Politică

Seful statului: legea uninominalului este un pas inainte, dar a introdus un profund element de inechitate

04.12.2008, 18:55 13

Legea votului uninominal, dupa care s-au desfasurat ultimele alegeri, este un pas inainte, dar a introdus un "profund element de inechitate", a declarat ieri presedintele Traian Basescu, la cateva ore dupa izbucnirea unei polemici intre seful Pro Democratia Cristian Parvulescu si consilierul prezidential Cristian Preda pe margine acestui subiect.

Trebuie amintit ca seful statului a sustinut in trecut adoptatea unei legi a alegerilor in care sa fie folosit tipul de scrutin uninominal in doua tururi (in al doilea tur intra primii doi clasati), dar varianta la care a ajuns Parlamentul a fost una a votului mixt, care a permis ca unii candidati sa piarda locul in Parlament, desi castigasera mai multe voturi decat cei care au obtinut acest loc. Acest lucru a fost criticat de partide, adica de aceleasi partide care au votat legea. Seful statului a opinat ieri ca legea trebuie urgent modificata.
Presedintele Pro Democratia, Cristian Parvulescu, a declarat ieri ca noul sistem electoral uninominal si-a atins obiectivele, in mod general, iar ce numesc unii "anomalii" reprezinta o consecinta a repartizarii proportionale a mandatelor, care este propunerea PSD, acceptata de comisia parlamentara.
Cristian Parvulescu, a respins acuzatiile la adresa institutiei cu privire la formula de alocare a mandatelor din Parlament, prevazute in legea uninominalului, precizand ca aceasta formula a fost propusa de PSD si agreata de comisia parlamentara. Parvulescu a spus ca Pro Democratia a propus, initial, un alt sistem de repartizare a mandatelor, "mult mai simplu si de inteles pentru opinia publica", dar a trebuit sa renunte si sa faca un compromis, pentru ca legea votului uninominal sa fie adoptata.
"Noul sistem electoral si-a atins obiectivele, in mod general. Ceea ce numesc unii 'anomalii' este o consecinta a repartizarii proportionale a mandatelor. Am acceptat in acest sens propunerea PSD", a spus Parvulescu, a carui institutie a sustinut si a promovat constant votul uninominal.
Parvulescu a spus ca Pro Democratia isi asuma responsabilitatea acestei legi, dar nu intelege sa fie acuzata pe nedrept. "Mi se pare interesant cum toti critica acum aceasta formula, cand comisia parlamentara a examinat-o si toti au fost de acord."
Presedintele Pro Democratia a mai spus ca, in opinia sa, partidele ar trebui sa isi asume responsabilitatea politica pentru aceasta lege.
Cristian Parvulescu a afirmat ca, dincolo de neajunsurile produse de formula de atribuire a mandatelor in Parlament, legea votului uninominal si-a atins obiectivele, iar atacurile impotriva ei urmaresc revenirea la vechiul sistem de liste.
Parvulescu a explicat ca "votul este un vot politic, nu pentru o persoana si pentru programe", iar formula de atribuire a mandatelor incearca sa realizeze proportionalitatea reprezentarii. "Am acceptat compromisul pentru ca suntem convinsi ca acest sistem poate produce reformarea clasei politice. (...) Acest sistem, desi pare nedrept, asigura reprezentarea tuturor in Parlament", a explicat Cristian Parvulescu.
El a prezentat obiectivele atinse de legea votului uninominal si anume asigurarea proportionalitatii si reprezentativitatii, cresterea influentei locale a partidelor politice, cu efect in multiplicarea faliilor si clivajelor din interiorul partidelor, ceea ce ar duce la reformarea acestor partide.
Un alt obiectiv atins a fost faptul ca noii alesi au fost prezenti in colegiile in care au candidat si au vorbit cu oamenii, iar acum este de asteptat sa continue aceasta comunicare, a mai spus Parvulescu, care a adaugat ca un alt castig al aplicarii legii este excluderea partidelor exotice din Parlament.
"S-au redus procedurile de numarare a voturilor si au disparut unii dinozauri din viata politica din Romania", a mai aratat Cristian Parvulescu.
El a respins acuzatiile aduse de consilierul prezidential Cristian Preda, potrivit carora legea votului uninominal favorizeaza PNL, aratand ca reprezentantul Presedintiei este "subiectiv si contradictoriu".
"Cristian Preda este subiectiv si contradictoriu. Subiectiv pentru ca acum are calitatea de consilier prezidential si contradictoriu pentru ca inainte de a fi consilier prezidential, Cristian Preda sustinea un sistem proportional", a precizat, pentru Mediafax Cristian Parvulescu.
Consilierul prezidential Cristian Preda a declarat ieri ca actualul sistem de vot este "un experiment cu totul si cu totul nefericit", iar "scuzele" folosite de Pro Democratia in apararea acestuia sunt "neserioase", aratand ca legea a fost facuta pentru a-i proteja pe liberali.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO