Politică

Romanii si bulgarii nu mai pot calatori nici cu vize in Marea Britanie

31.03.2004, 00:00 12



In Marea Britanie s-a iscat un scandal politic de proportii din cauza accesului in Regatul Unit al unor romani si bulgari care au ajuns acolo pe baza unor documente false. Ziarele englezesti de ieri aveau pe prima pagina articole despre scrisoarea unui consul angajat la ambasada britanica de la Bucuresti, James Cameron, care atragea atentia asupra neregulilor petrecute la acordarea vizelor pentru cetateni din Bulgaria si Romania.



Pentru a domoli efectele disputei, ministrul de interne, David Blunkett, a anuntat ca suspenda pana la lamrirea cazului toate cererile de emigrare depuse de romani si bulgari. Ingrijorarea a fost destul de mare, pentru ca se pare ca in cadrul acestor masuri ar fi vorba si de o anumita categorie de vize. Este vorba, dupa cum ne-a declarat ofiterul de presa al ambasadei britanice la Bucuresti, Oana Marinescu, despre vizele cuprinse intr-un acord de asociere intre Marea Britanie si tarile central-europene, prin care li se permite cetatenilor acestor tari sa-si deschida afaceri in Regatul Unit. Masurile restrictive nu implica, pana acum, suspendarea vizelor de calatorie - fie ele turistice, de afaceri sau de studii - in Marea Britanie.



Disputa are si un caracter politic pe scena publica de la Londra. Consulul de la ambasada din Romania, James Cameron, i-a trimis ingrijorarile sale, prin intermediul unui e-mail, unuia dintre liderii Partidului Conservator, este vorba despre David Davies, cel care asigura functia de ministru de Interne in Cabinetul alternativ, din umbra, al conservatorilor (dupa traditia engleza). Davies, la randu-i, a facut public mesajul primit de la consulul aflat la post la Bucuresti si a cerut, in acelasi timp, demisia unuia dintre adjunctii lui Blunkett, coordonator al problemelor de emigratie, Beverley Hughes. Dezbaterea politica urma sa aiba loc ieri dupa amiaza in Camera Comunelor din Parlamentul de la Londra. Ministrul Blunkett a aparat-o pe dna Hughes si l-a citat si pe premierul Tony Blair ca avand incredere deplina in ea. Problema este ca, dupa toate aparentele, dna Hughes ar fi ignorat semnalele trimise mai devreme atat de consulul aflat in misiune in Romania. El a fost, de altfel, suspendat.



Exista ingrijorarea, printre britanici, de altfel si James Cameron semna mesajul pe e-mail "un cetatean ingrijorat", ca o parte dintre oamenii care vor sa emigreze in Marea Britanie, proveniti din Europa de Est, sunt prea sumar verificati. Cameron vorbeste despre documente falsificate care ar atesta ca unii dintre cei care ajung in Marea Britanie sustin ca au servicii stabile, in conditiile in care ei nu au mai lucrat in ultimii ani. In unele cazuri, Cameron sustine ca au ajuns in Marea Britanie, trecand de ambasade, oameni carora li se refuzase viza in mai multe randuri, dupa ce motivasera ca vor sa mearga acolo sub diferite motive - fie pentru studii, fie pentru turism.



David Blunkett, care a fost intervievat la unul dintre posturile BBC, a spus ca va trimite controale guvernamentale la ambasadele britanice de la Sofia si Bucuresti. In acelasi timp, conservatorii au dat publicitatii, ieri, corespondenta dintre oficiali ai Ministerului de Interne care se ocupa de emigratie, in care se vorbea, inca din 2002, de retele specializate de emigrare clandestina dinspre Bulgaria spre Marea Britanie. Se vorbea despre mii de persoane care ar fi ajuns astfel la Londra.



Britanicii sunt speriati de valul de emigranti care este asteptat din cele zece tari care vor deveni membre ale UE la 1 mai si, de aceea, si-a inasprit conditiile in care acorda dreptul la mnca si ajutoarele sociale pentru emigranti. Dintre tarile europene, Marea Britanie mai mentine vizele pentru romani si bulgari, iar posibilitatea ca regimul vizelor sa fie ridicat curand pare foarte putin probabila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


Cele mai citite ştiri