Politică

Redeschiderea capitolului Impozitarea complica negocierile de aderare

25.11.2004, 00:00 15

Romania nu va incheia in aceasta luna negocierile de aderare la Uniunea Europeana. Surse diplomatice de la Bruxelles, citate de Reuters, si preluate de Europa Libera, au afirmat ieri ca tratativele legate de capitolul Concurenta si Justitie si Afaceri Interne (JAI) nu vor fi incheiate inainte de 8 decembrie.
Aceleasi surse au afirmat ca negocierile se vor complica si din cauza faptului ca Romania a solicitat redeschiderea capitolului Impozitarea - care se refera la alinierea TVA si a accizelor la carburanti, la nivelul practicat in Uniunea Europeana. Ministerul Integrarii a spus ieri ca aceasta solicitate a fost facuta in octombrie, desi, public, a mentionat-o, abia marti.
Maine, la Bruxelles, are loc Conferinta de Aderare Romania-UE (amanata cu doua zile din motive care nu au fost anuntate oficial), in care vor fi luate in discutie capitolele ramase deschise, JAI, Concurenta, Mediul, Diverse si, iata, Impozitarea.
Surse guvernamentale au spus ieri ca negociatorii romani spera sa redeschida si sa inchida in aceeasi zi capitolul Impozitatea si sa obtina ceea ce au cerut. Nimic nu este sigur, atata vreme cat din partea Comisiei nu exista nici o informatie potrivit careia Uniunea Europeana ar fi dispusa sa renegocieze capitolul Impozitarea.
Cu cateva saptamani in urma, fostul comisar pentru extindere, Gunter Verheugen, afirmase ca Romania ar putea incheia negocierile de aderare la 24 noiembrie (declaratiile sale au fost interpretate ca un amestec in alegerile din Romania ). Noul comisar pentru extindere, finlandezul, Olli Rehn, a declarat pentru BBC ca spera ca Romania sa incheie negocierile de aderare pana la summitul european al sefilor de state si de guverne, din 17 decembrie. Dar el nu a facut nici o promisiune in acest sens.
Dupa ce, marti, a anuntat ca intentioneaza sa redeschida acest capitol, dand doar detalii minime, ieri Ministerul Integrarii Europene a venit cu precizari suplimentare, afirmand ca doreste sa rediscute cu oficialii Comisiei acordarea mai multor perioade de tranzitie, intre doi si sase ani, pentru alinierea accizelor de la noi la nivelul celor din UE.
Sunt cerute perioade de tranzitie pentru accizele la benzina fara plumb, motorina folosita drept carburant pentru automobile (utilizata necomercial), pacura (diferit, in functie de utilizare, in sistemul de termoficare, sau pentru alte destinatii) si electricitate.
Romania mai solicita scutiri sau reduceri de acciza pentru consumatorii casnici - gospodarii si organizatii caritabile. Se mai solicita perioade de tranzitie pentru sistemul comun de impozitare aplicabil platilor de dobanda si de redevente efectuate intre companii asociate din diferite state membre.
Romania a inchis capitolul Impozitare in iunie 2003, dar MIE spune ca, dupa inchiderea negocierilor au aparut reglementari noi in privinta  impozitarii produselor energetice si a electricitatii si in sistemul de impozitare aplicabil platilor de dobanda si de redeventa intre companile asociate din state UE.
Aceste norme au aparut in 2003 si, pana de curand, MIE nu a lasat de loc sa se inteleaga ca ar dori renegocierea acestui capitol.
In negocierile de adeare, Romania s-a obligat sa alinie accizele pana la data aderarii, si exista un calendar in acest sens. Este ceea ce vrea sa renegocieze acum MIE. Potrivit celor deja negociate, accizele cresc la jumatatea anului (1 ianuarie si 1 iulie).
De pilda, pentru acciza la benzina fara plumb, pentru care acum se solicita perioada de tranzitie, - accizele trebuie sa atinga 287 euro/1.000 de litri in 2006, fata de 280 euro, de la 1 ianuarie viitor, 272 euro in 2004 si 267 euro in 2003.
La motorina acciza trebuie sa ajunga, in 2006, la 245 euro/1.000 de litri, de la 190 euro/litri in 2003, 207 euro, in 2004, si 226 euro in 2005.
Pentru benzina cu plumb, accizele au urcat de la 311 euro/1.000 de litri anul trecut, la 319 euro anul acesta. Urmeaza sa ajunga la 326 euro in 2005 si 337 euro in 2006.
Toate acestea cresteri ale accizelor antreneaza cresterea preturilor de consum, cum s-a vazut si in vara. MIE spune ca a transmis Comisiei ca acest lucru are un impact negativ asupra standardelor de viata si de aceea a cerut noi amanari.
Este greu de spus daca ele vor fi si acceptate, intrucat regula Comisiei este sa nu mai redeschida un capitol inchis provizoriu.
Acest lucru ar putea face mai dificile negocierile de aderare, care, potrivit oficialilor UE ar trebuie finalizate pana la summitul UE din 17 decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO