Politică

Social-democratii si conservatorii refac alianta PSD+PUR

Social-democratii si conservatorii refac alianta PSD+PUR

Geoana le-a luat-o inainte liberalilor si a semnat protocolul cu Partidul Conservator

11.03.2008, 21:01 19

PSD si PC au semnat ieri un pact de colaborare parlamentara in opozitie a anuntat liderul social-democrat Mircea Geoana.
Intrebat daca PSD intentioneaza sa refaca alianta PSD+PUR (care a functionat inaintea alegerilor din 2004, dar nu a ajuns sa guverneze), Geoana a spus ca pactul cu conservatorii vizeaza colaborarea parlamentara in opozitie, PSD fiind interesat, electoral, de coagularea unei platforme a stangii.
Anuntul social-democratilor a venit ieri la cateva ore dupa ce liberalii avansasera ipoteza unei fuziuni cu PC (fost PUR - Partidul Umanist Roman, condus de Dan Voiculescu) si Alianta Populara in cadrul unui asa-numit proiect de coagulare a dreptei politice.
Vicepresedintele PNL Ludovic Orban a sustinut la finele unei reuniuni a partidului sau ca Delegatia Permanenta a PNL (un for largit de conducere), care va avea loc in 20 martie, va decide asupra fuziunii cu Actiunea Populara.
Ludovic Orban a spus ca pe langa Actiunea Populara mai sunt vizate PNTCD si PC, care si-au manifestat orientarea de centru-dreapta, iar pe partea societatii civile sunt vizate uniunile patronale si asociatiile profesionale care tin de profesiile liberale.
In replica, purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, a declarat, citat de Mediafax, ca PC este interesat deocamdata de o colaborare in plan parlamentar cu partidele care urmaresc obiectivele de lupta impotriva destabilizarii, saraciei si coruptiei si nu se pune problema unei fuziuni cu vreun partid. El a spus ca PC considera ca aspectele doctrinare conteaza mai putin, fiind mai importanta incheierea de aliante sau colaborari parlamentare pe subiecte de interes public, cum ar fi cele din plan social, impotriva destabilizarii si haosului politic si al coruptiei.
El a spus ca PC considera ca aspectele doctrinare conteaza mai putin, fiind mai importanta incheierea de aliante sau colaborari parlamentare pe subiecte de interes public.
"Daca aceste trei obiective se vor regasi pe agenda vreunui partid si vom primi o propunere de colaborare din partea unui astfel de partid, structurile de conducere ale PC o vor discuta si vor lua o decizie", a adaugat Bogdan Ciuca.
El a aratat ca PC este interesat deocamdata de o colaborare in plan parlamentar, deoarece a constatat ca oricat de bune ar fi proiectele sale, daca nu exista o sustinere parlamentara, acestea sunt blocate din invidie.
PC a intrat in Parlament pe listele PSD in doua alegeri consecutive (2000 si 2004). PC a parasit coalitia cu PSD in tot atatea randuri - a plecat din guvernare pentru ca in preajma alegerilor din 2004 sa refaca o alianta preelectorala cu social-democratii (PSD plus PUR). PUR, rebotezat PC, a incalcat intelegerea, aliindu-se la guvernare cu PNL si PD si UDMR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO