Politică

Romania, perceputa drept cea mai corupta tara dintre candidatii sau membrii UE

19.10.2005, 22:05 20

Romania este ultima dintre tarile candidate sau membre ale Uniunii Europene in ceea ce priveste capacitatile de combatere a coruptiei, potrivit ultimului studiu privind Indicele de Perceptie a Coruptiei (CPI) elaborat de Transparency International (TI) si dat publicitatii ieri de filiala romana a organizatiei.

Ministerul justitiei s-a declarat ingrijorat de concluziile documentului.

Potrivit studiului efectuat la nivel global de catre organizatie, Romania ocupa locul 85 - din 158 de tari incluse in analiza - in ceea ce priveste "gradul de rezistenta la coruptie".

CPI nu releva gradul de coruptie in sine, ci perceptia pe care oamenii de afaceri si specialistii - nu si publicul larg - o au despre gradul de coruptie dintr-o tara.

O tara cu un nivel maxim al CPI - 10 - inseamna o tara in care lipseste coruptia, in vreme ce nivelul zero indica o tara profund corupta. Pe aceasta grila, Romania intruneste 3 puncte fiind la egalitate cu Mongolia sau Republica Dominicana, dar in urma unor tari ca Turcia (3,5 puncte) sau Bulgaria (4 puncte) - in fapt este perceputa drept cea mai corupta tara dintre membrii UE si candidati la aderare.

Cea mai putin corupta tara din lume este Islanda, care a adunat 9,7 puncte din zece posibile (toate tarile nordice sunt in frunte), in timp ce tara perceputa drept cea mai corupta este Chad, cu un punctaj de doar 1,7.

Romania a fost depasita in clasamentul tarilor "cu rezistenta la coruptie" de state precum Surinam, Lesotho, Burkina Faso, Cuba sau Seychelles, toate avand un punctaj mai mare decat 3, cel al Romaniei. Media punctajelor realizate de tarile din Uniunea Europeana este de 6,66. Tarile europene considerate mai corupte decat Romania sunt Albania, Armenia, Bosnia, Serbia, Moldova si Macedonia.

Potrivit reprezentantilor romani ai TI, situatia in care se afla Romania 2005 reliefeaza, in fapt, un esec in lupta anticoruptie.

"Interpretand datele, putem spune clar ca autoritatile romane nu fac, la modul concret, destule pentru a incerca sa lupte cu fenomenul coruptiei. Apreciem ca este timpul ca autoritatile cu atributii in domeniul pre-venirii si combaterii coruptiei sa faca pasi concreti in acest sens si sa re-nunte la a actiona la modul decla-rativ", a declarat ieri directorul executiv al TI Romania, Victor Alistar.

La randul sau, Codru Vrabie, membru in forul de conducere al TI spune ca totul pleaca de la politicieni si de la partide, "care nu au si nu au avut niciodata politici publice concrete si coerente de lupta impotriva coruptiei". Fata de anul trecut, indicele de rezistenta la coruptie al Romaniei a crescut cu 0,1%, dar potrivit lui Vrabie, cresterea este una "inertiala", care nu este efectul concret al vreunei politici publice determinante in efortul anticoruptie.

Pe ansamblu, studiul releva ca fenomenul coruptiei afecteaza atat tarile bogate, cat si pe cele sarace, iar bogatia nu determina obtinerea de progrese in lupta impotriva coruptiei.

Concluzia este ca factori de risc cum ar fi secretomania guvernelor, influenta negativa a unor grupuri de elita si politici financiare dezechilibrate exista in toate tarile si nici o tara nu este imuna la coruptie, daca nu-si ia masuri potrivite.

CPI este un studiu compozit care reflecta perceptia oamenilor de afaceri si a analistilor de tara si se bazeaza pe rezultatul a 16 sondaje de opinie diferite (altele decat obis-nuitele sondaje de opinie), efectuate de 11 institute independente. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO