Politică

Romania a obosit ca UE sa-i "negocieze" eliminarea vizelor pentru SUA

Romania a obosit ca UE sa-i "negocieze" eliminarea vizelor pentru SUA

Adrian Cioroianu afirma ca negocierile Washington-Bruxelles nu le exclud pe cele bilaterale

14.03.2008, 19:38 16

Romania va continua discutiile bilaterale cu Statele Unite in privinta eliminarii vizelor, pentru ca a obosit sa astepte rezolvarea problemei de catre Bruxelles, lasa sa se inteleaga ministrul roman de externe Adrian Cioroianu inaintea summit-ului Consiliului European de ieri si astazi. Pozitia Romaniei este alta decat cea a vechilor membri ai Uniunii Europene, dar in acord cu opinia majoritatii statelor integrate in Uniune dupa 2004.
Subiectul vizelor pentru Statele Unite va fi unul disputat la reuniunea Consiliului European (sefii de state si de guverne din UE) de primavara la care iau parte ministrul roman de externe Adrian Cioroianu, premierul Calin Popescu-Tariceanu si presedintele Traian Basescu.
Statele Unite doresc sa inaspreasca conditiile de calatorie pentru cetatenii europeni pe teritoriul lor, sub motiv ca prin Europa s-ar putea infiltra teroristi pe teritoriul american.
Noile state membre ale UE, majoritatea foste comuniste, care oricum au nevoie de vize, ar accepta conditiile Statelor Unite (intre care notificarea online a intentiei de a calatori in SUA, ceea ce presupune o verificare prealabila), dar nu si statele vechi ale Uniunii, care
s-ar vedea astfel constranse sa accepte conditii pe care nu trebuie sa le indeplineasca in prezent. Comisarul european pentru justitie, Franco Frattini, a sustinut ca negocierea noilor termeni este un atribut al Uniunii si nu al fiecarui stat in parte.
In urma cu doua saptamani Cehia a semnat un acord cu Washingtonul care prevede eliminarea vizelor de intrare pe teritoriul Statelor Unite pentru cetatenii cehi. Praga s-a angajat in schimb sa adopte o serie de masuri de securitate aeriana, impuse de SUA. Estonia, Letonia si Slovacia au incheiat acorduri similare cu SUA miercuri.
Justificarea noilor membri ai UE - "Am obosit sa asteptam rezolvarea problemei la Bruxelles!" - este privita cu intelegere de seful diplomatiei romane. Intr-o discutie cu reporterul ZF seful diplomatiei romane explica: "Estonia, de pilda, spune ca nu mai poate astepta ca aceasta problema sa fie rezolvata de Uniunea Europeana si ca a obosit. Noi sustinem aceste discutii pe care eu le numesc complementare - pe de o parte intre Bruxelles si Washington si pe de alta intre fiecare stat membru al UE si Statele Unite. Aceste discutii nu se exclud", spune seful diplomatiei romane.
Alti oficiali europeni - Frattini este doar unul dintre ei - sustin ca acordurile privind eliminarea vizelor risca sa incalce legile europene menite sa protejeze informatiile despre persoane, colectate sub incidenta unui acord Schengen privind libera circulatie.
Franco Frattini a afirmat marti ca UE ar putea incheia un acord cu SUA privind eliminarea vizelor pana in septembrie. "Ar trebui sa ne asiguram ca Europa demonstreaza solidaritate politica si legala", a afirmat el. Americanii si-au confirmat insa intentia de a negocia cu fiecare stat in parte acordurile privind eliminarea vizelor in pofida criticilor formulate de Bruxelles.
Atmosfera summit-ului de astazi este una incarcata, cu atat mai mult cu cat pe agenda sunt si alte subiecte sensibile - lansarea unui nou ciclu a Agendei Lisabona (mai ales in ceea ce priveste problemele economice), schimbarile climatice, dosarul independentei energetice a Uniunii sau constituirea unui nou organism care, daca nu sa apere, cel putin sa avertizeze din vreme impotriva riscurilor financiare, de felul crizei sub-prime din Statele Unite. "Romania va sustine in cadrul acestui Consiliu necesitatea constituirii unui astfel de organism care care va avea menirea sa avertizeze din vreme in privinta riscurilor financiare", spune ministrul roman de externe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO