Politică

Serviciile secrete au ultimul cuvant in privinta interceptarii telefoanelor

10.11.2005, 19:36 14

Parlamentul va cere serviciilor secrete si asociatiei detectivilor particulari sa-si expuna punctele de vedere referitoare la autorizarea interceptarii convorbirilor telefonice, inainte ca o propunere legislativa in acest sens (a deputatului PSD Ion Stan) sa fie promovata.

Este vorba despre acelasi proiect de lege care a trecut prin adoptare tacita la Camera Deputatilor, fara a avea insa aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate.

Stan, initiator al propunerii legislative alaturi de senatorul PSD Cristian George Maior si deputatii PSD Eugen Bejinariu si Gabriel Oprea, a aratat ca potrivit propunerii sale legislative, pentru interceptarea unei convorbiri telefonice institutia abilitata trebuie sa obtina de la judecator un act de autorizare. Interceptarea trebuie sa fie in solutionarea unui caz "ultima metoda si nu o practica curenta".

Totusi, Stan propune ca interceptarea comunicatiilor poate avea loc si fara actul de autorizare al judecatorului, daca este rezultatul experimentarii de noi echipamente sau daca se realizeaza studii de cercetare de imbunatatire a performantelor acestora.



Un lider PNL acuza SRI ca-i asculta telefonul

Primarul Devei, Mircia Muntean, si viceprimarul Florin Oancea au afirmat ieri ca telefoanele lor au fost ascultate si au solicitat Serviciului Roman de Informatii, printr-o adresa scrisa, clarificarea aspectelor privind interceptarea convorbirilor lor telefonice. Conform unor surse Mediafax, SRI a ascultat telefoanele primarului in urma unui mandat in acest sens primit de la Parchet.

Solicitarea primarului Devei, unul dintre simbolurile rezistentei liberale la presiunile PSD din perioada 2000-2004, vin la aproape o saptamana dupa ce conducerea PNL a solicitat presedintelui Romaniei sa-i schimbe din functie pe sefii serviciilor secrete din Romania, dar si pe procurorul-sef al Romaniei Ilie Botos.

Muntean a mai acuzat in timpul precedentului sau mandat ca PSD ar fi exercitat presiuni pentru a parasi PNL, amenintandu-l cu documente de la Parchet.

Ieri, primarul Devei a afirmat ca a gasit, printre documentele inapoiate de catre Parchet, referitoare la un proces in care este implicat, un extras de banda magnetica, in original, cuprinzand convorbiri telefonice ale sale.

"Serviciile secrete au facut intotdeauna jocurile. Nimeni nu va castiga, nici chiar eu, razboiul cu acestea. Vreau sa mi se spuna in baza carui mandat convorbirile mele telefonice si ale viceprimarului Florin Oancea ne sunt ascultate. Acesti domni din serviciile secrete nu pot emite mandate de ascultare pentru cine vor ei. Nu-mi convine ca un ofiteras sa se distreze prin birturi discutand cu prietenii despre ce fac eu si sotia mea in dormitor. Fata de 90 la suta dintre lucratorii din serviciile secrete am indoieli ca isi fac corect treaba", a declarat Mircia Muntean.

La randul sau, Oancea a spus ca a intrat in posesia unor documente din care rezulta ca i-au fost interceptate convorbirile telefonice incepand din data de 7 decembrie 2004.

"Inregistrarile telefonice sunt autentice, eu am recunoscut convorbirile pe care le-am avut nu numai cu primarul Mircia Muntean, dar si cu alte persoane. Este inadmisibil ca persoane sa faca comentarii pe marginea convorbirilor mele telefonice. Astfel, sunt acuzat ca as fi Çsef mafiotÈ, ca fac parte dintr-un sistem tip caracatita, ca subminez economia nationala", a declarat viceprimarul Florin Oancea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO