Politică

Seful Pentagonului, Donald Rumsfeld a venit la Bucuresti

12.10.2004, 00:00 39

Seful Pentagonului, Donald Rumsfeld a ajus ieri in Romania, intr-o vizita oficiala. La sfarsitul acesteia, secretarul apararii va participa la reuniunea informala a ministrilor apararii din tarile NATO, care se va desfasura maine si poimine la Poiana Brasov. Joi la Brasov va avea loc si summitul NATO-Rusia, cu participarea ministrului rus al apararii, Serghei Ivanov. Unul dintre subiectele care ar urma sa fie abordate in cursul acestei vizite a lui Rumsfeld in Romania este  prezenta bazelor americane in Romania. De altfel, secretarul american al apararii a vizitat ieri baza Mihail Kogalniceanu, de la Constanta, una dintre locatiile propuse de partea romana pentru a gazdui baze americane. Aceasa baza a mai fost folosita de trupele americane in timpul crizei din Kosovo. Inaintea si in timpul razboiului din Irak, baza Mihail Kogalniceanu a fost cedata americanilor care au folosit-o pentru aprovizionarea trupelor din teatrul de operatiuni.
Statele Unite si-au aratat intentia de a-si muta spre estul continentului o parte a trupelor din Germania. Pozitia geografica a Romanei este interesanta pentru americani - este relativ aproape de zonele de conflic din Orient. Americanii nu au luat insa o decizie definitiv - in discutie se mai afla plasarea unor baze in Polonia sau Bulgaria. Ministrul roman al apararii, Ioan Mircea Pascu a declarat ieri, pentru BBC, ca va incerca sa-l convinga pe Rumsfeld ca in Romania pot fi amplasate baze militare americane.
In ceea ce priveste intalnirea NATO de la Brasov, aici va fi discutat rolul NATO in Balcani, Afganistan, dar si in Irak. NATO nu participa cu trupe in Irak, dar si-a exprimat disponibilitatea de a instrui armata irakiana. Multe tari NATO, intre care si Romania, participa (separat de Alianta Nord-Atlantica) la coalitia formata de Statele Unite si au trimis soldati in Irak.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels