Politică

Reforma justitiei intra din nou sub lupa Comisiei Europene

20.08.2004, 00:00 16

Reprezentantii Comisiei Europene, cei cu care se negociaza incheierea capitolului Justitie si afaceri interne vor evalua la sfarsitul lunii august stadiul in care se afla acest dosar de integrare. Ministrul de resort, Cristian Diaconescu, a spus ieri ca reprezentantii Comisiei i-au transmis ca apreciaza modul in care "a fost regandita" reforma justitiei, dar au cerut si explicatii suplimentare. Evaluarile Comisiei privind stadiul reformei justitiei va fi consemnat in raportul de tara. Va fi un moment al adevarului, si de concluziile la care se va ajunge va depinde si calendarul integrarii.
Principalul repros facut de-a lungul vremii administratiei din Romania este subordonarea politica a justitiei. Amestecul ministrului justitiei in promovarea sau sanctionarea magistratilor a fost criticat in repetate randuri de responsabilii europeni. Coruptia din sistem, sau care nu este pedepsita de sistem, justitia care ii face scapati pe "pestii cei mari" a fost intotdeauna o preocupare majora pentru Uniunea Europeana.
Reforma a debutat tarziu si sub amenintarea blocarii negocierilor de aderare. Stoparea negocierilor fusese ceruta in primavara Parlamentul European, care reprosa Romaniei ca nu indeplineste, intre multe altele, criteriul politic - cel in care se inscrie si reforma justitiei. Magistrati obedienti politic, usor coruptibili, procese care dureaza enorm, lipsa tribunalelor specializate si multe altele - au fost tot atatea observatii, toate finalizate cu o concluzie: justitia nu functioneaza corect. O justitie stramba distorsioneaza mersul intregii societati. Fara o justitie independenta, nu functioneaza nici mediul economic, au fost concluziile Comisiei.
In ultimile luni au fost adoptate mai multe legi care au incercat sa corijeze aceste deficiente. Legea privind statutul magistratilor, Legea privind functionarea consiliului Superior al magistraturii (in competenta caruia cade promovarea si sanctionarea magistratilor), legea privind organizatea judiciara, au fost adoptate. Chiar daca organizatii ale societatii civile au reprosat anumite deficiente in aceste legi ele exista. Trebuie puse insa si in practica. Ministrul Diaconescu a spus ieri ca aceasta este o prioritate a ministerului pe care il conduce. Bunaoara, daca in prezent exista un singur tribunal comercial - creat in baza legii organizarii judiciare - in 2005 vor fi create 18 de astfel de tribunale specializate. A inceput, a mai spus el, procesul de reorganizare a instantelor judecatoresti. In combaterea coruptiei a fost incheiat un parteneriat public-privat cu Asociatiile de Afaceri din Grupul de Lucru al Coalitiei Anticoruptie. Diaconescu, a spus ca protocolul de functionare a parteneriatului public-privat anticoruptie prevede, printre altele, ca partile vor coopera in procesul de initiere, elaborare, implementare si monitorizare a normelor legale "interesand mediul de afaceri, a strategiilor, planurilor si programelor de actiune anticoruptie". Ramane de vazut cum vor functiona lucrurile in continuare, daca reprezentantii Comisiei vor fi multumiti de reforma justitiei si daca toate acestea vor aduce cu sine remarci favorabile in raportul de tara.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO