Politică

Scheele, surprins de ideea lui Basescu privind Moldova

Scheele, surprins de ideea lui Basescu privind Moldova

Jonathan Scheele

07.07.2006, 19:26 17

Ambasadorul UE la Bucuresti, Jonathan Scheele (desen), a declarat, ieri, ca fost luat prin surprindere de declaratia presedintelui Traian Basescu, care a afirmat in cursul saptamanii trecute ca Romania a propus Republicii Moldova sa adere impreuna la Uniunea Europeana.
Scheele a dat de inteles ca Traian Basescu a facut aceasta propunere in mod independent, fara a se consulta in prealabil cu oficiali ai Uniunii Europene: "A fost o stire chiar si pentru mine. Nu am idee unde a discutat domnul Basescu despre aceasta posibilitate cu colegi de-ai mei de la Comisie sau cu alte state membre", a spus Scheele.
Cu ocazia unei intalniri pe care presedintele Traian Basescu a avut-o la 1 iulie cu elevii olimpici la istorie din Republica Moldova, acesta a dezvaluit faptul ca Romania a propus Republicii Moldova, respectiv presedintelui Vladimir Voronin, varianta de a adera la Uniunea Europeana in acelasi timp.
"Romania a oferit Republicii Moldova si varianta de a intra odata cu noi in UE. Este optiunea autoritatilor de la Chisinau si a poporului din Republica Moldova ce vor dori sa faca", a spus Basescu.
Pentru a-si sustine declaratia, presedintele a dat drept exemplu unificarea Germaniei de Est cu Germania de Vest dupa caderea regimului comunist in 1989, spunand ca Romania este "singurul popor inca separat, Germania reintregindu-si natiunea".
Jonathan Scheele a precizat insa ieri ca procesul unificarii Germaniei a avut loc intr-un context deosebit si ca a fost un eveniment pregatit indelung. Mai mult, Scheele considera ca procesul nu este "transferabil". Seful Delegatiei Comisiei Europene a conchis spunand doar ca remarca lui Basescu "este o idee interesanta".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO