Politică

Scandalul vizelor pentru Marea Britanie ar putea fi redeschis

15.06.2004, 00:00 15

Consulul britanic la Bucuresti, James Cameron, este acuzat de "afaceri nepotrivite" cu o agentie de turism din Republica Moldova, specializata in procurarea de vize pentru studentii care intentioneaza sa mearga la studii in Marea Britanie, relata presa britanica de ieri.
Consulul britanic urma sa fie ieri audiat in legatura cu scandalul privind comiterea unor abuzuri in acordarea de vize unor cetateni romani si bulgari. James Cameron este consulul care in luna martie a acestui an a trimis un mesaj electronic unui membru al Partidului Conservator, David Davis, in care denunta sistemul de acordare a vizelor pentru cetateni romani si bulgari si atragea atentia ca vizele s-ar acorda in baza unor documente false. Ulterior acestui anunt, Ambasada Marii Britanii la Bucuresti a anuntat suspendarea acordarii de vize pentru cetatenii romani. Dupa trei saptamani acest embargou a fost ridicat insa numai pentru anumite categorii de vize incluzand vizitatori, vizite de afaceri si sedere. Exceptie fac, in continuare, solicitarile pentru permise de munca in cadrul Acordurilor de asociere la Comunitatea Europeana, pentru lucratorii sezonieri din agricultura sau alte categorii de migratie controlata, care vor ramane suspendate pana la finalizarea investigatiei Ministerului de Interne britanic. Presa britanica relata ca in Regatul Unit traiesc si muncesc aproximativ 40.000 de romani.
Presa britanica relata ca James Cameron, consulul britanic la Bucuresti face obiectul unei anchete privind "anomalii grave" in procesul de preluare a cererilor de viza. Audierea de ieri urma sa fie condusa de ambasadorul britanic la Bucuresti, Quinton Quayle.
Ieri dimineata, The Sun scria, citat apropiati ai consulului britanic, ca acesta se asteapta sa fie eliberat din functie dupa audierea disciplinara. The Telegraf relata la randul sau ca acuzatiile ce-l privesc pe Cameron sunt axate asupra presupuselor legaturi pe care acesta le-ar avea cu o agentie turistica din Republica Moldova, cu ai carei reprezentanti s-ar fi intalnit intr-un apartament la Bucuresti. De asemenea, The Scotsman, scrie ca Foreign Office a cerut departamentului de fraude al Scotland Yard sa investigheze "afacerile neclare" pe care consulul le-ar fi facut cu firma din Republica Moldova.
In fata acestor acuzatii, consulul britanic este citat de presa londoneza spunand ca se considera victima unei campanii de denigrare motivata politic. La randul sau, conservatorul britanic, David Davis, a apreciat ca in cazul in care cameron nu ar fi avut curajul sa dezvaluie abuzurile comise in cadrul sistemului de acordare a vizelor "o mare parte a esecurilor, infractiunilor si minciunilor nu ar fi iesit la iveala".
Denuntul consulului britanic la Bucuresti a provocat dispute politice aprinse la Londra, soldate cu demisia ministrulul pentru imigratie. In Marea Britanie, cu ocazia acestui scandal, a iesit la iveala ca britanicii vor politici mai severe, mai putin permisive in privinta accesului la munca a cetatenilor straini. Multi dintre britanici sunt reticenti la venirea a tot mai multor est-europeni la munca. 



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


Cele mai citite ştiri