Politică

Soarta presedintelui si a premierului, la mana Parlamentului

Soarta presedintelui si a premierului, la mana Parlamentului

Parlamentarii vor dezbate cu prioritate nu legi, ci motiuni si propuneri de demiteri

06.02.2007, 19:22 15

Parlamentul a inceput ieri o noua sesiune parlamentara intr-o atmosfera de suspiciuni si tensiuni fara precedent: presedintele este amenintat cu suspendarea; Guvernul este lipsit de majoritate parlamentara, deci vulnerabil la orice motiune; puterea este divizata pe proiectele importante, iar opozitia, simtind slabiciunea puterii, cere anchete peste anchete.
In actuala sesiune, atat soarta presedintelui Traian Basescu, cat si cea a premierului Calin Popescu-Tariceanu sunt la mana Parlamentului - primul putand fi suspendat, cel de-al doilea demis printr-o motiune de cenzura.
Recentele atacuri publice dintre presedintele Traian Basescu, pe de o parte, si premierul Calin Popescu-Tariceanu, PNL si PSD, pe de alta, nu au ramas fara urmari: PSD a introdus ieri intre motivele de suspendare a presedintelui declaratiile sale critice la adresa opozitiei facute duminica la ProTV, in vreme ce presedintele liberal al Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, impreuna cu conducerea institutiei au decis ca proiectul legii referendumului - care ar face mai simpla suspendarea sefului statului - sa intre astazi in dezbaterea plenului. De asemenea, PSD a anuntat ca va semna motiunea simpla impotriva ministrului justitiei Monica Macovei - motiune care are toate sansele sa treaca, in conditiile in care mai este sustinuta de PRM si PC.
Conducerea PSD a anuntat ieri ca are impotriva presedintelui 30 de capete de acuzare cuprinse in sesizarea de suspendare ce va fi transmisa Curtii Constitutionale, intre care o declaratie de duminica facuta la Pro TV potrivit careia Alianta se afla la guvernare prin vointa sa - intrucat PSD este cel care a castigat alegerile legislative din 2004. Constitutia ii permite insa sefului statului sa desemneze un prim-ministru care sa formeze o majoritate, dupa consultarea partidelor, daca niciun partid nu a obtinut 50% dintre voturi - cazul alegerilor din 2004. De aceasta prerogativa s-a folosit Basescu cand l-a desemnat pe Tariceanu ca prim-ministru.
Partidele au fost consultate, insa doar formal, dar nici Constitutia nu detaliaza aici, afirmand ca primul-ministru este desemnat "dupa consultarea partidelor". PSD sustine insa ca Basescu nu a consultat partidele, iar acest lucru va intra in analiza Curtii Constitutionale.
Tot ieri PSD a anuntat ca nu va sustine un guvern al Aliantei PNL-PD, dar ar putea sprijini conditionat un guvern minoritar al PNL. Mircea Geoana, a declarat ieri ca, dupa ce premierul va prezenta o formula de guvern restructurat, PSD va decide daca va sustine un guvern minoritar. El spune ca este in interesul premierului sa vina in fata Parlamentului si sa explice cum "doreste sa asigure un minim de sustinere a Guvernului pe care il conduce".
In fata a ceea ce considera dovezi de colaborare cu PSD, PD cere imperativ PNL sa spuna daca colaboreaza cu social-democratii. "Solicitam PNL o pozitie publica foarte clara si explicita in ceea ce priveste raporturile PNL-PSD", a cerut Emil Boc, liderul PD.
Tot din registrul tensiunilor dintre PNL si PD face parte si decizia ca proiectul legii referendumului sa fie dezbatut cu prioritate. Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a anuntat ca legea referendumului va fi dezbatuta in sedinta de plen de astazi. Olteanu a aratat, totodata, ca PNL va sustine o modificare a Legii referendumului in sensul ca, daca a fost ales din al doilea tur de scrutin, presedintele tarii poate fi demis cu majoritatea voturilor celor care se prezinta la referendum si nu cu majoritatea celor inscrisi pe listele electorale. Aceasta modificare face, teoretic, mai usoara demiterea presedintelui in cazul in care Parlamentul il suspenda din functie. Doar PD se impotriveste schimbarii legii. In continuarea disputelor care dureaza de zile intregi PSD cere audierea fostului ministru de externe Mihai-Razvan Ungureanu - in cazul muncitorilor retinuti in Irak si apoi eliberati - si a sefului SIE Claudiu Saftoiu de la care social-democratii vor sa afle detalii despre afacere.


Dosar pentru Tariceanu?
Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a anuntat ieri ca a primit o sesizare a deputatului PIN Lavinia Sandru privind un dosar pe care serviciile secrete l-ar pregati premierului Tariceanu, sesizare pe care o va supune atentiei comisiilor de specialitate din Parlament. "Am primit o sesizare, o voi trimite comisiilor de specialitate pentru controlul SRI si SIE, solicitandu-le sa discute aceasta chestiune cu directorii serviciilor si sa le ceara in mod direct informatii legate de existenta sau inexistenta vreunei cercetari asupra primului-ministru", a spus Olteanu. Vicepresedintele PIN Lavinia Sandru a declarat ieri pentru Mediafax ca are informatii sigure ca SIE pregateste un dosar prin care se sugereaza o legatura intre premierul Tariceanu si un serviciu secret rusesc. "Informatia este foarte importanta in contextul luptei dintre Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu, serviciile secrete fiind subordonate presedintelui", sustine Sandru. Nici SIE si nici premierul nu au comentat.


Prima saptamana, prima motiune
Liderii PSD au decis ieri sa sprijine motiunea simpla pe tema Justitiei anuntata de PC. Presedintele PSD Mircea Geoana a spus ca social-democratii au primit "cu deschidere" solicitarea PC in vederea sprijinirii motiunii simple a conservatorilor pe tema Justitiei, motiune care urmeaza sa fie depusa la Senat. Si presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a declarat ieri ca se va consulta si cu celelalte partide din opozitie cu privire la initierea unei motiuni simple impotriva ministrului justitiei, Monica Macovei. Adoptarea motiunii simple reprezinta punctul de vedere al Senatului pe problema justitiei si nu este obligatorie pentru Guvern. Insa adoptarea ei ar putea determina Guvernul sa o retraga pe Macovei, intrucat nu mai are sprijinul Senatului.

Ungureanu, interimar
Mihai-Razvan Ungureanu va asigura conducerea Ministerului Afacerilor Externe (MAE) pana la numirea persoanei care va prelua portofoliul de ministru, a declarat ieri premierul Calin Popescu Tariceanu, precizand ca se va consulta cu colegii sai asupra nominalizarii pentru acest post. El a aratat ca nu doreste sa propuna "in graba" noul ministru si ca pentru nominalizarea acestuia nu se poate vorbi de "preferinte". "Cel care va fi numit noul ministru de externe va trebui sa indeplineasca o serie de criterii. Deci, nu e vorba de simpatii personale", a spus Tariceanu. Ungureanu a transmis ieri la Guvern, printr-un curier, demisia scrisa din functia de ministru al afacerilor externe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO