Politică

Romania avanseaza in UE fara o strategie postaderare

Romania avanseaza in UE fara o strategie postaderare

Ciocanea spune ca strategia postaderare ne-ar fi lamurit mai bine in privinta rolului nostru in UE

06.08.2008, 19:23 23

"Am incheiat discutiile din punct de vedere tehnic cu toti cei interesati - sindicate, patronate, Banca Nationala, partide, inca din vara anului trecut. Dar nu s-a gasit un compromis pentru ca documentul sa fie semnat cu actorii sociali si politici", spune seful Departamentului pentru Afaceri Europene de pe langa Guvern, Adrian Ciocanea.
Un document privind strategia postaderare care se referea la pozitia Romaniei ca stat membru in cadrul institutiilor europene a fost eleborat inca de la inceputul anului trecut de Guvern, dar interventia partidelor - care si-au facut propriile strategii - a patronatelor si sindicatelor a obligat Executivul sa o ia de la capat si sa porneasca discutii pentru eleborarea unui document comun, document care nu a mai ajuns sa fie asumat de cei implicati. La ce bun atunci o strategie si ce-ar fi adus nou o strategie postaderare de vreme ce exista si alte documente care anticipeaza evolutia Romaniei, unele chiar si pana in 2030?
"Nou in forma documentului era acea parte elaborata de Guvern care era legata de clarificarea unor pozitii comune la nivel politic in privinta unor dosare europene", spune Ciocanea. Acea parte a documentului ar fi urmat sa se refere de pilda la aderarea Turciei la UE pe care Romania o sprijina sau la Balcani. Aici trebuie o pozitie asumata de toti decidentii din Romania, indiferent de guvern.
Dar Ucraina? Ciocanea nu comenteaza, dar in mai multe randuri oficialii romani au spus ca sprijina apropierea Kievului de UE. Dar mai sprijina Romania Ucraina in acest demers, daca ea va continua, de pilda, lucrarile la canalul Bistroe? Nu stim la acest moment. Insa nu doar pentru aceste aspecte strategia ar fi trebuit sa creeze liniile de urmat, ci si in domenii mult mai palpabile. De pilda, Comisia Europeana s-a angajat sa reduca cu 20% birocratia, altfel spus sa reduca cu 20% numarul de acte normative, iar statele sunt chemate sa urmeze aceasta linie. Cum va urma Parlamentul roman recomandarile Comisiei?
De asemenea, o alta tema cu mare impact in mediul economic si cu efecte in pretul energiei se refera la schimbarile climatice si la reducerea emisiilor cu efect de sera, spune Ciocanea. Cel mai bun raspuns pe care poate sa-l dea Romania trebuie acceptat de toata lumea. Potrivit lui Ciocanea, un raspuns coerent trebuie dat de Romania in privinta pietei interne. "Strategia postaderare (mai precis proiectul ei - n.n.) contine elemente specifice unui stat membru care trebuie intelese cat mai repede cu putinta (de pilda de Parlament care va fi chemat sa se pronunte cand va fi cazul in privinta elementelor de mai sus - n.n.) pentru a putea fi transmise catre public elementele bune", afirma Ciocanea.
Daca aceste elemente sunt importante - si dupa ce toate partidele au proclamat sus si tare vreme de un an importanta documentului - de ce nu este el adoptat nici la doi ani dupa debutul discutiilor pe aceasta tema? "Nu s-a gasit un compromis", sustine Ciocanea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO