Politică

Romania ar putea primi mai putini bani de la UE

01.12.2005, 19:35 15

Romania va trebui sa se multumeasca cu mai putini bani europeni (din cei 30 mld. euro intre 2007-2013), daca propunerea de buget a presedintiei britanice a UE va fi adoptata la summit-ul din 15-16 decembrie.

Raportand proiectiile existente la propunerile britanice ar putea fi vorba de sume care ar putea atinge doua-trei miliarde de euro intre 2007-2013.

Pentru obtinerea unui acord pentru bugetul pe termen lung, presedintia britanica va propune lunea viitoare, cu zece zile inainte de summit, Consiliului Uniunii Europene un proiect de buget care, in esenta, priveste reducerea ajutoarelor pentru statele nou intrate in Uniune la 1 mai 2004.

Cheia propunerii ar fi o reducere cu 10% a ajutoarelor regionale pentru cele 10 state (in jur de 16 miliarde de euro), dar si scaderea fondurilor acordate pentru dezvoltare rurala. Totalul sumei cu care ar urma sa fie redus bugetul UE, potrivit propunerii britanice, s-ar ridica la 30 de miliarde de euro.

Contributia statelor la bugetul UE ar urma sa fie de 1,03% Produs National Brut, fata de 1,06% (871 de miliarde de euro) cat a propus in vara presedintia luxemburgheza si cu mult sub propunerea Comisiei Europene, de peste 1,1% PNB. In conditiile in care Marea Britanie nu vrea sa auda de eliminarea rabatului britanic, peste cinci miliarde de euro anual, si nici Franta si Germania de reducerea sumelor pe care le primesc prin Planul Agricol Comun, sumele pentru finantarea aderarii noilor membri trebuie diminuate. De altfel, lipsa unui acord privind finantarea extinderii a fost sursa blocajului din vara pe marginea bugetului comunitar.

In buna masuran propunerea britanica, care a nemultumit noii membri, priveste si Romania, care ar urma sa se integreze in UE la 1 ianuarie 2007, data de la care ar urma sa beneficieze, in calitate de membru, de fonduri structurale si de coeziune.

Prin Tratatul de aderare, Romaniei i s-au promis, intre 2007 si 2009, fonduri in valoare de 11 miliarde de euro (acestea nu sunt puse in discutie), iar proiectia pentru intreg exercitiul bugetar 2007-2013 este de aproximativ 30 de miliarde de euro.

In lumina noii propuneri, sumele ce ar urma sa fie acordate Romaniei pentru perioada 2009-2013 s-ar putea diminua cu doua-trei miliarde de euro. Nu este insa vorba despre o pierdere palpabila pentru ca, dupa 2009, Romaniei nu i s-a promis deocamdata nimic.

Guvernul roman are un punct de vedere preliminar asupra bugetului UE, dar si-l va prezenta atunci cand propunerea britanica va deveni oficiala, a declarat pentru ZF negociatorul-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana, Leonard Orban. Motivul: subiectul este extrem de sensibil. Potrivit lui Orban, Bucurestiul isi va prezenta punctul de vedere la summit-ul UE de la mijlocul lui decembrie. Romania, ca tara in curs de aderare isi poate sustine interesele la UE, singura diferenta fiind aceea ca nu are, pana la integrare, drept de vot. Orban spune insa ca "nu votam, dar se va tine cont intr-o oarecare masura de punctul nostru de vedere".

Daca propunerea britanica de diminuare a bugetului va fi acceptata de membrii UE, vor fi afectate sumele pe care Romania ar urma sa le primeasca pentru finantarea rurala.

In asteptarea banilor europeni, premierul Calin Popescu-Tariceanu a recomandat ieri autoritatilor locale sa constituie echipe de specialisti care sa intocmeasca proiecte in vederea atragerii fondurilor structurale dupa aderarea Romaniei la UE.

Planul bugetar al presedintiei britanice a nemultumit tarile din ultimul val de aderare, dar Blair mizeaza pe nevoia stringenta a acestora de a accesa fondurile comunitare.

Nevoia de bani a statelor membre

s-a evidentiat marti, cand liderii statelor din grupul de la Visegrad (Polonia, Cehia, Ungaria si Slovacia) au trimis o scrisoare comuna presedintiei britanice a UE in care au avertizat ca absenta unui acord asupra bugetului comunitar "va compromite grav" increderea intr-o Uniune Europeana extinsa.

De asemenea, o alta scrisoare a celor Zece (Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Lituania, Letonia, Estonia, Slovenia, Cipru si Malta) va fi trimisa Londrei, iar in aceasta se va cere ajungerea imediata la un acord.

Pentru propunerea sa Blair mizeaza si pe faptul ca, in vara, cand s-a inregistrat blocajul pe bugetul comunitar, cele zece tari s-au oferit ele insele sa renunte la o parte din sume pentru a se ajunge la un acord. Autoritatile de la Bucuresti s-au raliat propunerii celor Zece.

Blair va incerca astazi si maine sa convinga personal statele est-europene ca trebuie sa accepte compromisuri pentru a se ajunge la un acord. El se afla astazi si maine intr-un turneu in Estonia si Ungaria, unde ii va intalni pe sapte dintre cei zece lideri est-europeni.

Dincolo de nevoia de bani, insa, cei Zece nu sunt dispusi sa renunte cu una cu doua. Nici presedintele Comisiei Europene nu este incantat de propunerea britanica. Jose Manuel Barroso i-a transmis lui Tony Blair "sa nu inverseze legenda lui Robin Hood jefuindu-i pe cei saraci pentru a da bani celor bogati".

mihnea.anastasiu@zf.ro ; iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO