Politică

Seful PNA, somat de PSD sa-si probeze acuzatiile privind coruptia de la varf

25.02.2004, 00:00 20



Parchetul National Anticoruptie (PNA) toarna sare pe ranile partidului de guvernamant, acuzand coruptia la nivel inalt pe care institutiile statului nu o pot controla. Sistemul imunitar al PSD este insa perfect. Medicamentul panaceu, folosit si in disputa cu Bruxellesul de saptamana trecuta minimalizeaza criticile, umfla realizarile.



Purtatorul de cuvant al PSD Bogdan Niculescu Duvaz a reactionat ieri la unele dintre afirmatiile raportului PNA pentru 2003. Potrivit raportului PNA - prezentat de seful Parchetului Ioan Amarie luni la Sucevita - fenomenul coruptiei "a luat amploare", este "cvasiinstitutionalizat", "coruptia a patruns cu usurinta in tot mai multe sectoare de activitate fapt ce denota incapacitatea organelor statului de a identifica la timp faptele de coruptie si de a interveni, prin intermediul actului de justitie, pentru contracararea acestora".



"Sa spuna exact la ce s-a referit, sa iasa din ambiguitate, sa fie clar. Ambiguitate e permisa oamenuilor care fac literatura, dar nu celor chemati sa aplice legea.", a izbucnit Duvaz. Este impiedicat Amarie in lupta anticoruptie? "Daca domnul Amarie are sentimentul ca exista coruptie si in alta parte, unde el nu a ajuns si are greutati sa ajunga, lasand la o parte ca trebuie sa se duca la institutiile abilitate, trebuie sa spuna public acolo unde s-a impiedicat, unde ii este greu de ajuns.", a continuat Duvaz.





Ministere transformate in agenti economici



Raportul pentru 2003, al PNA care circula neoficial si din care presa a publicat fragmente sustine ca "Manifestarea necontrolata a coruptiei sufoca dezvoltarea economica (prin periclitarea dezvoltarii si functionarii corecte a pietei) putand chiar submina legitimitatea politica." Documentul adauga: "cauza principala a coruptiei in Romania este de ordin moral. (...) Fenomenul coruptiei este cvasiinstitutionalizat, astfel incat acest nu se poate combate luptand pur si simplu impotriva lui, oricate institutii noi s-ar crea."



Documentul elaborat de PNA se refera direct la administratia centrala. "Unele ministere au devenit veritabili agenti economici, sau adevarate companii nationale. In autoritatea acestora au fost trecute liste intregi de societati comerciale, companii nationale, regii autonomeagentii etc. cu finantare incrucisata, de la buget si extrabugetara. Aceste ministere patroneaza achizitii, importuri, distributie, productie si servicii, pe baza unor comenzi de stat.", acuza documentul PNA. Datele din raport pot fi considerare intr-o anume masura un "autodenunt", pentru ca PNA a fost creata special pentru combaterea coruptiei.





PSD tinde sa devina un tigrisor asiatic



Daca minimalizeaza criticile, in strategia PSD lucrurile se schimba cand vine vorba de realizari. La conferinta de presa a PSD a fost invitat ieri seful departamentului guvernamental pentru romanii din afara granitelor secretarul de stat Titus Corlateanu. El a povestit despre succesul vizitei lui Adrian Nastase in China, alaturi de o delegatie a Internationalei Socialiste in frunte cu chiar presedintele institutiei Antonio Guteres. Invitarea lui Nastase in delegatie nu a fost intamplatoare, nareaza tanarul Corlateanu si continua: "A fost un mare succes!". Succesul consta in faptul ca, prin prezenta sa, Adrian Nastase a eliminat o parte din "subiectivismul" multora in legatura cu China. Subiectivism fata de regimul politic al Chinei comuniste pe care il manifestau chiar si unele partide din Internationala., a spus el. Adrian Nastase a fost un liant "a adus la un numitor comun" o parte a opiniilor divergente, fata de regimul comunist manifestate in unele tari "cu traditie democratica." Iata asadar cata "imaturitate politica" a manifestat PD arunci cand in vara s-a opus admiterii PSD in Internationala Socialista, spune tanatul secretar de stat.





Cu ochii pe romanii din afara



Ca "sef" al romanilor din afara granitelor, Corlateanu stie ca, "din pacate diaspora continua sa fie divizata cu tara mama" . "Poate unele dintre disputele interne (politice n.n.) se rasfrang asupra lor", a meditat el. A insiruit apoi o lunga lista de proiecte destinare romanilor din afara granitelor. Unul pare ca ii place mai mult. Ungaria va fi atentionata "expresis verbis" sa acorde minoritatii romane locuri in parlament.



Corlateanu a fost completat de Bogdan Niculescu Duvaz. Purtatorul de cuvant spune ca PSD intentioneaza ca, in perspectiva campaniei electorale, sa arate romanilor din afara granitelor tarii lucrurile bune pe care Guvernul si partidul de guvernamant le-a facut pentru ei: Faptul ca cei care au dubla cetatenie au acces la functiile publice; faptul ca exista posibilitatea ca prin mostenire sa-si dobandeasca un domiciliu in tara. El a aratat ca exista si intentia crearii mai multor sectii de votare astfel incat romanii plecati la munca sa poata sa-si exprime votul. Sperantele nu sunt prea mari. Corlateanu spune ca votul romanilor din afara nu prea conteaza. In alegerile trecute au votat doar 20.000 de romani din afara granitelor. De atunci insa lucrurile s-au schimbat mult. In strainatate lucreaza doua milioane de romani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO