Politică

Republica Moldova cere ajutorul Romaniei pentru liberalizarea regimului de vize

19.05.2008, 19:27 25

Chisinaul a propus Romaniei sa adreseze Uniunii Europene o declaratie comuna prin care sa solicite examinarea posibilitatilor de liberalizare a regimului de vize pentru toti cetatenii Republicii Moldova, inclusiv din regiunea transnistreana, relateaza agentia Interlic in pagina electronica de ieri.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE) de la Chisinau, care face referire la Conventia privind micul trafic la frontiera, propunerea a fost facuta in cadrul negocierilor cu reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei, care au avut loc la 14-15 mai, la Bucuresti.
Negocierile au avut loc pe tema Tratatului intre Republica Moldova si Romania de parteneriat si cooperare si Tratatul intre Republica Moldova si Romania privind frontiera de stat, regimul frontierei de stat, colaborarea si asistenta mutuala in probleme de frontiera.
MAEIE noteaza ca, potrivit intelegerilor dintre parti, urmatoarea runda de negocieri va avea loc la Chisinau, data exacta urmand sa fie stabilita ulterior prin intermediul canalelor diplomatice.
Anterior, MAE de la Bucuresti difuzase un comunicat in care preciza ca acordul privind micul trafic de frontiera nu a fost discutat in cadrul negocierilor.
Totodata, MAE roman a mentionat ca nu exista nici o conditionalitate tehnico-juridica intre procesul de incheiere a Acordului privind micul trafic de frontiera si incheierea Tratatului privind regimul frontierei.
MAE a facut aceste observatii dupa ce ministrul moldovean de externe a declarat ca documentul se poate semna doar cu tratatul politic de baza.
"In perioada 14-15 mai, s-a desfasurat la Bucuresti o noua runda de negocieri la nivel de experti din Romania si Republica Moldova asupra Tratatului privind regimul frontierei de stat dintre Romania si Republica Moldova si a Acordului Cadru privind Parteneriatul Strategic pentru Europa intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova", a precizat MAE.
Conform sursei citate, delegatiile si-au prezentat pozitiile si argumentele referitoare la cele doua documente aflate in negociere.
Cele doua delegatii au convenit ca urmatoarea runda de negocieri sa se desfasoare la Chisinau, la o data care va fi stabilita ulterior pe canale diplomatice.
Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca runda din perioada 14-15 mai nu a avut ca obiect negocierea Acordului privind micul trafic de frontiera.
Domeniile reglementate de Acordul privind micul trafic de frontiera si respectiv de Tratatul privind regimul frontierei sunt diferite, a precizat MAE, subliniind ca acordul de mic trafic stabileste conditiile de circulatie simplificata a cetatenilor celor doua state care domiciliaza in zonele din vecinatatea frontierei, in conformitate cu acquis-ul comunitar relevant, in timp ce Tratatul privind regimul frontierei va reglementa aspecte tehnice privind frontiera, precum intretinerea semnelor de frontiera, verificarea periodica a traseului frontierei, trecerile accidentale peste frontiera.
Astfel, nu exista nicio conditionalitate tehnico-juridica intre procesul de incheiere a Acordului privind micul trafic de frontiera si incheierea Tratatului privind regimul frontierei, conchide MAE.
Insa, in opinia ministrului moldovean de externe, Andrei Stratan, citat saptamana trecuta de BBC Romania, Conventia privind micul trafic la frontiera moldo-romana poate fi semnata doar in pachet cu tratatul politic de baza si un acord privind frontiera moldo-romana. In caz contrar, a spus ministrul, cetatenii moldoveni vor avea de suferit din cauza unor lacune juridice in raporturile dintre Republica Moldova si Romania.
Andrei Stratan a spus, potrivit sursei citate, ca autoritatile de la Chisinau nu ii pot abandona pe cetatenii moldoveni din stanga Nistrului. "Probabil ca acum este posibilitatea si a noastra, a celor de la Chisinau, si a colegilor nostri de la Bucuresti sa sensibilizam institutiile europene ca sa reexamineze insasi procedura si atitudinea fata de Republica Moldova si cetatenii statului nostru in ce priveste mecanismul de trecere a frontierei", a spus Andrei Stratan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO