Politică

Romania trimite noi ambasadori in principalele capitale ale lumii

Romania trimite noi ambasadori in principalele capitale ale lumii

Basescu (dr.) a refuzat mai multe propuneri de ambasador venite de la Cioroianu

06.09.2007, 18:50 210

Ministerul de Externe si Presedintia s-au inteles asupra numelor viitorilor ambasadori ai Romaniei in principalele capitale ale lumii: Washington, Londra, Moscova si Bruxelles (la misiunea pe langa UE).
Adrian Vierita va merge la Washington, Ioan Jinga la Londra, Constantin Ion Grigorie la Moscova, iar Mihnea Motoc la UE. Cu o luna in urma fusese stabilit si numele viitorului ambadador al Romaniei a Paris in persoana lui Teodor Baconschi, fost ambasador pe langa Vatican.
Romania nu are ambasadori in Statele Unite si in Marea Britanie de peste un an, desi cele doua tari sunt de o importanta vitala pentru Romania si in ciuda faptului ca presedintele Traian Basescu a plasat, la debutul mandatului sau, politica externa a Romaniei pe axa Washington-Londra. Acest lucru s-a intamplat din cauza neintelegerilor dintre Guvern si Presedintie.
Ministrul de externe Adrian Cioroianu a declarat ieri ca a stabilit cu presedintele Traian Basescu numele viitorilor ambasadori in capitalele amintite. Cioroianu a precizat ca discutia avut loc, luni, cu ocazia intalnirii sefului statului cu reprezentantii diplomatici ai Romaniei.
Ministrul Cioroianu a refuzat sa anunte numele viitorilor ambasadori, precizand ca acest lucru este de datoria administratiei prezidentiale. Surse guvernamentale au dezvaluit insa pentru ZF numele acestora.
In privinta lui Lazar Comanescu, in prezent ambasadorul Romaniei la UE, Cioroianu a precizat ca nu va fi rechemat, ci isi va incheia mandatul cel mai probabil la inceputul anului viitor.
In ceea ce-l priveste pe ambasadorul roman la Moscova, Ioan Donca, acesta va fi rechemat in tara. Ministrul a precizat de asemenea ca propunerea pentru Statele Unite (Vierita - n.n.) nu mai reprezinta un secret pentru Washington care a fost informat in legatura cu noua nominalizare. Intrebat daca noile nominalizari sunt exclusiv propunerea lui sau au fost si propuneri ale presedintelui Basescu, Adrian Cioroianu a precizat ca luni dupa amiaza a discutat cu presedintele Traian Basescu pe aceasta tema si ca impreuna au ajuns la o concluzie comuna.
Numirea noilor ambasadori a fost amanata din cauza lungilor dispute dintre Presedintie si Guvern pe marginea acestor numiri, pentru ca procedura este stufoasa. Potrivit acesteia, Ministerul de Externe face nominalizarile, primul-ministru le avizeaza, candidatii sunt audiati de Parlament, iar presedintele semneaza numirile.
Prada acestui angrenaj au cazut mai multi candidati, cel mai celebru fiind viitorul ambasador al Romaniei la Paris, Teodor Baconschi. Pe cand era consilier prezidential, el a fost propus de ministrul de externe Mihai-Razvan Ungureanu (suspectat de liberali ca fiind un fidel al lui Basescu) pentru postul de la Paris, dar multa vreme premierul Tariceanu a refuzat sa avizeze propunerea.
De asemenea, in urma cu cateva luni, pentru ambasada de la Washington fusese propus Sever Voinescu, insa candidatura sa a fost respinsa, in 18 aprilie, de comisiile parlamentare de politica externa (era vremea in care se pregatea referendumul pentru demiterea presedintelui). Voinescu era si el era cunoscut ca un sustinator al lui Basescu, scriind articole pozitive la adresa lui. Odata cu Voinescu, MAE
l-a ales si pe ziaristul Traian Ungureanu pentru postul de ambasador la Londra, si el cunoscut ca un sustinator al lui Basescu, dar Tariceanu nu a avizat aceasta numire.
Dupa plecarea lui Ungureanu din MAE, noul sef al diplomatiei, Adrian Cioroianu, l-a propus pe Iulian Buga pentru ambasada de la Washington, propunere respinsa de aceasta data de Traian Basescu. Fost ambasador al Romaniei la Haga (Olanda), Iulian Buga a fost numit recent in functia de secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe, prin decizie a premierului Calin Popescu-Tariceanu. Iulian Buga fusese rechemat in tara in luna martie, prin decret prezidential. MAE a facut o noua nominalizare (Vierita) pentru Washington, propunere acceptata de seful statului.


Adrian Cosmin Vierita (45 de ani) - propus ambasador la Washington

Vierita a intrat in MAE in 1994 ca referent in cadrul directiei ONU, iar un an mai tarziu a fost membru al delegatiei Romaniei la OSCE si a participat la negocierile asupra Tratatului asupra Fortelor Conventionale in Europa. A urcat in ierarhia ministerului si a fost numit ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Republica Federala Germania (2002-2006), pentru ca, din iulie 2006, sa ocupe pozitia de secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe.
La inceputul acestui an a fost propus ambasador la Londra, a obtinut avizul comisiilor parlamentare de specialitate, insa presedintele Traian Basescu nu a semnat decretul privind numirea sa in capitala Regatului Unit al Marii Britanii.
Profesia sa este inginer, a absolvit Universitatea Politehnica, Facultatea Tehnologia constructiilor de masini.
A urmat cursurile Academiei Diplomatice din Viena: studii post-universitare in domeniul relatiilor internationale si europene. A facut studii universitare de specialitate si la Institutul Roman de Studii Internationale din Bucuresti.


Constantin Grigorie (47 de ani) - propus ambasador la Moscova

Si-a inceput cariera diplomatica in 1990, cand a fost numit numit secretar II la Directia de analiza politica din MAE.
In 1995 a fost numit ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Italia si Malta, pe langa ordinul militar suveran de Malta, pentru ca in 1999 sa isi mute pentru patru ani resedinta in Bulgaria.
Din 2004 si pana in prezent este ambasador in Turcia. La Moscova el il inlocuieste pe Ioan Donca.
A absolvit Academia de Studii Economice - Facultatea de Comert Exterior in 1973, iar in 1992 a absolvit Institutul de Relatii Internationale din Leeds - Marea Britanie.
Este membru al Grupului Politic Balcanic din anul 2004 si membru al colegiului de redactie al revistei Black Sea Trend Review, publicatie a Organizatiei pentru Cooperare Economica la Marea Neagra.
Este casatorit si are un copil. Vorbeste patru limbi: engleza, franceza, italiana si spaniola.


Ion Jinga (56 de ani) - propus ambasador la Londra

Este ministru plenipotentiar din 2005 (ambasador in Belgia). Si-a inceput cariera in 1992 ca sef al biroului de relatii externe la prefectura judetului Arges. In 1998 a plecat la Bruxelles ca sef adjunct de misiune. Din aprilie 2003 este ambasador la Ambasada Romaniei in Regatul Belgiei.
A absolvit Facultatea de Fizica in 1986 si Facultatea de Drept in 1992. Are doua masterate, unul in Administratie Publica la SNSPA si unul in Integrare Europeana la Colegiul Europei de la Bruges.
Este doctor in drept, titlu obtinut la Univ. Alexandru Ioan Cuza din Iasi.
A publicat mai multe lucrari pe teme europene, printre care si un dictionar cu termeni comunitari.
A avut mai multe burse de studii acordate de NATO si de Ministerul britanic de Externe - in probleme de aparare si de relatii internationale.
Este membru al Grupului European de de Evaluare si Perspectiva din cadrul Institutului European de Relatii Internationale din Bruxelles.


Mihnea Motoc (41 de ani) - propus ambasador la UE

Din 2003 este reprezentant permanent al Romaniei la ONU - New York. A fost secretar de stat pentru integrare europeana intre 2001 si 2003.
Intre 1999 si 2001 a fost ambasadorul Romaniei in Olanda. In MAE a inceput sa lucreze in 1991 la Directia juridica si a tratatelor. Il va inlocui pe Lazar Comanescu.
A absolvit in 1989 Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti. A facut studii universitare de drept privat la Nisa, intre 1990 si 1991, iar intre 1991 si 1992 a obtinut un master in Drept International Public si Comparativ la Universitatea George Washington.
Intre 1990 si 1991 a fost magistrat stagiar la Procuraturile locale din Bolintin Vale si a Sectorului 2 din Bucuresti.
Numele sau a fost vehiculat si pentru pozitia de ambasador al Romaniei la Washington, insa propunerea ministrului Cioroianu nu a fost agreata la Cotroceni. Presedintele Traian Basescu nu l-a dorit pe Motoc in SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO