Politică

Societatea Civila ii monitorizeaza pe candidatii pentru Parlament

10.03.2004, 00:00 10



Mai multe asociatii ale societatii civile au lansat ieri programul "Pentru un Parlament curat" care isi propune sa prezinte alegatorilor antecedentele de coruptie ale candidatilor pentru un loc in Legislativ. Coalitia va alcatui "buletine" ale candidatilor care vor contine informatii despre conflictul de interese, colaborarea cu fosta Securitate, traseismul politic ale persoanelor promovate de partide pe listele electorale. Scopul actiunii este de a determina formatiunile politice sa-i scoata de pe listele electorale pe cei corupti sau de a convinge alegatorii sa nu voteze cu persoanele respective, daca partidul care le-a propulsat nu le retrage sprijinul politic.



Buletinele urmeaza sa fie distribuite in cinci milioane de case din Romania, mai ales din mediul rural unde populatia este mai putin informata. Datele cuprinse in rapoarte vor avea ca sursa anchetele publicate de presa, care contin date credibile privind actele de coruptie ale candidatilor. Potrivit organizatorilor campaniei, intai vor fi alcatuite buletinele privind candidatii care vor fi puse la dispozitia partidelor. Daca partidele nu retrag candidaturile persoanelor cu probleme, atunci informatiile despre candidati vor fi facute publice. "Exista doua motive pentru care exista in viata noastra publica oameni politici corupti. Intai, oamenii nu stiu ca exista corupti. In al doilea rand, oameni cred ca toti politicienii sunt deopotriva de corupti, ceea ce este periculos, deoarece nu toti politicienii sunt corupti.", a spus Alina Mungiu-Pippidi - directorul Societatii Acedemice Romane, una dintre organizatiile neguvermanetale care participa la acest program.



Membrii coalitiei au organizat la nivel national o retea de reporteri care vor monitoriza informatiile despre coruptie sau conflictele de interese in care sunt implicati candidatii pentru viitorul Parlament. "Vom urmari istoricul fiecarui candidat, pe aceste teme si vom scrie, in acel buletin, doar lucrurile de care suntem siguri. Incepand din aceasta luna vom incepe sa adunam informatiile si sa le verificam, iar in iunie vom prezenta toate datele partidelor pentru a le oferi sansa sa-i scoata de pe liste pe cei cu probleme.", a spus Alina Mungiu Pippidi. Proiectul coalitiei costa in jur de 200.000 de euro. Din Coalitia anticoruptie fac parte Societatea Academica Romana, Alianta Civica, Centrul pentru Jurnalism Independent, Agentia de Monitorizare a Presei, Liga Romana de presa, Freedom House Romania, APADOR - CH, Comitetul Helsinki Romania, Asociatia Pro-Democratia, Asociatia Studentilor in Stiinte Politice, Transparency International Romania, Liga Romana de Presa.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO