Politică

Romanii nu sunt interesati de politica, iar integrarea europeana le este indiferenta

21.10.2004, 00:00 17

Fundatia pentru o Sociatate Deschisa a facut public ieri barometrul semestrial de opinie (realizat de Gallup). Realizatorii recunosc ca cifrele, cel putin pe partea politica, trebuie privite cu rezerve pentru ca sondajul a fost efectuat atat in perioada in care Theodor Stolojan se afla pe scena publica cat si dupa retragerea acestui din cursa pentru Cotroceni. Altfel spus, raspunsurile date inainte si dupa acel moment sunt diferite si au influentat, probabil, rezultatul final. Acesta este motivul pentru care sondajul nu cuprinde intrebari despre preferintele electoratului referitoare la candidatii pentru alegerile prezidentiale. In ceea ce priveste partidele, doar trei formatiuni ar intra in Parlament, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri legislative. Uniunea PSD+PUR este creditata cu 43% dintre optiuni, iar Alianta PNL-PD cu 38%, urmata de PRM cu 13%. Esye vorba de un vot polarizat, cei doua forte importante aduna nu mai putin de 81% dintre optiunile de vot - 24% sunt inca nehotarati, si, potrivit sociologului Dumitru Sandu, ei vor decide soarta scrutinului. Fata de anii trecuti, din cauza polarizarii, se va vota in functie de lideri, de propriul vot dat la locale si de "fidelitate fata de ideologie", spune Sandu.
SIP de alta parte, sondajul indica faptul ca romanii nu sunt interesati de viata politica - 73% sunt interesati foarte putin sau deloc. O posibila explicatie oferita de realizatorii sondajului este ca cetatenii nu cred ca pot influenta deciziile politice (81%) si nu au incredere in partide (86%), despre care cred ca isi urmaresc propriile interese si nu si pe cele ale alegatorilor.
Exista in sondaj informatii interesante referitoare la ceea ce am putea numi "starea natiunii". In relatiile sociale pare ca domneste o stare de confuzie. De pilda, concetatenii nostri considera ca este mai normal sa dai cadouri sau bani doctorilor (28%) decat sa lasi bacsis la restaurant (20%). In acelasi timp se plang ca nivelul coruptiei a crescut (62%) si nominalizeaza pe al doilea loc pe lista persoanelor corupte, medicii (primii sunt parlamentarii).
Starea de saracie atrage dupa sine pretentii modeste in privinta standardelor de viata. Pentru o persoana singura, un trai decent, inseamna a avea un salariu de 6,5 milioane de lei lunar (3,9 milioane in mediul rural), iar pentru o familie de patru persoane, 21 de milioane de lei.
In privinta modului in care romanii se raporteaza la educatie, si aici sunt o serie de lucruri ce ridica semne de intrebare. Bunaoara, daca 72% dintre romani cred ca fara o educatie temeinica nu poti face nimic in viata, prea putini dintre ei isi fac probleme in aceasta privinta. Un procent de 72% dintre romani spun ca, dupa obtinerea unei diplome scolare, nu mai vor sa urmeze alte cursuri de specializare.
O situatie aproape identica se reflecta si in gradul de cunoastere a limbilor straine. Un procent de 67% din populatie nu vorbeste nici o alta limba, in afara limbii materne. Dintre cei care vorbesc o limba straina, 32% recunosc ca o vorbesc cu dificiltate, 38% apreciaza ca o vorbesc bine si doar 24%, fluent. Dintre cei care vorbesc si alte limbi decat limba materna, doar 2% cunosc  trei sau mai multe limbi straine, 23% vorbesc doua limbi si 59% o singura limba straina. Doar 10% dintre repondenti spun ca vor incepe sa invete o limba straina.
Nici in privnta abilitatii de a folosi computerul lucrurile nu stau mai bine. Doar un sfert din populatie stie sa foloseasca computerul. Dintre cei care stiu, doar12% il manuiesc cu multa indemanare. Doar 13% dintre repondenti vor sa faca cursuri pentru a invata sa foloseasca calculatorul.
Nici spiritul intreprinzator nu este la mare cinste. Doar 7% dintre repondenti au spus ca au pe cineva in familie care este asociat intr-o afacere. Un procent de 92% din cei care au raspuns la sondaj nu au de gand sa porneasca, in viitorul an o afacere proprie.
Sondajul a fost realizat de institutul Gallup Romania, la comanda Fundatiei penstru o Societate Deschisa. Ancheta a fost efectuata in perioada 27 septembrie -15 octombrie, pe un esantion reprezentativ de 1.800 de persoane. Marja de eroare este de plus minus 2,3%. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels