Politică

Scutirea de armata contra bani nu are sustinatori

25.11.2003, 00:00 51



Ministrul Apararii Ioan Mircea Pascu a declarat, ieri, ca proiectul de lege privind stagiul militar, initiat de Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), va fi modificat in functie de reactia opiniei publice, sugerand ca nu este de acord cu prevederile referitoare la plata a 15 salarii brute minime pe economie pentru scutirea de armata. "Degeaba va spun daca sunt de acord sau nu, pentru ca pana la urma se colecteaza o serie de reactii din partea populatiei si acestea vor fi incorporate in forma finala a legii. Daca ma intrebati legat de bani, judecati din prisma a ceea ce am facut noi cum am aflat ca aceasta chestiune a aparut. Eu am fost cel care l-a retras" a precizat Ioan Mircea Pascu. Pascu a precizat ca, personal, a spus care a fost atitudinea lui, de a renunta la aceasta formula privind plata unei sume de bani pentru scutirea de stagiul militar.



Mai ferm, opozitia a anuntat ca se opune explicit acestui proiect. Alianta PNL-PD se opune proiectului de lege al Ministerului de Interne, privind renuntarea la serviciul militar in schimbul unei sume de bani, a declarat, vicepresedintele democrat, Sorin Frunzaverde, fost ministru al apararii. "Propunerea MI ca tinerii sa scape de armata daca platesc 15 salarii medii pe economie este discriminatorie. Exista foarte putini care isi vor permite sa dea aproximativ 40 de milioane de lei in schimbul renuntarii la stagiul militar", a mentionat Frunzaverde.



Reprezentantul Aliantei PNL-PD sustine ca, in prezent, Romania isi poate permite sa renunte la obligativitatea efectuarii stagiului militar.



"In Armata exista aproximativ 87.000 de functii, iar la Pompieri sunt aproape 40.000. Toti acesti angajati pot forma o armata de profesionisti, in conditiile unei bugetari corespunzatoare", a explicat liderul PD. El a precizat ca in anul 2000 exista un excedent de peste 250.000 de tineri, la recrutare.



"Am sustinut modificarea Constitutiei, in privinta obligativitatii armatei, nu din ratiuni electorale, ci pentru ca noi consideram ca Romania poate avea o armata de profesionisti", a mentionat Frunzaverde.



Serviciul in folosul comunitatii sau achitarea unei sume echivalente cu valoarea a 15 salarii minime brute pe economie sunt alternativele oferite viitorilor recruti de Ministerul Administratiei si Internelor prin proiectul de lege privind indeplinirea stagiului militar. Potrivit Proiectului Legii privind pregatirea populatiei pentru aparare initiat de MAI, indatoririle militare se indeplinesc de catre cetatenii romani, barbati, care au implinit varsta de 20 ani, cu exceptia cazurilor prevazute de lege. Indatoririle militare se pot indeplini, optional, prin una dintre urmatoarele forme: serviciul militar activ si in rezerva; serviciul civic in folosul comunitatii sau plata unei sume compensatorii, care reprezinta valoarea a 15 salarii minime brute de economie. Mediafax





Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO