Politică

Soarta ministrului Macovei, la mana Curtii Constitutionale

Soarta ministrului Macovei, la mana Curtii Constitutionale

Ministrul justitiei este primul demnitar impotriva caruia o Camera parlamentara adopta o motiune prin care i se cere demisia

15.02.2007, 20:29 14

Guvernul asteapta decizia Curtii Constitutionale pentru a decide soarta ministrului Monica Macovei impotriva careia Senatul a adoptat o motiune simpla care cere demisia ei.
Motiunea adoptata de Senat ridica probleme atat juridice, cat si politice. Juridic se pune intrebarea daca ministrul trebuie sa demisioneze sau sa fie revocat (cum cere opozitia), lucru stipulat in Regulamentul Senatului, dar neprevazut in Constitutie. Problema politica o reprezinta faptul ca impotriva Monicai Macovei au votat - la adapostul votului secret - si senatori din coalitia la guvernare, in ciuda intelegerilor prealabile potrivit carora ministrul va fi sprijinit fara conditii.
Razboiul de la Bucuresti a ajuns si la Strasbourg, la sediul Parlamentului European, popularii acuzandu-i pe socialisti ( care sprijina PSD) ca destabilizeaza institutiile romanesti inclusiv prin cererea demisiei lui Traian Basescu.
Incercand sa o salveze pe Macovei liderul PNL-PD din Senat Puiu Hasotti a trimis ieri Curtii Constitutionale, in numele Aliantei D.A., o sesizare privind neconstitutionalitatea articolului din Regulamentul Senatului referitor la obligativitatea respectarii deciziilor acestei camere legislative in conditiile adoptarii motiunii simple care cere demiterea ministrului justitiei.
Curtii Constitutionale i se solicita sa constate neconstitutionalitatea art. 157 alin. 2 din Regulamentul Senatului potrivit caruia "motiunile simple adoptate de Senat (...) sunt obligatorii pentru Guvern". Alianta spune ca acest articol intra in coliziune cu Constitutia, potrivit careia "Camera Deputatilor sau Senatul poate adopta o motiune simpla prin care sa-si exprime pozitia cu privire la o problema de politica interna sau externa (...) " (art. 112). Alianta spune ca legiuitorul constitutional, in respectul principiului echilibrului puterilor in stat, nu a inteles sa dea o finalitate obligatorie hotararilor Senatului (in cazul nostru sa conduca la demiterea ministrului), prin care se consemneaza rezultatul unei motiuni simple.
Anterior adoptarii motiunii premierul afirmase ca indiferent de rezultatul votului nu o va demite pe Macovei, pentru ca, dupa vot, Guvernul sa afirme ca va astepta decizia Curtii Constitutionale.
Calculele arata ca cel putin 7 voturi pentru motiune impotriva ministrului au venit fie de la PNL, de la PD, de la UDMR sau de la fostii disidenti liberali grupati acum in PLD. Motiunea a inregistrat 81 de voturi "pentru" (fata de 69 necesare pentru adoptarea ei), in conditiile in care partidele semnatare ale motiunii - PC, PSD si PRM - nu au avut in sala decat 70 de oameni. Situatia a creat nervozitate in Alianta, toata lumea disculpandu-se sau acuzand tradarea, dar punand-o pe seama celorlalti.
Situatia a fost sintetizata de presedintele executiv al PD Adriean Videanu: "Este foarte greu sa arunci vina pe cineva atata vreme cat votul este secret, dar asta duce la lipsa increderii intre parteneri. Atat timp cat s-a initiat un angajament si s-a facut altceva, cineva trebuie sa dea niste explicatii".
Cine va da explicatii este greu de prevazut acum. Motiunea Senatului este prima de acest fel adoptata vreodata impotriva vreunui ministru roman, dupa revolutie.
Razboiul intern s-a mutat la Parlamentul European - dreapta politica aparand-o pe Macovei, iar stanga cerandu-i demisia. Secretarul General al partidului Socialistilor Europeni (stanga politica) Philip Cordery, a respins ieri afirmatiile secretarului general al PPE (dreapta politica) Antonio Lopez Isturiz, potrivit carora socialistii incearca destabilizarea institutiilor, apreciind ca razboiul continuu dintre presedinte si premier este cel care destabilizeaza guvernarea in Romania.

Constitutia nu cere demisia
Camera Deputatilor sau Senatul poate adopta o motiune simpla prin care sa-si exprime pozitia cu privire la o problema de politica interna sau externa. (Art. 112 din Constitutie)

Senatul o cere
Motiunile simple adoptate de Senat se publica in Monitorul Oficial al Romaniei partea I si sunt obligatorii pentru Guvern si membrii sai, precum si pentru celelalte persoane vizate. (Art. 157 din Regulamentul Senatului)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO