Politică

Razboiul presedintilor

Razboiul presedintilor

Click pentru imaginea marita

24.01.2007, 19:15 13

Presedintele Traian Basescu s-a dezlantuit luni seara impotriva predecesorului sau in functie, Ion Iliescu, pe care l-a acuzat ca este artizanul unui plan prin care PSD pregateste modi-ficarea legii referendumului: ceea ce este echivalent, in opinia sa, cu o lo-vitura de stat. In replica, Ion Iliescu a pretins scuze de la Basescu, pe care l-a acuzat ca incalca Constitutia.
Conflictul a izbucnit dupa ce PSD si-a anuntat intentia de a-l suspenda pe presedintele Traian Basescu dupa izbucnirea scandalului biletelul si de a modifica legea referendumului. Potrivit constitutiei daca seful statului este suspendat in Parlament, atunci este convocat un referendum. Pentru ca chestiunea supusa votului populatiei sa fie adoptata este nevoie ca jumatate plus unu din numarul alegatorilor cu drept de vot sa o aprobe, insa PSD a propus ca aceasta sa fie aprobata cu voturile a jumatate plus unu dintre cei care se prezinta la vot.
Daca social-democratii vor concretiza intentia de a modifica Legea referendumului, atunci "sunt in situatia de a pregati o lovitura de stat", a spus Basescu. El a afirmat ca presedintele PSD, Mircea Geoana, este manipulat de Ion Iliescu, "care se pare ca este ma-re specialist in mineriade" si care ar dori, "macar la batranete, sa mai faca un pocinog". Basescu a sugerat ca inte-resul PSD fata de schimbarea Legii re-ferendumului, in sensul reducerii nu-marului de voturi necesare demiterii pre-sedintelui, este dat de dorinta de a reveni la putere, mai ales ca "se pare ca domnul Iliescu are un dosar cu mineriada".
Iliescu i-a solicitat scuze presedintelui Basescu pentru "jignirile si acuzele nefondate" pe care i le-a adus. "In loc sa prezinte scuze romanilor pentru faptul ca le-a ignorat grav interesele, ca a tratat cu dispret nevoile si astepta-rile lor, domnul Traian Basescu a lansat un imund si dezonorant atac la adresa PSD si a fostului sef al statului, folosind sintagme jignitoare la adresa mea. Atacul sau este lipsit de o minima decenta si vine sa confirme, o data in plus, modul nedemn in care se comporta presedintele Romaniei", a declarat fostul presedinte al tarii. "A prezenta acest act legitim drept o incercare de lovitura de stat, a-l compara cu o 'mineriada', a spune ca in spatele ei se afla Iliescu, care vrea sa mai comita 'un pocinog', este atat o fabulatie, cat si dovada clara ca seful statului se situeaza mai presus de lege", a adaugat Iliescu.

Basescu, pus in dificultate de propriile explicatii
Afirmatiile presedintelui Traian Basescu potrivit carora ar fi avut cunostinta de faptul ca unii ministri erau ascultati de servicii si ca i-ar fi avertizat pe acestia au inflamat din nou scena politica.
Dezvaluirea este "inacceptabila", sustine Ludovic Orban, vicepresedinte pe probleme de comunicare in PNL. Presedintele nu avea dreptul sa foloseasca public aceste informatii, desi are dreptul sa le primeasca, spune si Ion Stan (PSD), presedintele comisiei parlamentare privind activitatea SRI.
"In 2005, in septembrie, daca imi aduc aminte bine, ii atentionam pe membrii din Guvern sa fie atenti ce vorbesc si cu cine vorbesc la telefon. Pentru ca deja aveam semnale de la serviciile de informatii despre discutii care nu erau in regula intre ministri si chiar unul dintre acestia este arestat la ora asta", a spus Basescu luni seara, intr-o emisiune televizata, referindu-se la cazul privatizarilor in energie, unde sunt anchetati fostul ministru al economiei, Codrut Seres (PC), si ministrul comunicatiilor, Zsolt Nagy (UDMR).
Presedintele spune ca transcrieri ale acestor interceptari se gasesc in dosarul privatizarilor aflat la Parchet si ca documentul este public. Afirmatiile lui Basescu au survenit unei dezvaluiri a liderului PC, Dan Voiculescu, care a facut publica o rezolutie scrisa de Basescu pe memoriul societatii ALRO Slatina trimis ministrului economiei: "Rog analizati scrisoarea si dispuneti masuri in conformitate cu interesele Guvernului si, daca este posibil, si cu interesele economiei nationale". Ulterior, purtatorul de cuvant al Presedintiei, Adriana Saftoiu, a declarat ca acest tip de corespondenta este normal si a admis ca textul contine o ironie.
Liberalii cred ca faptul ca presedintele a primit atentionari de la servicii este o "ilegalitate". Ion Stan sustine si el ca Basescu a procedat incorect avertizandu-i pe ministri, pentru ca el ar fi trebuit impreuna cu primul-ministru sa ii demita imediat pe cei doi ministri implicati, fara sa faca imixtiuni in actul de justitie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO