Politică

Societatea civila cere ajutor la Bruxelles pentru deblocarea activitatii CNSAS

12.02.2004, 00:00 20



Situatia de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) va ajunge curand in atentia oficialilor Uniunii Europene. Mai multe organizatii ale societatii civile - GDS, Pro Democratia, Academia Catavencu, Fundatia Horia Rusu - au decis sa ceara sprijin institutiilor internationale pentru deblocarea activitatii Consiliului - aflat in situatie de nefunctionalitate, din cauza refuzului reprezentantilor PSD si PRM din Colegiu de a se prezenta la sedinte, dar si a SRI care nu vrea sa predea arhivele. Intentia reprezentantilor PSD din Comisia parlamentara de control a SRI de a restrange competentele Colegiului CNSAS provoaca si ea ingrijorare.



La o dezbatere privind situatia CNSAS reprezentantii societatii civile au decis marti seara sa de in judecata SRI pentru refuzul de a preda arhiva, si au cerut partidelor democratice sa nu participe la dezbaterile privind modificarea legii Ticu.



Intensificarea presiunilor politce asupra CNSAS pare a avea o ratiune: apropierea alegerilor. Potrivit legii, Consiliul este obligat sa faca public inainte de alegeri, relatia candidatilor cu fosta Securitate. De aceea, nu intamplator, un proiect de modificare al legii privin deconspirarea fostilor securisti (supranumita legea Ticu Dumitrescu), restrange competentele Colegiului CNSAS. Potrivit proiectului initiat de presedintele Comisiei parlamentare de control a SRI Ion Stan (PSD) din dosarele puse la dispozitia persoanelor interesate ar urma sa fie sterse pur si simplu niste nume - chipurile a celor care nu au avut o legatura directa cu Securitatea, dar apar in notele informative. Numele clericilor care au colaborat cu Securitatea nu mai pot fi facute publice, potrivit proiectului. Mandatul Colegiului CNSAS este redus de la sase ani in prezent, la patru. Potrivit unuia dintre initiatorii proiectului, senatorul PSD Constantin Radu prevederile viitoarei legi au aplicabilitate imediata, adica mandatul Colegiului CNSAS ar urma sa expire in acest an, chiar inainte de alegerile generale. Tintele sunt clare, desi Radu neaga acest lucru: membrii Colegiului CNSAS nemultumiti de situatia de blocaj in care se afla institutia - intre acestia numarandu-se Horia Roman Patapievici, Andrei Plesu si Mircea Dinescu. Acestia au cerut in repetate randuri SRI sa predea dosarele si sa ofere date despre ofiterii de Securitate, lucru refuzat sefii Serviciului. In aceasta vreme, un proiect de modificare a legii Ticu initiata in primavara trecuta de liberali - si care ar urma sa limpezeasca relatia CNSAS - SRI - a fost facut pierdut prin sertarele Parlamentului si abia saptamana trecuta el a fost transmis Consiliului Legislativ si Guvernului, potrivit procedurilor parlamentare.



Membrii Colegiului CNSAS s-au plans marti seara de piedicile pe care SRI si partidul de guvernamant le pun institutiei. "Proiectul lui Ion Stan este lipsit de buna credinta si este menit sa aduca anumite restrangeri activitatii CNSAS, cum ar fi scoaterea de sub incidenta legii a preotilor, lucru absolut scandalos", a declarat Patapievici. Un alt membru al Colegiului CNSAS, Andrei Plesu, a afirmat ca, in ciuda tuturor luarilor de pozitie, Guvernul continua, abuziv, sa blocheze activitatea Consiliului.



"Este o bataie de joc extraordinara. Suntem condamnati la o meditatie melancolica, la stagnare, pentru ca nu se intampla nimic in urma dezbaterilor pe aceasta tema", a subliniat Plesu.



Ofensiva impotriva CNSAS nu este o noutate. La cateva luni de la preluarea puterii presedintele PSD Adrian Nastase ii acuza pe membrii Colegiului ca nu fac altceva decat "sa linga dosare." Dupa blocarea activitatii CNSAS, Parlamentul a aprobat o comisie ancheta condusa de senatorul PSD Ion Predescu. Raportul Predescu recomanda revocarea membrilor Colegiului CNSAS si a fost aprobat in primavara trecuta de Comisiile juridice reunite ale Parlamentului. Raportul, care capata deseori accente vulgare ii facea vinovati de blocarea activitatii CNSAS pe Plesu, Patapievici si Dinescu. Dupa ce a starnit protestul vehement al societatii civile cu raportul sau, Predescu se spala pe maini: "Treaba lor. Eu nu am pus pasiune in acest subiect. Fiecare sa inteleaga ce vrea.", a declarat ieri senatorul PSD.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO