Politică

Romanii cred ca traiesc intr-un stat din ce in ce mai corupt

22.04.2004, 00:00 19



Peste doua treimi dintre romani cred ca Guvernul nu vrea sa rezolve problema coruptiei, iar peste jumatate dintre ei spun ca aparatul guvernamental nu ar putea functiona fara mita, potrivit unui studiu al Institutului de Cercetare de Piata (GkK) efectuat in 2003, facut ieri public.



PSD a anuntat ca va adresa un protest GfK Germania pe coniserentul ca sucursala sa din Romania este angrenata in mod mascat in campania electorala a unor "forte politice obscure" (aluzie la faptul ca seful GfK Romania este si presedintele partidului Uniunea pentru Reconstructia Romaniei), prezentarea rezultatelor sondajului GfK pe tema coruptiei a fost politizata.



Potrivit presedintelui GfK, Cosmin Alexandru, dincolo de aceasta perceptie, mai ingrijorator este faptul ca exista o toleranta crescanda din partea societatii (si mai ales a tinerilor) fata de acest fenomen - vazut de 54% dintre romani ca o "necesitate sociala". Potrivit studiului, intre tarile in care s-au facut cercetari de piata pe acest domeniu, romanii si slovacii sunt in fruntea plutonului celor care cred ca mita este o parte fireasca a viatii. Potrivit lui Alexandru, prin compararea datelor de anul trecut cu cele din 2001, reiese o tendinta ingrijoratoare de transformare a mitei in instrument social. Daca in Romania anilor 2001, 24% din populatie era favorabila mitei, in 2003 procentul a crescut la 33%. Toleranta varianza de la o zona la alta: 24% in Bucuresti, pana spre 40% in orasele cu peste 200.000 de locuitori. Cel mai corupt domeniu pentru romani este sanatatea - 35% dintre repondenti condiderand ca aici mita se intalneste cel mai des. In "ordinea coruptiei" urmeaza justitia (25% dintre raspunsuri) politia (15%) si administratia (12%).



Studiul releva ca romanii sunt dispusi sa condamne public coruptia participand la demonstratii de strada. Doi din trei bucuresteni sunt dispusi sa iasa la astfel de marsuri, in vreme in orasele resedinta de judet procentul cade la 45%. Potrivit studiului GfK, in ceea ce priveste coruptia ca un fenomen generalizat, 86% dintre romani cred ca traiesc intr-un stat din ce in ce mai corupt (fata de 75% in 2001). 95% dintre bucuresteni crede acest lucru, convingere explicata de Alexandru printr-un nivel mai ridicat de informare. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO