Consiliului Judetean Civasna, Demeter Janos i-a trimis lui Hiller Istvan o scrisoare in care spune ca "un politician maghiar responsabil nu poate lasa natiunea sa se imdrepte impotriva sa" - referire la faptul ca respingerea prin referendum a dublei cetatenii ar continua divizarea maghiarilor.
Sunt mai multe consecinte, atat pentru Ungaria cat si pentru maghiarii din Romania, in cazul in care dubla cetatenie va fi aprobata de electorat.
In primul rand, maghiarii din afara granitelor Ungariei vor putea beneficia de scolarizare gratuita in tara mama. Beneficiind de un pasaport maghiar ei vor avea aceleasi drepturi ca si rezidentii la un loc de munca sau la o locuinta.
Un sondaj efectuat la sfarsitul lunii septembrie arata ca 26,5% dintre maghiarii din Romania ar pleca in Ungaria, daca acest lucru le va creste standardul de viata.
UDMR examineaza de mai multa vreme aceasta problema, dar nu a fost luata o decizie intr-un for de conducere. Liderul UDMR, Marko Bela, s-a pronunta saptamana trecuta pentru dubla cetatenie.
Alti politicieni maghiari au insa rezerve. Senatorul Ghyorgy Frunda si-a manifestat in mai multe randuri opozitia. Senatorul Eckstein Kovacs-Peter, are si el rezerve. El spune ca exista si avantaje pentru maghiari - libertatea de a sta oricat pe teritoriul Ungariei, fara viza, un loc de munca mai bine platit in Ungaria - dar exista si "efecte nefaste".
Eckstein aminteste ca exista doua tari - Germania si Israelul - care faciliteaza revenirea etnicilor in tarile mama. "Vedem efectele si vedem cati germani si evrei au mai ramas in Romania, din randurile unor comunitati altadata numeroase, care au contribuit la dezvoltarea Romaniei. Nu cred ca ar trebui sa facilitam imigrarea", spune Eckstein.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO