Politică

Sabia motiunii de cenzura ramane deasupra capului Guvernului

Sabia motiunii de cenzura ramane deasupra capului Guvernului

PSD pune presiune pe guvern: Ori ca noi, ori fara voi!

21.06.2007, 19:28 15

Tariceanu l-a invitat pe Geoana ieri la Palatul Victoria pentru a discuta pe marginea unui proiect al social-democratilor de majorare a pensiilor, dupa ce PSD a amenintat Guvernul ca il va demite printr-o motiune de cenzura, daca nu cedeaza.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian si ministrul muncii Paul Pacuraru au aratat ca, in acest moment, "nu exista posibilitatea finantarii acestei initiative, aceasta nefiind sustenabila". Anterior, Pacuraru afirmase ca, daca proiectul ar fi pus in practica, acest lucru ar insemna un efort bugetar anual de 2 mld. euro, iar Guvernul nu are acesti bani.
Este pentru a doua oara in mai putin de o saptamana cand PSD cere bani - si nu putini - Guvernului, in schimbul sustinerii parlamentare. Saptamana trecuta, la o reuniune a PSD s-a decis ca social-democratii sa ceara mai multi bani pentru administratiile locale si, se stie, cele mai multe dintre acestea sunt conduse de PSD. Presa a vorbit de 1 mld. euro, iar PSD nu a contestat aceasta cifra.
Un comunicat al Guvernului a anuntat ieri ca discutiile dintre echipa Guvernului si cea a PSD, pe marginea majorarii pensiilor, nu au avut rezultate concrete, discutiile urmand sa continue in Parlament.
PSD si-a programat o reuniune largita de partid pentru a doua zi dupa ce proiectul PSD de majorare a pensiilor va fi trecut de Camera Deputatilor. In functie de felul in care va iesi legea, PSD ar putea decide sau nu depunerea unei motiuni.
PSD are la Camera Deputatilor o initiativa legislativa de majorare a pensiilor, prin majorarea punctului de pensie. Proiectul urma sa fie votat marti, dar presedintele Camerei Bogdan Olteanu a reusit blocarea discutiilor. Deputatii au decis in timpul dezbaterilor suspendarea lucrarilor plenului, pana la venirea ministrilor muncii si finantelor, care sa asiste la dezbaterile asupra propunerii PSD si PRM, care viza, in principal, majorarea punctului de pensie de la 35% la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie. Proiectul prevede crearea unui fond special in acest sens, la care sa fie varsate 5% din profitul agentilor economici care desfasoara activitati in domeniul petrolier, al jocurilor de noroc, tutun, alcool.
Dezbaterile asupra acestei legi au intrat in impas dupa ce Bogdan Olteanu, a decis retrimiterea la Comisia de munca a unui articol din lege. Deputatii PSD au amenintat cu retragerea de la sedinta de vot final, protestand astfel fata de decizia presedintelui Camerei.
Amenintarea deputatilor social-democrati, urmata de unele trimiteri la initierea unei eventuale motiuni de cenzura, a determinat blocajul dezbaterilor din plen.
Retrimiterea la Comisie a unui articol din aceasta lege a fost motivata de reprezentantii PNL prin lipsa de resurse bugetare pentru cresterea punctului de pensie.
Dupa ce a suspendat sedinta de plen, presedintele Camerei a precizat ca aceasta se va relua la sosirea celor doi ministri, insa acestea nu au mai fost reluate. In urma acestei situatii PSD - care se pregatea sa-si anunte victoria - s-a reunit de urgenta in sedinta, iar la final vicepresedintele partidului Dan Nica a declarat ca formatiunea sa nu exclude introducerea unei motiuni de cenzura si declansarea anticipatelor, daca adoptarea proiectului de lege privind pensionarii, initiat de PSD, va fi obstructionata.
"Daca va exista orice incercare de obstructionare in discutarea si adoptarea acestui proiect de lege, nu excludem nici depunerea unei motiuni de cenzura, nici convocarea de alegeri anticipate, pentru ca este clar ca asa nu se mai poate continua", a spus Nica, dupa sedinta la care au participat liderul PSD Mircea Geoana si vicepresedintii partidului.
Vicepresedintele PSD l-a acuzat, totodata, pe presedintele Camerei Deputatilor de faptul ca a uzat de "o smecherie" sau de un "tertip parlamentar" pentru a obstructiona discutarea in plenul Camerei a acestui proiect de lege.
"Procedura este una neregulamentara. A fost o smecherie legislativa pentru a impiedica discutarea si adoptarea acestui proiect de lege", a spus Nica despre decizia lui Olteanu de a convoca plenul dupa ce va chema ministrii la discutii.
El a aratat ca in sedinta conducerii PSD s-a decis sa se convoace Comitetul Executiv National in ziua imediat urmatoare dezbaterii in plenul Camerei Deputatilor a proiectului initiat de PSD, pentru a lua deciziile statutare in cazul in care aceasta initiativa va fi blocata prin "smecherii" sau "tertipuri parlamentare".
Ieri, discutiile dintre echipa PSD, (Mircea Geoana, Viorel Hrebenciuc si Marian Sarbu) si cea a Guvernului (Calin Popescu-Tariceanu, Varujan Vosganian si Paul Pacuraru) nu a condus la nici un rezultat, caz in care PSD ar putea depune o motiune de cenzura. Sansa Guvernului este ca discutiile sa se prelungeasca pana la finele lunii, cand Parlamentul intra in vacanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO