Politică

Saftoiu, fost sef al SIE, il acuza pe presedinte ca urmareste convorbirile adversarilor

Saftoiu, fost sef al SIE, il acuza pe presedinte ca urmareste convorbirile adversarilor

FOTO: Agerpres

21.01.2009, 19:02 26

Administratia Prezidentiala a cerut Parchetului sa se autosesizeze cu privire la afirmatiile fostului sef al SIE (Serviciul de Informatii Externe) Claudiu Saftoiu potrivit carora presedintele Traian Basescu era informat cu privire la convorbirile telefonice dintre liderii opozitiei Mircea Geoana si Ion Iliescu, aceste interceptari fiind ilegale. Acesta este cel mai mare scandal politic din ultimii doi ani, unul asemanator conducand chiar la demisia lui Saftoiu din fruntea SRI.
SRI (serviciul care are legal dreptul sa faca interceptari) a sustinut ieri ca nu a fost solicitat si nu a pus la dispozitia presedintelui date si informatii privind discutii politice intre Mircea Geoana si Ion Iliescu sau intre orice alte persoane si ca interceptarile realizate de serviciu vizeaza exclusiv securitatea nationala si nu activitati politice. SIE a precizat, la randul sau, ca nu face interceptari telefonice.
Purtatorul de cuvant al presedintelui Traian Basescu, Valeriu Turcan, a sustinut ieri ca afirmatiile lui Claudiu Saftoiu privind interceptarile ilegale ale telefoanelor sunt iresponsabile si ca seful statului considera ca Parchetul General ar trebui sa se autosesizeze, iar daca nu, o va face el.
Ministerul Public a informat ieri ca Parchetul nu se sesizeaza din oficiu, intrucat "din afirmatiile lui Saftoiu, "nu rezulta elementele unei fapte penale determinate".
Claudiu Saftoiu a fost consilier prezidential al presedintelui Traian Basescu dupa prezidentialele din 2004 pentru ca, din septembrie 2006 sa fie propus de seful statului drept sef al Serviciului de Informatii Externe, functie pe care a parasit-o in martie 2007, pe fondul unui scandal legat tot de presupuse interceptari ilegale facute de SIE. Saftoiu declarase atunci ca SIE face interceptari si are aparatura necesara acestei operatiuni. Insa, legal, SIE nu poate intercepta telefoanele, iar declaratiile lui Saftoiu l-au costat functia de sef al Serviciului de Informatii Externe. Dupa plecarea lui Saftoiu din fruntea SIE, de la Cotroceni a demisionat si Adriana Saftoiu, sotia sa, pana atunci purtatorul de cuvant al sefului statului si cel mai bun sfetnic al sau. Acum Adriana Saftoiu este deputat PNL.
Marti seara, la postul Realitatea TV, Claudiu Saftoiu a sustinut - pe fondul unei dezbateri privind o lege care a intrat ieri in vigoare si care obliga campanile de telefonie si de internet sa stocheze pentru sase luni unele date ale abonatilor - ca presedintele Traian Basescu stia continutul discutiilor intre liderii PSD Mircea Geoana si Ion Iliescu. "Eu am aflat de interventii politice care se bazeaza pe informatii si interceptari ilegale acum un an, acum doi ani si am aflat de la presedintele Romaniei ca el stia ce vorbeau Iliescu si Mircea Geoana", a declarat Saftoiu.
La o ora dupa ce a facut aceste afirmatii, el a revenit cu precizarea ca se refera la declaratii pe care seful statului le facea in presa si nu ca ii spunea lui despre aceste convorbiri. "Este vorba de declaratiile pe care Basescu le dadea in presa, nu ca-mi spunea mie. Am aflat din surse publice ca presedintele stia ca anumiti politicieni vorbeau la telefon despre politica, asta nu inseamna ca mi-a spus personal", a sustinut Claudiu Saftoiu.
Precizarea sa nu a multumit Administratia Prezidentiala, care i-a cerut ieri pentru a doua oara in ultimele 24 de ore sa-si probeze spusele.
"Administratia Prezidentiala ii solicita din nou domnului Claudiu Saftoiu sa probeze afirmatiile facute ieri (marti - n.n.). Afirmatiile domnului Saftoiu sunt iresponsabile si neadevarate iar presedintele va urma calea legala", a anuntat Valeriu Turcan. kEl a mentionat ca, "daca exista persoane care spun ca au primit informatii privind viata privata sau politica a unor cetateni romani, pozitia presedintelui este urmatoarea: respectivele persoane se face vinovate de tainuirea unor astfel de presupuse derapaje".
Potrivit lui Turcan, presedintele nici nu a cerut si nici nu a primit din initiativa Serviciilor astfel de informatii.
"Avand in vedere gravitatea informatiilor, ar trebui sa se autosesizeze si Parchetul General. Daca nu, domnia sa (presedintele - n.n.) va sesiza Parchetul General", a adaugat Turcan.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO