Politică

Schussel, convins ca aderarea va fi amanata

10.06.2005, 19:55 18

Cancelarul austriac Wolfgang Schussel s-a aratat convins ca aderarea Romaniei si a Bulgariei la Uniunea Europeana va fi amanata cu un an.

Potrivit radio Europa Libera, Schussel a facut aceste remarce in Parlamentul de la Viena, in timpul unei dezbateri asupra Constitutiei europene, in care a pledat pentru continuarea procesului de ratificare a documentului, in urma esecului inregistrat in Franta si Olanda.

Austria este, alaturi de Germania si Olanda, unul dintre marii contributori neti la bugetul UE. Dreapta germana care este de asteptat sa ajunga la putere, la alegerile anticipate din septembrie, a cerut amanarea aderarii Romaniei. Olanda a respins Tratatul constitu-tional, unul dintre motive fiind teama de extindere.

In aceste conditii, perspectivei sumbre a amanarii aderarii i se adauga o alta, cea legata de pro-iectul de buget al Uniunii. Contri-butorii neti cer diminuarea contributiilor, ceea ce inseamna ca alocatiile acordate Romaniei si Bulgariei - pentru Romania 11,6 miliarde in perioada 2007-2009 - ar putea fi diminuate.

Ministrul roman de externe, Mihai-Razvan Ungureanu, s-a declarat ieri convins ca acest lucru nu se va intampla, adaugand ca disputa bugetara are darul de a ne atrage atentia ca trebuie sa cheltuim eficient banii UE. El a comentat si consideratiile lui Schussel: "Ceea ce noi cerem tuturor celor care se simt indreptatiti sa se uite la noi este sa investeasca incredere in cele doua tari (in Romania si Bulgaria - n.n.) si sa nu parieze pe esec".

Acelasi optimism se inregistreaza si in randul altor politicieni. Ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca aderarea Romaniei la UE, in 2007, este un final posibil nu doar dezirabil: "Sincer, cred ca in ianuarie 2007".

Presedintele PSD, Mircea Geoana, crede ca exigentele impuse Romaniei - dupa esecul referendumului din Franta si Olanda - vor fi mult mai mari: "Romania este condamnata sa fie Nadia Comaneci", iar la cea mai mica greseala va fi sanctionata imediat.

Aflat, ieri, la Bucuresti, ministrul italian de externe, Gianfranco Fini, s-a alaturat corului optimistilor.

El a declarat ca Italia doreste sa fie una dintre primele tari care ratifica Tratatul de aderare a Romaniei la UE si si-a exprimat convingerea ca UE isi va indeplini angajamentele fata de Romania.

El a declarat ca in Romania se fac reforme, dovada fiind faptul ca din ce in ce mai multi italieni vin cu afaceri in Romania. Acest lucru se intampla, a spus Fini, pentru ca a crescut increderea investitorilor in justitie, in combaterea coruptiei si in eficienta administratiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO