Politică

Senatul cauta sprijinul CC in conflictul cu Parchetul si Ministerul de Justitie

Senatul cauta sprijinul CC in conflictul cu Parchetul si Ministerul de Justitie

Senatorii sustin ca ministrii parlamentari nu pot fi cercetati fara acordul Legislativului

06.02.2008, 19:39 11

Astazi Curtea Constitutionala va da o solutie intr-un alt conflict de natura constitutionala dintre Guvern si Presedintie in urma refuzului presedintelui Traian Basescu de a o numi ministru al justitiei pe senatoarea Norica Nicolai, cum a propus premierul Calin Popescu-Tariceanu.
Chestorul Senatului, Ioan Chelaru, a declarat ieri ca Biroul Permanent al Senatului a fost sesizat de o scrisoare care remarca un posibil conflict de natura constitutionala in privinta urmaririi penale a ministrilor parlamentari.
Sesizarea Curtii de catre Senat se refera concret la ministrul muncii Paul Pacuraru si la fostul ministru al economiei Codrut Seres fata de care presedintele Traian Basescu si-a dat acordul pentru cercetarea lor de catre procurori, ei fiind acuzati de mai multe infractiuni.
Cei doi sunt insa si senatori, iar Senatul spune acum ca este nevoie si de avizul sau pentru ca ei sa fie cercetati. Situatia s-ar putea repeta si la Camera Deputatilor unde alti doi fosti membri ai guvernului - fostul premier Adrian Nastase si fostul ministru al transporturilor Miron Mitrea - au si calitatea de deputati.
Curtea Constitutionala a decis anul trecut ca seful statului poate oricand sa avizeze inceperea urmaririi penale impotriva ministrilor atunci cand acest lucru este cerut de procurori.
Basescu si-a dat acordul pentru urmarirea penala a opt ministri si fosti ministri, dar ministrul interimar al justitiei Teodor Melescanu a intarziat transmiterea acestui aviz catre Parchet pe motiv ca nu a vazut si dosarele in care cei in cauza sunt cercetati. Amenintat de presedinte cu suspendarea, pentru abuz in functie, Melescanu a cedat.
Conflictul a izbucnit dupa ce presedintii celor doua Camere au cerut ca Legislativul sa-si dea si el acordul pentru cercetarea ministrilor care sunt si parlamentari. In vreme ce procurorul general Laura Codruta Kovesi si procurorul anticoruptie Daniel Morar sutin ca nu este nevoie de acest aviz, Parlamentul sustine contrariul.
Scrisoarea adresata Biroului Permanent la care face referire Chelaru a fost semnata de liderului senatorilor PNL, Puiu Hasotti, si de chestorul Senatului, reprezentantul PSD Ioan Chelaru, si arata ca, potrivit articolului 109 alineat (2) din Constitutie, numai presedintele Romaniei, Camera Deputatilor si Senatul au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului. "In contradictie cu aceste prevederi constitutionale, precum si cu jurisprudenta Curtii Constitutionale, procurorul general al Romaniei si procurorul-sef al DNA au decis ca sunt legal investiti exclusiv prin cererile formulate de presedintele Romaniei, indiferent daca ei sunt si parlamentari, nemaifiind necesara si hotararea Camerei din care fac parte", se arata in scrisoarea celor doi senatori.
Ei mai arata ca "ignorarea de catre Ministerul Justitiei si Ministerul Public, precum si de catre presedintele Romaniei a deciziei celor doua Camere ale Parlamentului de a cere urmarirea penala a membrilor Guvernului care sunt si parlamentari constituie, in opinia noastra, un conflict de natura constitutionala, in sensul articolului 146 (e), intre institutiile mentionate si Parlament". Art. 146 spune ca astfel de conflicte constitutionale sunt solutionate de Curtea Constitutionala.
Intrebat ce se poate intampla daca magistratii Curtii vor decide ca este necesar avizul Parlamentului, Chelaru a raspuns: "Daca e necesar avizul Parlamentului, urmarirea penala se suspenda".
El a sustinut ca, daca magistratii Curtii Constitutionale vor decide ca avizele sunt cumulative obligatorii din partea presedintelui si a Parlamentului, atunci "nu se poate merge mai departe" cu urmarirea penala a ministrilor parlamentari.
Curtea a solutionat in ultimul an mai multe asa-numite conflicte juridice de natura constitutionala - unele decizii precum cea de desfiintare a CNSAS starnind multe controverse.
Astazi Curtea va da o solutie in privinta refuzului presedintelui de a o numi ca ministru al justitiei pe Norica Nicolai. Vara trecuta Curtea a spus ca presedintele nu poate bloca o propunere pentru un fotoliu ministerial, dar poate cere, motivat, o alta. Presedintele a motivat refuzul numirii lui Nicolai la Justitie pe motiv ca, profesional, ea nu ar corespunde unei astfel de functii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO