Politică

Referendumul si euroalegerile, in acelasi timp, dar in spatii diferite

01.11.2007, 21:40 17

Referendumul si euroalegerile vor fi organizate la 25 noiembrie in aceleasi cladiri, dar in spatii diferite, a decis Guvernul in sedinta de ieri, potrivit unor surse guvernamentale.
Guvernul a acceptat totodata ca referendumul si alegerile pentru Parlamentul European sa se desfasoare in acelasi interval orar, au aratat sursele. Potrivit actualei legi a referendumului, urnele de vot se deschid la ora opt si se inchid la orele 20.00, in vreme ce legea alegerilor europene prevede ca urnele se deschid la ora sapte si se inchid la orele 21.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a reluat ideea conform careia referendumul si euroalegerile sunt procese total distincte din punct de vedere tehnic.
Ministrul internelor, Cristian David, a precizat ca sectiile de vot vor fi diferite, amenajate in spatii distincte sau, acolo unde este posibil, in aceeasi incapere. "Incercam ca, din punct de vedere practic, alegatorii sa nu aiba de suferit", a spus David, precizand ca stampilele de vot vor fi de asemenea diferite. Presedintele Traian Basescu a anuntat, luni, ca i-a adresat premierului o scrisoare prin care i-a cerut sa ia masurile necesare pentru ca referendumul si euroalegerile sa fie organizate in aceleasi spatii si sa se ajusteze si programul orar, astfel incat cele doua procese sa fie simultane.
Basescu a spus ca a adresat primului-ministru o scrisoare prin care il roaga sa ia "masurile reglementare necesare", astfel incat referendumul si euroalegerile sa se desfasoare in acelasi spatiu, avand in vedere experientele trecute, in care seful statului, senatorii si deputatii au fost alesi "in aceeasi sala", fara sa se creeze dificultati.
In replica, premierul Calin Popescu-Tariceanu i-a transmis, marti, presedintelui, tot prin intermediul unei scrisori, ca legea nu permite ca referendumul si euroalegerile sa fie organizate in aceleasi spatii, dar
l-a asigurat ca vor fi reduse cheltuielile si i-a cerut sa nu foloseasca legea uninominalului ca instrument in lupta politica.
Ieri, mai multi responsabili locali (Timisoara sau Suceava) au anuntat ca nu vor avea spatii pentru organizarea diferita a referendumului si a euroalegerilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO