Politică

Romania si Bulgaria au convenit sa se laude reciproc in UE

04.11.2005, 21:32 11

Romania si Bulgaria se vor sprijini reciproc pe ultima suta de metri a integrarii europene, isi vor lauda fiecare realizarile celeilalte, vor desfasura o actiune comuna de lobby in Europa si vor insista pe langa Uniunea Europeana pentru finantarea de proiecte comune, au stabilit ieri presedintii celor doua tari, Traian Basescu si Gheorghi Pirvanov.

Ar fi vorba, asadar, mai mult decat "tandemul" atat de des invocat si hulit totodata, cand de partea romana, cand de cea bulgara. "Oriunde avem ocazia, vom vorbi si despre realizarile pozitive din cealalta tara", a declarat Basescu.

Presedintele Bulgariei s-a aflat ieri intr-o vizita oficiala la Bucuresti, la doar o zi dupa ce participase impreuna cu Traian Basescu la reuniunea trilateralei Grecia-Romania-Bulgaria, ocazie cu care Parlamentul elen a ratificat, intr-un cadru solemn, in prezenta celor doi sefi de stat, Tratatul de aderare. Mai exista insa inca 20 de membri ai UE care trebuie sa faca acest lucru. Romania si Bulgaria si-au propus ieri sa-i convinga pe ceilalti membri ai UE sa semneze documentul pana la finele primului trimestru al anului viitor si, cum Tratatul este unul comun, lobby-ul va fi unul comun.

"Am analizat ceea ce s-a facut pana acum si ce mai avem de facut, astfel incat raportul de monitorizare al Comisiei Europene din aprilie anul viitor sa inlature posibilitatea aplicarii clauzei de salvgardare pentru cele doua tari", a declarat Basescu.

La randul sau, presedintele Bulgariei a facut un apel pentru concentrarea celor doua state exclusiv pe obiectivul integrarii europene: "Tarile noastre nu trebuie sa se piarda in diverse actiuni care sa le distraga atentia de la scopul comun. Trebuie sa cream atmosfera necesara de care avem nevoie pentru acest lucru".

Acesta a evidentiat si evolutia ascendenta a schimburilor comerciale bilaterale care au crescut anul trecut cu 70% fata de 2003. "Acum ii propun presedintelui Basescu sa gasim in acest an posibilitatea de a marca atingerea miliardului de dolari in schimburile comerciale bilaterale", a completat Pirvanov. In 2001, valoarea schimburilor comerciale dintre cele doua tari era de 300-350 de milioane de euro pentru a ajunge, in 2004, la 800 de milioane de euro.

Intr-un discurs din fata Camerelor reunite ale Parlamentului, presedintele bulgar s-a referit la necesitatea colaborarii pentru realizarea unor proiecte comune de infrastructura. Parvanov s-a referit indeosebi la finalizarea coridoarelor pan-europene IV si IX, cel putin unul dintre acestea, este vorba de coridorul IX, fiind pus sub semnul intrebarii in cadrul Comisiei Europene. De asemenea, liderul bulgar a subliniat importanta construirii podului de peste Dunare dintre Vidin si Calafat.

Romania si Bulgaria sunt state in curs de aderare la UE care au semnat Tratatul de aderare in primavara acestui an. Raportul de monitorizare publicat de Comisia Europeana la sfarsitul lunii trecute identifica progresele inregistrate de cele doua tari in vederea integrarii, insa sublinia si capitolele care raman inca deficitare si care ar putea declansa clauza de salvgardare si implicit amanarea aderarii cu un an. Printre acestea se numara lupta impotriva coruptiei, reformele justitiei si administratiei si pregatirea sectorului agricol pentru integrare. In mod special in cazul Bulgariei, Comisia a remarcat necesitatea luptei impotriva crimei organizate, care la sud de Dunare reprezinta un adevarat flagel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO