Politică

Referendumul si euroalegerile, simultane, dar separate

Referendumul si euroalegerile, simultane, dar separate

Click pentru imaginea marita

29.10.2007, 19:14 10

Acest lucru ar presupune ca intr-o circumscriptie electorala, sectia de vot pentru referendum ar putea fi organizata la parterul unei scoli, iar cea pentru alegerile europene la etaj, daca Guvernul nu modifica legislatia.
"Sectiile de votare pentru referendum si pentru alegerile europarlamentare vor fi separate. Inca nu stim cum se va intampla asta, urmeaza sa stabilim in urmatoarea sedinta de guvern. Nu vor fi probleme, pentru ca lucrurile sunt clare, exista legi care clarifica forma de organizare in caz de referendum sau daca discutam despre alegeri obisnuite", a spus David.
Principalul argument pentru care seful statului a anuntat ca referendumul pentru vot uninominal va avea loc in aceeasi zi cu alegerile europene, 25 noiembrie, este reducerea costurilor - adica o buna parte din logistica alegerilor va fi utilizata si la referendum. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a afirmat insa ca o reducere a costurilor nu va fi posibila si ca referendumul pentru uninominal va costa 20 de milioane de euro, la fel ca referendumul din aprilie pentru demiterea presedintelui.
Guvernul, prin Ministerul Internelor si Reformei Administrative, condus de David, este cel care organizeaza alegerile si vegheaza la buna lor desfasurare. Ministrul de resort spune insa ca nu vor exista economii la organizarea celor doua evenimente electorale, chiar daca acestea vor avea loc in aceeasi zi. El a afirmat ca atat pentru referendum, cat si pentru alegerile europarlamentare vor exista comisii diferite, iar softul sistemului prin care se vor numara voturile va fi, de asemenea, separat.
"Nu vor fi persoane care sa se ocupe si de referendum, si de alegerile pentru europarlamentare. E exclus asa ceva, vor fi comisii diferite, vor fi softuri diferite pentru sistemele care vor numara voturile. Astfel cred ca se elimina posibilitatea de fraudare si orice dubii in acest sens. E greu sa faci modificari in softul unui sistem de acest fel, nu cred ca se gandeste cineva la astfel de posibilitati de fraudare", a declarat Cristian David.
Ministrul nu a putut fi contactat ieri pentru detalii. "Incurcatura" porneste de la faptul ca cele doua evenimente electorale sunt organizate dupa doua legi diferite. Guvernul poate legifera insa armonizarea celor doua acte normative care se refera la organizarea referendumului si a alegerilor europene, pentru a simplifica desfasurarea votul.
"Nu ii impiedica nimeni sa dea o ordonanta de urgenta in viitoarea sedinta de guvern in care sa spuna ca cele doua evenimente electorale pot avea elemente comune, cum ar fi sectiile de votare sau numarul membrilor comisiilor electorale", a afirmat pentru ZF fostul ministru al Administratiei si Internelor Vasile Blaga (PD). In timpul unui eveniment electoral la care a participat sambata, la Timisoara, el a vorbit despre implicatiile politice ale suprapunerii referendumului cu alegerile parlamentare europene, afirmand ca din cauza ideii lui Traian Basescu de a organiza referendumul pentru votul uninominal in acelasi timp cu alegerile pentru PE, importanta acestora nu va fi dezbatuta suficient.
"Am o mare dezamagire in ceea
ce-l priveste pe presedintele Basescu si anume ca tema alegerilor europene nu va fi suficient dezbatuta si va fi pusa in umbra de tema referendumului organizat din dorinta presedintelui. Cred ca prin aceasta suprapunere se deturneaza atentia si interesul romanilor", a spus David intr-o conferinta de presa.
Potrivit ministrului liberal, Traian Basescu se va folosi de referendumul organizat in acelasi timp cu alegerile europarlamentare pentru a atrage capital electoral Partidului Democrat.
"Dorinta lui Basescu de a avea referendum in acelasi timp cu europarlamentarele este de fapt o alta diversiune a sa, prin care nu va face decat sa sprijine PD-ul in aceasta campanie. Va aduna capital electoral folosindu-se de uninominal pentru PD", a declarat Cristian David.
Acesta spera ca populatia sa dea dovada de un interes responsabil in alegerile din noiembrie si sa dea intaietate temelor importante, adica alegerilor pentru PE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO